Product

Η διαμόρφωση της Σλαβομακεδονικής ταυτότητας

Product

Η διαμόρφωση του κήπου

Η διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα κατά τον Αριστοτέλη

Κωδικός:
131735
Description: 

Αδιαμφισβήτητη αυθεντία επί δυο χιλιετίες, ο Αριστοτέλης δεν χρειάζεται συστάσεις. Η "επίσκεψις" του έργου του αποτελεί πάντα μια χρήσιμη άσκηση για το σύγχρονο λειτουργό κάθε επιστήμης. Ακόμα και για ζητήματα που δεν έχει αφιερώσει ειδικό έργο, υλικό για γόνιμο προβληματισμό μπορεί να εξαχθεί από περιστασιακές αναφορές σε άλλα βιβλία. Αυτό ακριβώς επιχειρεί ο Χ. Σ. Ιεροδιακόνου, με θέμα τη διαμόρφωση του χαρακτήρα, ένα ζήτημα στο οποίο απέδιδε ιδιαίτερη σημασία ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός.

22,93 €

Availability: 
Out of stock

Αδιαμφισβήτητη αυθεντία επί δυο χιλιετίες, ο Αριστοτέλης δεν χρειάζεται συστάσεις. Η "επίσκεψις" του έργου του αποτελεί πάντα μια χρήσιμη άσκηση για το σύγχρονο λειτουργό κάθε επιστήμης. Ακόμα και για ζητήματα που δεν έχει αφιερώσει ειδικό έργο, υλικό για γόνιμο προβληματισμό μπορεί να εξαχθεί από περιστασιακές αναφορές σε άλλα βιβλία. Αυτό ακριβώς επιχειρεί ο Χ. Σ. Ιεροδιακόνου, με θέμα τη διαμόρφωση του χαρακτήρα, ένα ζήτημα στο οποίο απέδιδε ιδιαίτερη σημασία ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Ο συγγραφέας είναι καταξιωμένος πανεπιστημιακός διδάσκων ψυχιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολή στην ψυχοδυναμική ψυχιατρική και την παιδοψυχιατρική. Η ενασχόλησή του με τον Αριστοτέλη είναι μια παράλληλη δραστηριότητα, που όπως φαίνεται αποδίδει ενδιαφέροντες καρπούς. Γνωστός ως ο θεμελιωτής της επιστημονικής σκέψης, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος αναδεικνύεται σε πρόδρομο του Freud και των δυτικών πρωτεργατών της σύγχρονης ψυχιατρικής, αλλά και της εξελικτικής θεώρησης του Δαρβίνου, όταν διαπιστώνει την αλληλεπίδραση βιολογικών καταβολών και περιβαλλοντικών επιδράσεων. Ακόμα, όπως διαπιστώνει ο συγγραφέας, ο Αριστοτέλης προσεγγίζει εκπληκτικά τις σύγχρονες απόψεις περί ψυχικών διεργασιών στα έργα του "Περί ψυχής", "Περί μνήμης και αναμνήσεως" και "Περί ύπνου και εγρηγόρσεως". Αξιόλογες σκέψεις περί ψυχής εντοπίζονται σε αρκετά ακόμα από τα έργα του, τα οποία ανασκοπεί ο Ιεροδιακόνου. Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο αφιερώνεται στους παράγοντες διαμόρφωσης της προσωπικότητας, ενώ το δεύτερο στα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση εξελίσσεται σε απλό, οικείο ύφος, καθώς ο συγγραφέας ξεναγεί τον αναγνώστη στην αριστοτέλεια σκέψη. Ο προσεγμένος και έγκυρος σχολιασμός, η αναλυτική προσέγγιση και ο παραλληλισμός με τις σύγχρονες απόψεις καθιστούν το βιβλίο αυτό ένα σημαντικό απόκτημα για τη βιβλιοθήκη κάθε μελετητή της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Subtitle: 
Από τη σκοπιά της σύγχρονης ψυχιατρικής
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-452-055-5
Book pages: 
279
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Χαράλαμπος Σ. Ιεροδιακόνου μετά την αποφοίτηση του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπoύδασε Ιατρικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Βοστώνης και απέκτησε τις ειδικότητες της Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής με ιδιαίτερη απασχόληση στις ψυχαναλυτικές ψυχοθεραπείες. Εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1958 και εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής Ψυχιατρικής το 1978. Επίσης ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Οι ενέργειές του για προαγωγή της Ψυχικής Υγείας χρονολογούνται από το 1958 όταν ανέλαβε την ευθύνη του πρώτου Πανεπιστημιακού Ιατροπαιδαγωγικού Σταθμού της χώρας (στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ) και στη συνέχεια Ψυχοθεραπευτικού Ιατρείου Ενηλίκων (ΑΧΕΠΑ. 1960). Οργάνωσε την πρώτη μέσα σε κρατικό Γενικό Νοσοκομείο ανοικτή Ψυχιατρική Κλινική στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη. 1978) και στη συνέχεια ανάλογη κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Δημιούργησε τον αποκεντρωμένο θεσμό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας για κάλυψη της υπαίθρου ολόκληρου του νομού, που υλοποιήθηκε με κονδύλια της ΕΟΚ στις αρχές του 1981 στην ύπαιθρο του Νομού Θεσσαλονίκης.

Subtitle: 
Από τη σκοπιά της σύγχρονης ψυχιατρικής
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-452-055-5
Book pages: 
279
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο