Product

Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983)

Product

Η διχασμένη συνείδηση

Η διχασμένη πόλη

Κωδικός:
60004
Αuthor: 
Description: 

Με ποια προσέγγιση θα πρέπει να νοήσουμε την πόλη; Ήδη στους Έλληνες συγκρούονταν, πάνω στην ασπίδα του Αχιλλέα, η εν ειρήνη πόλη και η εμπόλεμη πόλη. Δύο μοντέλα προσφέρονται σ' εμάς: το ανθρωπολογικό, που εστιάζεται στα ήθη και τις δοξασίες, και το ιστορικό, που δίνει προνομιακή θέση στις πολιτικές αποφάσεις και τις πολεμικές συγκρούσεις. Η Nicole Loraux υποβάλλει σε κριτική τη σύγχρονη ανθρωπολογία της αρχαίας Ελλάδας.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Με ποια προσέγγιση θα πρέπει να νοήσουμε την πόλη; Ήδη στους Έλληνες συγκρούονταν, πάνω στην ασπίδα του Αχιλλέα, η εν ειρήνη πόλη και η εμπόλεμη πόλη. Δύο μοντέλα προσφέρονται σ' εμάς: το ανθρωπολογικό, που εστιάζεται στα ήθη και τις δοξασίες, και το ιστορικό, που δίνει προνομιακή θέση στις πολιτικές αποφάσεις και τις πολεμικές συγκρούσεις. Η Nicole Loraux υποβάλλει σε κριτική τη σύγχρονη ανθρωπολογία της αρχαίας Ελλάδας. Μήπως αυτή η τελευταία "ξαναψύχρανε" την ελληνική πόλη εστιάζοντας την προσοχή στο κέντρο, το μέσον, την εξισωτική κατανομή και την εναλλαξιμότητα των πολιτών, εξαλείφοντας κοντολογίς το πολιτικό στοιχείο ή εννοώντας το μόνο υπό την επίδραση του Ενός και αδιαίρετου; Μήπως είναι καιρός να αντιστραφεί η τάση, να προβούμε σε μια "αναθέρμανση" της πόλης αποσπώντας την από την ακινησία, για να τη δούμε πλέον σε κίνηση, επανεισάγοντας τη σύγκρουση μέσα στους κόλπους της; Με ποιον τρόπο το Εν διχάζεται σε δύο; Η στροφή του βλέμματος συνεπάγεται αναγκαία το μετασχηματισμό του αντικειμένου. [...]
Subtitle: 
Η λήθη στη μνήμη της Αθήνας
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-378-974-7
Book pages: 
397
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Nicole Loraux (1943-2003) ήταν από το 1981 διευθύντρια σπουδών στην Ecole des hautes etudes en sciences sociales και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό έργων στο χώρο της ανθρωπολογίας της αρχαίας Ελλάδας: "Τέκνα της Αθηνάς", Λιβάνης 1992 , "Βίαιοι θάνατοι των γυναικών στην τραγωδία", Αλεξάνδρεια 1995, "Η διχασμένη πόλη", Πατάκης 2001, "Οι εμπειρίες του Τειρεσία", Πατάκης 2002.

Subtitle: 
Η λήθη στη μνήμη της Αθήνας
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-378-974-7
Book pages: 
397
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο