Product

Η επαλήθευση της προφητείας

Product

Η επανάκαμψη των Βαλκανίων 1991-2001

Η επανάκαμψη της πρωτόγονης κοινωνίας

Κωδικός:
116070
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Το κλασικό αυτό έργο είναι μια ιστορία των τρόπων με τους οποίους οι ανθρωπολόγοι έχουν σκεφτεί την "πρωτόγονη κοινωνία". Η μελέτη της ήταν ένα από τα προγράμματα που ανέδειξαν την ανθρωπολογία σε επιστήμη στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Επρόκειτο για μια εξειδικευμένη προσπάθεια στο πλαίσιο ενός ευρύτερου λόγου, που αγκάλιαζε τότε τις μελέτες της "πρωτόγονης" νοοτροπίας και τις θεωρητικές εικασίες αναφορικά με την προέλευση της γλώσσας και της θρησκείας. Όλα αυτά τα ζητήματα συνδέονταν άρρηκτα με το μεγάλο δαρβίνειο ερώτημα περί των απαρχών του ανθρώπου.

28,76 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το κλασικό αυτό έργο είναι μια ιστορία των τρόπων με τους οποίους οι ανθρωπολόγοι έχουν σκεφτεί την "πρωτόγονη κοινωνία". Η μελέτη της ήταν ένα από τα προγράμματα που ανέδειξαν την ανθρωπολογία σε επιστήμη στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Επρόκειτο για μια εξειδικευμένη προσπάθεια στο πλαίσιο ενός ευρύτερου λόγου, που αγκάλιαζε τότε τις μελέτες της "πρωτόγονης" νοοτροπίας και τις θεωρητικές εικασίες αναφορικά με την προέλευση της γλώσσας και της θρησκείας. Όλα αυτά τα ζητήματα συνδέονταν άρρηκτα με το μεγάλο δαρβίνειο ερώτημα περί των απαρχών του ανθρώπου. Ωστόσο, η ιδιάζουσα, νεωτερική εκδοχή της ιδέας της "πρωτόγονης κοινωνίας" αποτελεί ένα αυτοτελές θέμα. Η δυτική μυθοπλασία παρουσιάζει βαθιές συνέχειες όσον αφορά μακρινούς λαούς και απώτατους προγόνους. Οι ευφάνταστοι νομικοί που έγραψαν για την "πρωτόγονη κοινωνία" στις δεκαετίες του 1860 και '70 είχαν υπόψη τους διαμάχες που μπορούσαν να αναχθούν έως και δυόμιση χιλιάδες χρόνια πίσω. Ο "βάρβαρος" των αρχαίων Ελλήνων και ο "άγριος" των Ευρωπαίων της εποχής των Ανακαλύψεων, μεταμορφώθηκε στον "πρωτόγονο" των ανθρωπολόγων. Ο Άνταμ Κούπερ παρακολουθεί πώς μέσα από αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις ο μύθος του "πρωτόγονου" κατόρθωσε να υιοθετηθεί από ποικίλες θεωρητικές σχολές και να εξυπηρετήσει διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα επειδή η "πρωτόγονη κοινωνία" αποτελεί την κατοπτρική εικόνα της σύγχρονης, το φαντασιακό αντίστροφο του δυτικού "Πολιτισμού". Στη σημερινή του μορφή ο "πρωτόγονος" φέρει το όνομα "ιθαγενής" και "αυτόχθονας", αντανακλώντας μια ρομαντικοποιημένη αντίδραση στον "Πολιτισμό" και την "επιστήμη". Μέσα από συναρπαστικές επισκοπήσεις των κλασικών κειμένων της ανθρωπολογίας και με αναφορά σε σύγχρονες εκδοχές του μύθου της "πρωτόγονης κοινωνίας", που τον βλέπει να αναβιώνει στο "κίνημα των ιθαγενών λαών", ο Κούπερ αποκαλύπτει πώς εσφαλμένες θέσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ακαδημαϊκής έρευνας αλλά και πολιτικών προγραμμάτων.
Subtitle: 
Μεταμορφώσεις ενός μύθου
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-221-370-1
Book pages: 
423
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

O Adam Kuper, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1941 και σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Witwatersrand και του Cambridge. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια στη Νότιο Αφρική, στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ και στην Αγγλία. Έχει κάνει επιτόπια έρευνα στη Μποτσουάνα, την Ουγκάντα και τη Τζαμάικα, και στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται, εκτός από την εθνογραφία της Νότιας Αφρικής, η διανοητική ιστορία της ανθρωπολογίας και η συγγένεια. Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα "Anthropologists and Anthropology: The Modern British School" (Routledge 1983, ελληνική έκδοση Καστανιώτης 1989), "The Chosen Primate: Human Nature and Cultural Diversity (Harvard University Press 1994), "Culture: The Anthropologist's Account" (Harvard University Press1999). υπήρξε δε συνεπιμελητής, μαζί με την Jessica Kuper, της Social Science Encyclopedia (Routledge 1985). Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνικών Ανθρωπολόγων (EASA), υπήρξε επί πολλά χρόνια εκδότης του περιοδικού "Current Anthropology".

Subtitle: 
Μεταμορφώσεις ενός μύθου
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-221-370-1
Book pages: 
423
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο