Product

Η ζωή στον ύφαλο

Product

Η ζωή στους πάγους

Η ζωή στους αγρούς

Κωδικός:
99517
Manufacturer: 
Description: 

Ο Βέργκα ζωγραφίζει. Ζωγραφίζει τοπία με τα έντονα χρώματα των ιμπρεσιονιστών. Κίτρινα χωράφια στον ήλιο του μεσημεριού που θυμίζουν Βαν Γκονγκ. Ζωγραφίζει επίσης χαρακτήρες έντονους, δυνατούς, δραματικούς, που ούτε για μια στιγμή δε γίνονται κωμικοί ή γελοίοι μέσα στη θλιβερή τους υπόσταση.

10,70 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο Βέργκα ζωγραφίζει. Ζωγραφίζει τοπία με τα έντονα χρώματα των ιμπρεσιονιστών. Κίτρινα χωράφια στον ήλιο του μεσημεριού που θυμίζουν Βαν Γκονγκ. Ζωγραφίζει επίσης χαρακτήρες έντονους, δυνατούς, δραματικούς, που ούτε για μια στιγμή δε γίνονται κωμικοί ή γελοίοι μέσα στη θλιβερή τους υπόσταση. Τα διηγήματα αυτά αποτελούν το πρώτο αριστούργημα της αφηγηματικής τέχνης του, ένα βιβλίο που περιέχει μερικά από τα πιο διάσημα διηγήματά του, από τον "Κοκκινοτρίχη" μέχρι τον "Γέλι τον βοσκό" και από την "Καβαλερία Ρουστικάνα" μέχρι την "Ονειροπόληση". Ο Βέργκα καταπιάνεται με τους λιγότερο τυχερούς αυτής της γης, εγκαταλείποντας τους πιο γνώριμους στον ίδιο ήρωες, τους εκπροσώπους δηλαδή της αριστοκρατίας και της διανόησης. Πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας, αφού ο Βέργκα καθιερώνει έτσι το ρεύμα του βερισμού που συγγενεύει με το ρεαλισμό και το νατουραλισμό. Οι ήρωες αυτών των διηγημάτων, στο μεγαλύτερό τους μέρος, υπήρξαν αληθινοί, και ο συγγραφέας τους είχε μελετήσει από κοντά, προσπαθώντας να κρατήσει απόσταση από την αφήγηση. Δε σχολιάζει ούτε κρίνει. Και η αντικειμενικότητα που επεδίωξε να επιτύχει είναι τελικά ένα από τα κύρια συστατικά της γραφής του που κάνει το έργο του τόσο επίκαιρο και αξεπέραστο. Οι χαρακτήρες που με λίγες αλλά καίριες πινελιές σκιαγραφεί, τα συναισθήματά τους, οι καταστάσεις που τους συνδέουν ή τους χωρίζουν άντεξαν στη φθορά του χρόνου αποδεικνύοντας ότι ο εμπνευστής τους ήταν μπροστά από την εποχή του.
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-8264-54-5
Book pages: 
195
Book Dimensions: 
17χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Giovanni Carmelo Verga (1840-1922) είναι Ιταλός συγγραφέας του τέλους του 19ου αιώνα, ο κυριότερος εκπρόσωπος της λογοτεχνικής κίνησης του βερισμού. Γεννήθηκε στην Κατάνη από αριστοκρατική οικογένεια, άρχισε να σπουδάζει νομικά και κατατάχτηκε στην Εθνοφρουρά της Κατάνης το 1860. Εγκατέλειψε τις σπουδές του για ν’ ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Το 1862 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, "Οι καρμπονάροι του βουνού". Το 1865 εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία και το 1872 στο Μιλάνο. Σύχναζε στα φιλολογικά σαλόνια των πόλεων αυτών, τα καλοκαίρια του όμως τα περνούσε στη Σικελία. Τα μέχρι το 1874 μυθιστορήματά του περιέγραφαν την ζωή των ανώτερων τάξεων και κινούνταν σε αισθηματικό και ρομαντικό περιβάλλον (οι "νουβέλες κομψότητας και μοιχείας", κατά τον ίδιο). Με τη "Nedda" ("Νέντα", 1874) αρχίζει η ρεαλιστική περιγραφή της δύσκολης ζωής των Σικελών αγροτών και ψαράδων, με αποκορύφωμα τους "I Malavoglia" ("Οι Μαλαβόλια",1881) και τον απελπισμένου αγώνα των νεόπλουτων ν’ ανεβούν κοινωνικά ("Μαστρο-Ντόν Τζεζουάλντο", 1889). Το 1893, κάτω από την πίεση ψυχολογικών προβλημάτων, επέστρεψε οριστικά στην Κατάνη και παραιτήθηκε από τα μεγαλόπνοα σχέδιά του. Το 1920 χρίστηκε γερουσιαστής. Πέθανε μετά από δύο χρόνια. Ο Βέργκα διασκεύασε ο ίδιος το διήγημά του "Cavalleria Rusticana" ("Χωριάτικη ιπποσύνη", 1880), για το θέατρο, το 1884. Στο διήγημα αυτό βασίστηκε το λιμπρέτο της όπερας του Gastaldon, "Mala Pasqua!" ("Κακό Πάσχα!") που ανέβηκε τον Απρίλιο του 1890 στο θέατρο Costanzi της Ρώμης χωρίς επιτυχία. Η εξαιρετική επιτυχία ήρθε έναν μήνα αργότερα στο ίδιο θέατρο, όταν ανέβηκε, βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα, η όπερα "Καβαλερία Ρουστικάνα" του Πιέτρο Μασκάνι. Το 1948 ο Λουκίνο Βισκόντι γύρισε τη δεύτερη νεορεαλιστική ταινία του, "La terra trema" ("Η γη τρέμει"), βασισμένη στο μυθιστόρημα "Οι Μαλαβόλια" του Βέργκα .

Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-8264-54-5
Book pages: 
195
Book Dimensions: 
17χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο