Product

Η ιστορία του ρωμαϊκού λαού

Product

Η ιστορία του σκύλου... Θα δείξει

Η ιστορία του σιδήρου από τον Όμηρο στον Ξενοφώντα

Κωδικός:
94150
Description: 

Το βιβλίο του ερευνητή της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας Γιώργου Βαρουφάκη αναφέρεται στο σίδηρο και στο ρόλο που έπαιξε στο ρυθμό ανέλιξης του πολιτισμού μας στην αρχαιότητα και όχι μόνον. Κι αυτό, γιατί ο σίδηρος είναι, όπως μας λέει, το μοναδικό μέταλλο που έχει τη μαγική ιδιότητα να σκληραίνει με τη θερμική κατεργασία της βαφής. Η χρήση του στην αρχαιότητα προκαλεί τέτοια αναστάτωση, που τρομάζει τον Ησίοδο και επηρεάζει τον Όμηρο, που το αναφέρει στα έπη του, που ανάγονται στην εποχή του χαλκού.

30,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο του ερευνητή της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας Γιώργου Βαρουφάκη αναφέρεται στο σίδηρο και στο ρόλο που έπαιξε στο ρυθμό ανέλιξης του πολιτισμού μας στην αρχαιότητα και όχι μόνον. Κι αυτό, γιατί ο σίδηρος είναι, όπως μας λέει, το μοναδικό μέταλλο που έχει τη μαγική ιδιότητα να σκληραίνει με τη θερμική κατεργασία της βαφής. Η χρήση του στην αρχαιότητα προκαλεί τέτοια αναστάτωση, που τρομάζει τον Ησίοδο και επηρεάζει τον Όμηρο, που το αναφέρει στα έπη του, που ανάγονται στην εποχή του χαλκού. Τα κείμενα του βιβλίου στηρίζονται στις ερευνητικές εργασίες του συγγραφέα και στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και ιδιαίτερα στα έπη του Ομήρου, την Ιστορία του Ηροδότου, τα έργα του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα. Στόχος του όμως, δεν είναι μόνον ο σίδηρος. Σκόπιμα, αφήνεται να παρασυρθεί και να περιγράψει την ομορφιά των αρχαίων κειμένων και τις ανεπανάληπτες στιγμές των ηρώων του Ομήρου στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ο μεγάλος μας ποιητής είναι και ένας ευαίσθητος οικολόγος, όταν εκφράζει με αγανάκτηση μια καταστροφή του περιβάλλοντος, σε κάποια από τις μάχες της Τροίας. Αλλά και ο Ηρόδοτος, αποδεικνύεται ένας ευαίσθητος οικολόγος, όταν αναφέρει τη στείρωση του ποταμίσιου νερού, σε μια εποχή που δεν γνώριζαν τίποτα για την ύπαρξη των μικροβίων.
Subtitle: 
Τα σιδερένια ευρήματα και η αρχαία ελληνική γραμματεία με το μάτι ενός μεταλλουργού
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-406-983-7
Book pages: 
175
Book Dimensions: 
25χ18
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Ο Γιώργος Βαρουφάκης σπούδασε χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1965 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη μελέτη της διάβρωσης των μπρούντζινων αγαλμάτων του Κούρου και της Άρτεμης που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά. Το 1979 κατέθεσε διατριβή επί υφηγεσία με τίτλο "Χημική και μεταλλουργική έρευνα γύρω από 19 σιδερένια πόδια τριπόδων της γεωμετρικής εποχής", η οποία τον οδήγησε στην απόκτηση του τίτλου του άμισθου Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1996 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο "Αρχαία Ελλάδα και Ποιότητα - Η ιστορία και ο έλεγχος των υλικών που σημάδεψαν τον ελληνικό πολιτισμό" το οποίο από το 1999 κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα. Το 2005 εξέδωσε για το ευρύ κοινό το βιβλίο με τίτλο "Η Ιστορία του σιδήρου από τον Όμηρο στον Ξενοφώντα- Τα σιδερένια ευρήματα και η αρχαία ελληνική γραμματεία με το μάτι ενός μεταλλουργού". Από τα τέλη του 2003 είναι πρόεδρος της "Χαλυβουργική" ΑΕ.

Subtitle: 
Τα σιδερένια ευρήματα και η αρχαία ελληνική γραμματεία με το μάτι ενός μεταλλουργού
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-406-983-7
Book pages: 
175
Book Dimensions: 
25χ18
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο