Product

Η Πέγκι Σου και τα φαντάσματα

Product

Η πεδιάδα της Τορτίλια. Άνθρωποι και ποντίκια. Το μαργαριτάρι

Η πεδιάδα στις φλόγες

Κωδικός:
79411
Manufacturer: 
Description: 

"Στα διηγήματα που απαρτίζουν τη συλλογή "Η Πεδιάδα στις Φλόγες" κυριαρχεί η εκρηκτικότητα της επανάστασης του 1910-19 στο Μεξικό, με αρχηγούς τον Εμιλιάνο Ζαπάτα και τον Πάντσο Βίγια, επανάστασης που δύσκολα σταμάτησε στην επαρχία του Χαλίσκο και που διάλυσε τα παλιά κοινωνικά δεδομένα. Απόλυτα γνώστης της ψυχολογίας των χωρικών, των όσων έκαμαν για την επανάσταση και των ανταμοιβών που έλαβαν, δίχως να ξεχνάει τα πάθη τους, ο Χουάν Ρούλφο μοιάζει να μην κάνει άλλο παρά -μέσω της γραφίδας του- να τους αφήνει το λόγο. Κι ενώ πάλι στο νου έρχεται ο Κ.

15,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Στα διηγήματα που απαρτίζουν τη συλλογή "Η Πεδιάδα στις Φλόγες" κυριαρχεί η εκρηκτικότητα της επανάστασης του 1910-19 στο Μεξικό, με αρχηγούς τον Εμιλιάνο Ζαπάτα και τον Πάντσο Βίγια, επανάστασης που δύσκολα σταμάτησε στην επαρχία του Χαλίσκο και που διάλυσε τα παλιά κοινωνικά δεδομένα. Απόλυτα γνώστης της ψυχολογίας των χωρικών, των όσων έκαμαν για την επανάσταση και των ανταμοιβών που έλαβαν, δίχως να ξεχνάει τα πάθη τους, ο Χουάν Ρούλφο μοιάζει να μην κάνει άλλο παρά -μέσω της γραφίδας του- να τους αφήνει το λόγο. Κι ενώ πάλι στο νου έρχεται ο Κ. Θεοτόκης, άλλο τόσο βρίσκουμε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που συμπάσχει κι ανασύρει ό,τι κρυφό και καταχωνιασμένο στο βάθος των "αφελών" ψυχών. Σε αυτό, και στην αλήθεια που αυτός ο χειρισμός κομίζει, ο κύριος μοχλός είναι η γλώσσα. Εκείνη η γλώσσα του Σολωμού που, σαν να βγήκε από συναξάρι, οικοδομεί τη "Γυναίκα της Ζάκυθος", γίνεται εδώ πιο στεγνή, πιο γήινη, σαν να βγαίνει από το στόμα ανθρώπων αμόρφωτων, που αυτοί έχουν το λόγο κι αυτοί εκφράζονται μ' ένα περιορισμένο λεξιλόγιο. Ο συγγραφέας περιορίζεται στο ρόλο του αντιγραφέα". Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής
Subtitle: 
Διηγήματα
Publications Date: 
1982
Book pages: 
356
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Χουάν Ρούλφο θεωρείται ίσως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής. Η φήμη του ήδη έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας του, το Μεξικό, όπου γεννήθηκε το 1918 στην πόλη Χαλίσκο.
Οι πρώτες του δημοσιεύσεις, διηγήματα, εμφανίστηκαν σε μικρά επαρχιακά περιοδικά της Γκουανταλαχάρα τη δεκαετία του '40.
Αργότερα εγκαταστάθηκε στην πόλη του Μεξικού, όπου κυκλοφόρησαν τα δυο του βιβλία, τα οποία του χάρισαν μεγάλη φήμη. Το πρώτο ήταν μια συλλογή διηγημάτων, "El Ilano en Ilamas" (1953), που περισσότερο από δύο χρόνια αργότερα το ακολούθησε η νουβέλα "Pedro Paramo" (1955).
Ένα δεύτερο μυθιστόρημα που ο Χουάν Ρούλφο δούλευε αρκετά χρόνια, το "La Cordillera", παρ' όλο που και ο ίδιος είχε ανακοινώσει και ο εκδότης του, δεν έχει μέχρι τώρα κυκλοφορήσει. Η προσοχή των κριτικών έχει επικεντρωθεί στο ιδιοφυές "Πέδρο Πάραμο" για τον υπέροχο τρόπο που αναπτύσσει το περιεχόμενο και την εξαιρετικά μοντέρνα του γραφή.
Ο Ρούλφο μιλάει για έναν κόσμο που δε μας είναι ξένος, αλλά που και για τον ίδιο είναι προσωπικός και κληρονομημένος. Αυτή την κληρονομιά θέλει να μεταφέρει στους επόμενους με το δικό του τρόπο ως ζωντανός ή ως απών.
Αυτό που ξεχωρίζει το Χουάν Ρούλφο είναι ότι, παρ' όλο που έγραψε εκείνες τις δεκαετίες των εξεγέρσεων στο Μεξικό, τις διαποτισμένες από καινούριες κοινωνικές και πολιτικές κοσμοθεωρίες, δεν κάνει κανένα άμεσο κήρυγμα, αλλά οι έμμεσες και υπόγειες αναφορές του για την ένδεια και την κάθετη γραμμή που κατεβαίνει από το γαιοκτήμονα στον επιστάτη, στον εργάτη, και επικουρείται από το νόμο και την εκκλησία αποσαφηνίζουν τη θεώρησή του για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση της πατρίδας του, του Μεξικού.
Από το Μεξικό, όπου εργάστηκε ως ανθρωπολόγος, έφυγε για την Αργεντινή απ' όπου και πέρασε στην Αθανασία το 1986.

Subtitle: 
Διηγήματα
Publications Date: 
1982
Book pages: 
356
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο