Product

Η ποιήτρια Σαπφώ και ο Λευκάτας

Product

Η ποικιλία της επανάληψης

Η ποιήτρια των επομένων εποχών

Κωδικός:
50444
Manufacturer: 
Description: 

Η πρώτη έκδοση (1996) είχε ακολουθήσει την κριτική έκδοση (variorum edition) του Thomas Johnson (1955), με τα 1775 ποιήματα της Emily Dickinson στο πρωτότυπο κείμενο τους, χωρίς δηλαδή τις επεμβάσεις των πρώτων εκδόσεων μετά το θάνατό της. Τα στοιχεία που είχαν σωρευθεί μέσα στα σαράνα χρόνια από τότε, οδήγησαν σε μια κριτική έκδοση από τον Ralph Franklin (1998), με ακριβέστερη χρονολόγηση και νέα αρίθμηση των 1789, αυτή τη φορά, ποιημάτων της Αμερικανίδας ποιήτριας. Αυτήν την νέα κριτική έκδοση ακολουθεί και η παρούσα αναθεωρημένη έκδοση που περιλαμβάνει 206 ποιήματα.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η πρώτη έκδοση (1996) είχε ακολουθήσει την κριτική έκδοση (variorum edition) του Thomas Johnson (1955), με τα 1775 ποιήματα της Emily Dickinson στο πρωτότυπο κείμενο τους, χωρίς δηλαδή τις επεμβάσεις των πρώτων εκδόσεων μετά το θάνατό της. Τα στοιχεία που είχαν σωρευθεί μέσα στα σαράνα χρόνια από τότε, οδήγησαν σε μια κριτική έκδοση από τον Ralph Franklin (1998), με ακριβέστερη χρονολόγηση και νέα αρίθμηση των 1789, αυτή τη φορά, ποιημάτων της Αμερικανίδας ποιήτριας. Αυτήν την νέα κριτική έκδοση ακολουθεί και η παρούσα αναθεωρημένη έκδοση που περιλαμβάνει 206 ποιήματα. Στα εμπλουτισμένα προλογικά στοιχεία έχει προστεθεί το κεφάλαιο "Το ποιητικό εργαστήριο" για τον τρόπο δουλειάς της ποιήτριας. Η Emily Dickinson (1830-1886) αναγνωρίζεται σήμερα ως μια από τις μεγαλύτερες μορφές όχι μόνο της αγγλόφωνης, αλλά και της παγκόσμιας ποίησης. Έζησε την εποχή που εδέσποζε η βικτωριανή ποίηση, αλλά στο γράψιμο της πήρε το θάρρος να σπάσει τα πρότυπα και τους απαραβίαστους κανόνες της. Οι καινοτομίες της στο μέτρο, την ομοιοκαταληξία και την γλώσσα ήσαν τόσο επαναστατικές για την εποχή της, που έκαναν την ποίησή της "όχι δυνατή να δημοσιευτεί"... Αυτό την οδήγησε να απαρνηθεί την φήμη και να κλειστεί στο πατρικό της σπίτι, αρνούμενη να αποκαλύψει την ποίησή της. Μόνον δέκα από τα ποιήματά της δημοσιεύθηκαν ανώνυμα και χωρίς την άδειά της, όσο αυτή ζούσε. Και έπρεπε να περάσουν 30 χρόνια από το θάνατό της, για να περάσει η ποίησή της τα σύνορα της Νέας Αγγλίας και να αναγνωρισθεί η μοναδικότητα, ευαισθησία και δύναμή της. Από τότε διαβάστηκε και διαβάζεται με πάθος από τους αναγνώστες της και παραμένει πάντα μια επαναστάτρια της τέχνης, μια ποιήτρια των επόμενων εποχών, ακόμη και της δικής μας.
Publications Date: 
2000
Book ISBN: 
960-8137-01-2
Book pages: 
272
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Emily Dickinson γενήθηκε το 1830 στο Amherst της Μασσαχουσέτης. Εκτός από λίγες, σύντομες παραμονές στην Βοστώνη, στην Ουάσινγκτον, όταν ο πατέρας της ήταν στο Κογκρέσσο, και στην Φιλαδέλφεια, όπου το 1854 γνώρισε τον πάστορα Charles Wadsworth, τον "ανέφικτο" έρωτα που αναστάτωσε τη ζωή της, δεν άφησε ποτέ το πατρικό της σπίτι, βυθισμένη μέσα στον κόσμο της ποίησής της. Πεθαίνοντας το 1886 άφησε πίσω της ένα μοναδικό ποιητικό έργο, από το οποίο, όσο ζούσε, ένα μικρό μόνο κομμάτι ήταν γνωστό στο στενό της κύκλο.
Η πρώτη σειρά των ποιημάτων της εκδόθηκε το 1890.

Publications Date: 
2000
Book ISBN: 
960-8137-01-2
Book pages: 
272
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο