Product

Η τοπική αυτοδιοίκηση στον αστερισμό του ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου

Product

Η τοπική εκκλησία

Η τοπική διάσταση της κοινωνικής πολιτικής

Κωδικός:
105336
Manufacturer: 
Description: 

Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στη σφαιρική και κριτική παρουσίαση τόσο της σύγχρονης προβληματικής για την ανάδειξη της διάστασης του τοπικού επιπέδου, όσο και των ευρωπαϊκών, εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών σε θέματα ενίσχυσης της τοπικής διάστασης της κοινωνικής πολιτικής.
Πρώτον, σε ένα περισσότερο θεωρητικό πεδίο, εξετάζονται οι προεκτάσεις των αλλαγών που συντελούνται στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία σε σχέση με τη υποτιθέμενη αποδυνάμωση του εθνικού - κρατικού χώρου και την παράλληλη ενδυνάμωση του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στη σφαιρική και κριτική παρουσίαση τόσο της σύγχρονης προβληματικής για την ανάδειξη της διάστασης του τοπικού επιπέδου, όσο και των ευρωπαϊκών, εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών σε θέματα ενίσχυσης της τοπικής διάστασης της κοινωνικής πολιτικής. Πρώτον, σε ένα περισσότερο θεωρητικό πεδίο, εξετάζονται οι προεκτάσεις των αλλαγών που συντελούνται στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία σε σχέση με τη υποτιθέμενη αποδυνάμωση του εθνικού - κρατικού χώρου και την παράλληλη ενδυνάμωση του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου. Δεύτερον, παρουσιάζονται οι σύγχρονες εξελίξεις στο σύστημα διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ευρωπαϊκή στρατηγική ενδυνάμωσης της τοπικής διάστασης των πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, με παραδείγματα ορθών πρακτικών. Τρίτον, γίνεται μια ιστορική αναφορά στον τρόπο που έχει αναπτυχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα, καθώς και στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής μέσα από τα εθνικά σχέδια δράσης για την απασχόληση και την κοινωνική ενσωμάτωση, ώστε να αναδειχτούν τα τρέχοντα προβλήματα, οι ορθές πρακτικές, οι ιδιαιτερότητες και οι συνθήκες εκκίνησης της ανάπτυξης μιας τοπικής διάστασης της κοινωνικής πολιτικής. Τέταρτον, τονίζεται ότι η αποκέντρωση δεν είναι μια πολιτικά ουδέτερη διαδικασία. Για όσους ενδιαφέρονται για μια προοδευτική διακυβέρνηση, δημοκρατική αποκέντρωση και τοπική ανάπτυξη, παρατίθενται ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις στην κατεύθυνση της κινητοποίησης και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων όλων των πολιτών, μέσα από νέες, οριζόντιες, δικτυακές, συμμετοχικές, ανοιχτές, διαφανείς σχέσεις, και της διάχυσης μιας κουλτούρας ουσιαστικού διαλόγου, ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων και διαρκούς εκπαίδευσης και μάθησης.
Subtitle: 
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ελλάδα
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-7946-40-5
Book pages: 
230
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Νίκος Τράντας κατάγεται από την Ικαρία, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νέα Υόρκη. Έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς, όπως στις εκδόσεις βιβλίων, την επιστημονική έρευνα και τη δημόσια διοίκηση. Είναι διδάκτορας πολιτικής επιστήμης και έχει συγγραφικό έργο στο χώρο των κοινωνικών επιστημών (κράτος και κόμματα, πολιτική γεωγραφία, κοινωνική πολιτική, τοπική ανάπτυξη, ευρωπαϊκή διακυβέρνηση), αλλά και της μυθοπλασίας/λογοτεχνίας.

Subtitle: 
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ελλάδα
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-7946-40-5
Book pages: 
230
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο