Product

Θεσμικός μετασχηματισμός και οικονομική ανάπτυξη

Product

Θεσμοί "άμεσης δημοκρατίας" στο σύνταγμα

Θεσμικός μετασχηματισμός και οικονομική ανάπτυξη

Κωδικός:
105560
Manufacturer: 
Description: 

Γιατί η Ελλάδα παρέμεινε επί δεκαετίες στο περιθώριο της οικονομικής ανάπτυξης; Γιατί άλλες χώρες συσσώρευσαν πλούτο και διακρίθηκαν για την οικονομική και κοινωνική τους πρόοδο; Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα επιχειρεί να διερευνήσει σε βάθος ο παρών τόμος με τη χρησιμοποίηση πλούσιου υλικού από την νεότερη Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία της Ελλάδος του 19ου και 20ού αιώνα.

23,97 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Γιατί η Ελλάδα παρέμεινε επί δεκαετίες στο περιθώριο της οικονομικής ανάπτυξης; Γιατί άλλες χώρες συσσώρευσαν πλούτο και διακρίθηκαν για την οικονομική και κοινωνική τους πρόοδο; Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα επιχειρεί να διερευνήσει σε βάθος ο παρών τόμος με τη χρησιμοποίηση πλούσιου υλικού από την νεότερη Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία της Ελλάδος του 19ου και 20ού αιώνα. Η απάντηση που δίνει ο συγγραφέας υπογραμμίζει τον αρνητικό ρόλο που έπαιξε η απουσία και η αργή διαμόρφωση μοντέρνων οικονομικών θεσμών όπως η ατομική ιδιοκτησία στη γη, το καθεστώς συσσώρευσης και η ασφάλεια των κεφαλαίων, ο σχηματισμός ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Η απροθυμία ή αδυναμία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων της εποχής να προχωρήσουν σε μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις των παρωχημένων προβιομηχανικής έμπνευσης και καταγωγής θεσμών καθόρισαν αποφασιστικά και επηρέασαν αρνητικά το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της χώρας. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους όσους θέλουν να κατανοήσουν χωρίς παρωπίδες την Ιστορία ανάπτυξης της σύγχρονης Ελλάδας.
Subtitle: 
Κράτος και οικονομία στην Ελλάδα 1830-1922
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-6619-11-7
Book pages: 
439
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος είναι καθηγητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ. Από το 2006 εκδίδει τη δίγλωσση επιστημονική επιθεώρηση "Κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη". Έχει συγγράψει ή εκδώσει πάνω από δέκα βιβλία και μονογραφίες καθώς και πληθώρα επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σήμερα στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, τις δημόσιες πολιτικές και τις ευρωπαϊκές κοινωνικές πολιτικές. Αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο για θέματα επικαιρότητας. Διδάσκει οικονομική ιστορία, κοινωνική πολιτική και ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εκπρόσωπησε την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς συνδιασκέψεις.
Δημοσιευμένα βιβλία του:
- Θεσμικός μετασχηματισμός και οικονομική ανάπτυξη. Εξάντας, Αθήνα, 1991.
- Οικονομία, κοινωνία, κράτος στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, Πληροφόρηση, Αθήνα 1991.
- Νομισματικές κρίσεις και η κρατική διαχείρισή τους στην Ελλάδα 1880-1930 (σε συνεργασία με τους Ζ. Δεμαθά, Θ. Καλαφάτη), Θεμέλιο, Αθήνα 1991.
- Οικονομία και πολιτική στην σύγχρονη Ελλάδα (επιμέλεια), Πληροφόρηση, Αθήνα 1992.
- Νεοελληνική κοινωνία: Ιστορικές και κριτικές προσεγγίσεις (επιμέλεια) Κριτική, Αθήνα, 1993.
- Προβληματικές επιχειρήσεις: Κράτος και κοινωνικά συμφέροντα τη δεκαετία του '80, Κριτική, Αθήνα 1993.
- Οι κρίσεις στην Ελλάδα (1830-1860): Οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές όψεις. 2 τόμοι, Κριτική, Αθήνα 1993-1994.
- Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, Κριτική, Αθήνα 1993.
- Η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους (επιμέλεια), Κριτική, Αθήνα 1999.

Subtitle: 
Κράτος και οικονομία στην Ελλάδα 1830-1922
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-6619-11-7
Book pages: 
439
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο