Product

Θησαυρός μουσικών κλιμάκων

Product

Θησαυρός πειραμάτων

Θησαυρός νεοελληνικών αινιγμάτων

Κωδικός:
44228
Description: 

Ο "Θησαυρός Nεοελληνικών Aινιγμάτων" περιλαμβάνει 800 αινίγματα με τις παραλλαγές τους, δηλαδή ένα σύνολο περίπου 6.500 κειμένων τα οποία προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας και άλλες ελληνόφωνες περιοχές. Συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή όπου, μετά από μια επιλεκτική παρουσίαση της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, αναπτύσσονται τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με το αίνιγμα.

27,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο "Θησαυρός Nεοελληνικών Aινιγμάτων" περιλαμβάνει 800 αινίγματα με τις παραλλαγές τους, δηλαδή ένα σύνολο περίπου 6.500 κειμένων τα οποία προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας και άλλες ελληνόφωνες περιοχές. Συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή όπου, μετά από μια επιλεκτική παρουσίαση της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, αναπτύσσονται τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με το αίνιγμα. Συγκεκριμένα, διερευνώνται οι "περιστάσεις εκτέλεσης" των αινιγμάτων, συζητιούνται τα προβλήματα ταξινόμησης του υλικού, γίνεται ανάλυση της μορφολογίας και της λειτουργίας του αινίγματος και, τέλος, εξετάζεται το περιεχόμενο του αινιγματικού λόγου μέσω του οποίου περιγράφεται ο "κόσμος του αινίγματος", η εικόνα δηλαδή της ελληνικής παραδοσιακής κοινωνίας που συνάγεται από το νεοελληνικό αινιγματολόγιο. Ο "Θησαυρός" συμπληρώνεται με πίνακες, γλωσσάριο αγνώστων και "αινιγματικών" λέξεων, και βιβλιογραφία σχετική με το αίνιγμα.
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-524-093-9
Book pages: 
716
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Ηράκλειο Κρήτης
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Χρυσούλα Χατζητάκη-Καψωμένου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Aπoφοίτησε από το τμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια, ως Visiting Fellow και υπότροφος του Iδρύματος Ford, παρακολούθησε μαθήματα λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, στη Φιλαδέλφεια, και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στη Bαλτιμόρη των HΠA. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας και Εθνολογίας, στο τμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Tο αντικείμενο της διδασκαλίας και των ερευνητικών ενδιαφερόντων της περιλαμβάνει τη θεωρία της λαογραφίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας, τη λαϊκή προφορική λογοτεχνία (δημοτικά τραγούδια, παραμύθια, παροιμίες, αινίγματα κ.λπ.), το λαϊκό χιούμορ και τη λαϊκή τέχνη και τεχνολογία.

Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-524-093-9
Book pages: 
716
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Ηράκλειο Κρήτης
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο