Product

Ιερή Ινδία

Product

Ιερή κιβωτός

Ιερή και βέβηλη: όψεις της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική 1930-2005

Κωδικός:
145781
Description: 

Η Δημοτική Πινακοθήκη συνεχίζοντας την μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της σε συνεργασία με φορείς όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων κ.λπ. φιλοξενεί μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική έκθεση σε συνεργασία με το Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης και την Εταιρεία Εικαστικών Μελετών.

20,39 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η Δημοτική Πινακοθήκη συνεχίζοντας την μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της σε συνεργασία με φορείς όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων κ.λπ. φιλοξενεί μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική έκθεση σε συνεργασία με το Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης και την Εταιρεία Εικαστικών Μελετών. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο "Ιερή και βέβηλη: όψεις της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική 1930-2005", στην οποία προσεγγίζονται διάφορες όψεις της γυναίκας μέσα από τα έργα άξιων καλλιτεχνών, που αναμφισβήτητα θα αγγίξουν τον θεατή. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται ειδικά επιλεγμένα έργα γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών όπως των Σπ. Βασιλείου, Κ. Γεωργίου, Γ. Γουναρόπουλου, Α. Δρούγκα, Ν. Εγγονόπουλου, Μ. Ζαχαριουδάκη, Ε. Κανά, Χρ. Καρά, Γ. Μόραλη, Χρ. Μπότσογλου, Γ. Μπουζιάνη, Ε. Μπουλγουρά, Δ. Μυταρά, Ελ. Μωραΐτη, Ν. Νικολάου, Β. Ξένου, Μ. Παντελιά, Μ. Παπαδημητρίου, Λ. Παπακωνσταντίνου, Aιμ. Παπαφιλίππου, Γ. Ρόρρη, Ε. Σακαγιάν, Π. Σάμιου, Γ. Σικελιώτη, Δ. Σκουλάκη, Β. Σπεράντζα, Γερ. Στέρη, Α. Φασιανού, Π. Φειδάκη, Γ. Ψυχοπαίδη, κ.ά. Μας προσφέρεται έτσι η δυνατότητα να δούμε πως οι πρωτοποριακοί προβληματισμοί του τελευταίου αιώνα γύρω από την απεικόνιση της Γυναίκας, άρχισαν να αφομοιώνονται και να ενσωματώνονται στην ελληνική τέχνη. Είναι μια έκθεση με έργα που μας επιτρέπουν να δούμε πως όταν η καθημερινότητα στη σύγχρονη πόλη έγινε έντονο βίωμα, η γυναίκα-μούσα απέκτησε πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έγινε σύζυγος, μητέρα, κόρη, ένα αξιόπιστο σύστημα διαχρονικής μεταβίβασης αξιών. Μέσα από τα έργα αυτής της πολύ σημαντικής έκθεσης, ο θεατής μπορεί να διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα η σχέση του καλλιτέχνη με τη γυναίκα, απηχεί επιδράσεις όχι από την εικαστική θεματολογία άλλων χωρών, αλλά από τις εμπειρίες του κοινωνικού ιστού της ίδιας της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο θεατής μπορεί να αντιληφθεί ότι η έννοια και η μορφή της γυναίκας είναι μια ταυτολογία με την έννοια της ζωγραφικής. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο έγκριτος ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης.
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-8376-16-5
Book pages: 
129
Book Dimensions: 
22χ24
Publication Place: 
Χανιά
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Χάρης Καμπουρίδης είναι σημειολόγος και ιστορικός της τέχνης, πρόεδρος της Εταιρείας Εικαστικών Μελετών - Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης. Διετέλεσε μέλος των επιτροπών προγραμματισμού της Πινακοθήκης Ρόδου και της Εθνικής Πινακοθήκης, σύμβουλος της Κτηματικής Τράπεζας σε θέματα πολιτισμού και επίκουρος καθηγητής Επικοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπουδασε στην Ελλάδα και στο Άαχεν, όπου και ίδρυσε (1977) το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Code: An International Journal of Semiotics. Δημοσίευσε μελέτες σε πρακτικά συνεδρίων και ειδικά περιοδικά, οργάνωσε μουσειακές εκθέσεις για το ΥΠ.ΠΟ και από το 1985 είναι τεχνοκριτικός της εφ. ΤΑ ΝΕΑ. Το 1993 εξελέγη μέλος της Academia Europea. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή, το 1950.

Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-8376-16-5
Book pages: 
129
Book Dimensions: 
22χ24
Publication Place: 
Χανιά
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο