Product

Ιστορίαι

Product

Ιστορίαι

Ιστορίαι

Κωδικός:
71724
Description: 

Στην παράθεση των γεγονότων και στην ερμηνεία τους από το Θουκυδίδη δεν υπάρχει τίποτε το μεταφυσικό. Επιμένει ότι η ανθρώπινη φύση ("το ανθρώπινον") είναι ο σταθερός παράγοντας που δίνει τα ιστορικά γεγονότα. Από τα επιφανειακά φαινόμενα αναζητά τις αιτίες που δρουν στο βάθος των γεγονότων. Το έργο του Θουκυδίδη φέρνει τη σφραγίδα του λόγου του φιλοσόφου Αναξαγόρα: "όψις αδήλων τα φαινόμενα" (από τα επιφανειακά "όψις" που φαίνονται μπορούμε να δούμε αυτά που δεν φαίνονται").

14,37 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στην παράθεση των γεγονότων και στην ερμηνεία τους από το Θουκυδίδη δεν υπάρχει τίποτε το μεταφυσικό. Επιμένει ότι η ανθρώπινη φύση ("το ανθρώπινον") είναι ο σταθερός παράγοντας που δίνει τα ιστορικά γεγονότα. Από τα επιφανειακά φαινόμενα αναζητά τις αιτίες που δρουν στο βάθος των γεγονότων. Το έργο του Θουκυδίδη φέρνει τη σφραγίδα του λόγου του φιλοσόφου Αναξαγόρα: "όψις αδήλων τα φαινόμενα" (από τα επιφανειακά "όψις" που φαίνονται μπορούμε να δούμε αυτά που δεν φαίνονται"). Και ακόμα, ο άνθρωπος που δρα για το Θουκυδίδη είναι πριν απ' όλα ο πολιτικός, ο δυναμικός πολίτης της συγκεκριμένης πόλης, και ακολουθούν οι στρατηγοί. Και ικανοί πολιτικοί και στρατηγοί είναι εκείνοι που μπορούν να μετράνε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της πόλης τους, αλλά και που μπορούν να υπολογίζουν τις δυνατότητες των αντιπάλων τους.
Subtitle: 
Βιβλίο Ζ
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-205-438-7
Book pages: 
203
Book Dimensions: 
17χ11
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Θουκυδίδης γεννήθηκε μεταξύ 460 και 454 π.Χ., στον αττικό δήμο Αλιμούντα (σημερινό Άλιμο). Η γενιά του ήταν αριστοκρατική και λέγεται ότι είχε καταβολές από τη μεριά του πατέρα του στο βασιλικό γένος της Θράκης. Γόνος μιας Αθήνας που βρισκόταν τότε στη μεγάλη ακμή της, είχε την ευκαιρία να σχετισθεί με σημαντικούς ανθρώπους της εποχής του -τον Περικλή, τον Ευριπίδη, τον Γοργία, τον Φειδία, τον Ιπποκράτη... Υπήρξε μαθητής του Αναξαγόρα -λέει η σχετική παράδοση- και του ρήτορος Αντιφώντος. Εξελέγη στρατηγός το 424. Κατηγορήθηκε για την απώλεια της Αμφίπολης και (αυτο)εξορίστηκε στα κτήματά του της Σκαπτής Ύλης της Θράκης, όπου αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη συγγραφή της ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.). Για τη συγκέντρωση στοιχείων επισκέφθηκε τόπους μαχών και πόλεις στην Ελλάδα, στη Μακεδονία, ίσως και στη Σικελία. Στην Αθήνα επέστρεψε μετά το τέλος του πολέμου (404), δεν παρέμεινε όμως για πολύ. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την Ιστορία του, που σταματά στο 411, στο 20ό δηλαδή έτος του πολέμου. Για τον ξαφνικό θάνατό του υπάρχει κάποια ασάφεια -το πιθανότερο είναι ότι πέθανε από ασθένεια. Από την ιδιωτική του ζωή ξέρουμε πως είχε ένα γυιό, τον Τιμόθεο, και μια κόρη, στην οποία ορισμένοι αποδίδουν τη συγγραφή του βιβλίου Η΄ της Ιστορίας του.

Subtitle: 
Βιβλίο Ζ
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-205-438-7
Book pages: 
203
Book Dimensions: 
17χ11
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο