Product

Κοσμήματα αγάπης και σοφίας

Product

Κοσμήματα από τεχνητό πηλό Cernit ή Fimo

Κοσμήματα από τα ορεινά χωριά της Λιβύης

Κωδικός:
143865
Αuthor: 
Description: 

Ο εμπλουτισμός των μουσειακών συλλογών αποτελεί ένα εξαιρετικό γεγονός όχι μόνο από στενή μουσειολογική άποψη, αλλά κυρίως διότι σημαίνει ότι η κοινωνία αποδέχεται και αγκαλιάζει το μουσείο σαν ένα ζωντανό ιστό της. Το κοινό και οι δωρητές, είτε ενός είτε πολλών αντικειμένων, μας εμπιστεύονται ό,τι έχουν αγαπήσει, συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση στην οποία υπήρξε πρωτοπόρος ο Αντώνης Μπενάκης πριν από 80 χρόνια.

18,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο εμπλουτισμός των μουσειακών συλλογών αποτελεί ένα εξαιρετικό γεγονός όχι μόνο από στενή μουσειολογική άποψη, αλλά κυρίως διότι σημαίνει ότι η κοινωνία αποδέχεται και αγκαλιάζει το μουσείο σαν ένα ζωντανό ιστό της. Το κοινό και οι δωρητές, είτε ενός είτε πολλών αντικειμένων, μας εμπιστεύονται ό,τι έχουν αγαπήσει, συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση στην οποία υπήρξε πρωτοπόρος ο Αντώνης Μπενάκης πριν από 80 χρόνια. Η συλλογή κοσμημάτων από τα ορεινά χωριά της Λιβύης της Ελένης (Leyna) Γκλαβάνη Μίλλερ είναι μια δωρεά που πλουτίζει τις συλλογές του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης με σπάνια, σήμερα πια, έργα γεωγραφικών περιοχών από τις οποίες το μουσείο δεν διέθετε άλλο σχετικό υλικό. Η συλλογή σχηματίστηκε σταδιακά πριν από την άνοδο του Καντάφι στην εξουσία το 1969, κατά τη διάρκεια της επτάχρονης παραμονής της δωρήτριας στη Λιβύη μαζί με τον σύζυγό της, δημοσιογράφο και αργότερα ειδικό οικονομικό αναλυτή σε θέματα πετρελαίου, Kenneth W. Miller. Την ίδια περίοδο συνέγραψε και την εργασία της για τα κοσμήματα, βασισμένη κυρίως σε επιτόπια έρευνα. Χάρη στο όραμα και την επιμονή της Ελένης Γκλαβάνη Μίλλερ, έχουμε στη διάθεση μας ένα απάνθισμα κοσμημάτων που η κατασκευή τους σήμερα πια αποτελεί ένα "χρονικό μιας λαϊκής τέχνης που χάνεται". (από τον πρόλογο της Άννας Μπαλλιάν, επικεφαλής επιμελήτριας του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης)
Subtitle: 
Το χρονικό μιας λαϊκής τέχνης που χάνεται
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-476-018-1
Book pages: 
119
Book Dimensions: 
22χ23
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Ελένη (Λένα) Γκλαβάνη Μίλλερ γεννήθηκε στο Βόλο Μαγνησίας, στους πρόποδες του Πηλίου, στις 3 Μαρτίου του 1924, στους κόλπους μιας επιφανούς οικογένειας επιχειρηματιών και πολιτικών. Εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στην Αθήνα το 1935. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή (Deutsche Schule) και τη Γαλλική Ακαδημία (Academie Francais d'Athen). Από το 1946 έως το 1951 έμεινε στην Ελβετία (Γενεύη και Λωζάνη) και φοίτησε στο Bon Secours, με αντικείμενο σπουδών τα άρρωστα και καθυστερημένα παιδιά. Παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο και ειδικό οικονομικό αναλυτή σε θέματα πετρελαίου Kenneth W. Miller στο Παρίσι το 1956. Λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων έζησαν τα επόμενα χρόνια στη Βόννη, και μετά στη Βηρυττό του Λιβάνου και τη Λεόπολντβιλλ του Βελγικού Κονγκό. Ακολούθως έμειναν για επτά χρόνια στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου η Λένα συγκρότησε τη συλλογή από λαϊκά κοσμήματα διαφόρων κοινοτήτων της Βορείου Αφρικής που πρόσφατα δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη. Στη συνέχεια έζησαν για πολλά χρόνια στη Ρώμη, το Κουβέιτ και το Λονδίνο. Στο Λονδίνο μαθήτευσε στο ατελιέ της Margot Wissler (συντηρήτρια στο Victoria and Albert Museum), με αντικείμενο εργασίας την επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κεραμικών και πορσελάνων.
Το 1981 επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη επί μονίμου βάσεως. Η Ελένη Γκλαβάνη Miller, μια πραγματική φίλη του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Μπενάκη, ζει σήμερα στη Νέα Υόρκη και επισκέπτεται κάθε χρόνο την Αθήνα.

Subtitle: 
Το χρονικό μιας λαϊκής τέχνης που χάνεται
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-476-018-1
Book pages: 
119
Book Dimensions: 
22χ23
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο