Product

Κράτος, επανάσταση και ηγεμονία

Product

Κράτος, κοινωνία πολιτών και εργαξία

Κράτος, κοινωνία και έθνος στη νεοελληνική λογοτεχνία

Κωδικός:
133760
Manufacturer: 
Description: 

Ο παρών τόμος εξετάζει σημαντικές πτυχές της εθνικής και κοινωνικής διάστασης ελληνικών λογοτεχνικών έργων από το 1890 ως το 1930. Καταθέτει έναν προβληματισμού και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα κοινωνικά και ιδεολογικά στοιχεία τους, καθώς η ένταση των κοινωνικών και εθνικών ανατροπών, αναζητήσεων και διεκδικήσεων υπήρξε αξιοσημείωτη από τα τέλη του 19ου αιώνα και δεν αφήνει αδιάφορους τους συγγραφείς.

20,39 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο παρών τόμος εξετάζει σημαντικές πτυχές της εθνικής και κοινωνικής διάστασης ελληνικών λογοτεχνικών έργων από το 1890 ως το 1930. Καταθέτει έναν προβληματισμού και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα κοινωνικά και ιδεολογικά στοιχεία τους, καθώς η ένταση των κοινωνικών και εθνικών ανατροπών, αναζητήσεων και διεκδικήσεων υπήρξε αξιοσημείωτη από τα τέλη του 19ου αιώνα και δεν αφήνει αδιάφορους τους συγγραφείς. Η κοινωνική αναμόρφωση και η εθνική ολοκλήρωση, συχνά με διαφορετικούς όρους από τους ισχύοντες, αποτέλεσαν δύο κύριους άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκε η πλειοψηφία των ευαισθητοποιημένων κοινωνικά συγγραφέων. Σημαντικοί λογοτέχνες από τη μια μεριά στηρίζονται στα κοινωνικά δεδομένα, στη θλιβερή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, την οποία προβάλλουν τα έργα τους καταγγέλοντάς την, και από την άλλη ανταποκρίνονται στις κοινωνικές και εθνικές ανάγκες και ευαισθησίες της εποχής, αναπτύσσοντας, μέσα των ηρώων τους, μια κριτική σκέψη και οραματιζόμενοι ένα καλύτερο μέλλον. Η προσπάθεια αυτή, παρά τις όποιες δυσχέρεις και ανεπάρκειες που οφείλονται στη συχνή ασάφεια ή αντιφατικότητα των θέσεων, στην άτολμη και αποσπασματική πολλές φορές κριτική ηρώων των έργων αυτών, στην αδυναμία σύνδεσης των διακηρύξεών τους με την πράξη, αποτέλεσε μια θετική παρακαταθήκη για τις επόμενες λογοτεχνικές γενιές, μια βάση για την εθνική και κοινωνική αυτογνωσία. Στον τόμο αυτόν εξετάζονται πεζογραφήματα και συνθετικά ποιητικά έργα συγγραφέων όπως οι Παλαμάς, Ξενόπουλος, Θεοτόκης, Παπαδιαμάντης, Κονδυλάκης, Πικρός, Βάρναλης, Καρκαβίτσας, Χατζόπουλος, Καμπύσης, Δραγούμης, Μυριβήλης και Μόδης.
Subtitle: 
Από τη δεκαετία του 1890 ως το 1930
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-8264-90-1
Book pages: 
406
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αθανάσιος Γ. Μπλέσιος είναι λέκτορας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Το 1997 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόνης υποστηρίζοντας τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Le "theatre d' idees" en Grece de 1895 a 1922". Επίσης, έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο την κοινωνική και εθνική διάσταση σημαντικών ελληνικών λογοτεχνικών έργων κυρίως των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Έχει διδάξει νεοελληνικό θέατρο στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει εργαστεί ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εκδώσει τρία βιβλία. Στα δημοσιεύματα του περιλαμβάνει κυρίως μελέτες για το νεοελληνικό θέατρο, συχνά σε συνάρτηση με το ευρύτερο ευρωπαϊκό, καθώς και για τη νεοελληνική λογοτεχνία, σε επιστημονικά πρωτίστως περιοδικά, αλλά και σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά συνεδρίων.

Subtitle: 
Από τη δεκαετία του 1890 ως το 1930
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-8264-90-1
Book pages: 
406
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο