Product

Κρίση και έλεγχος της εποχής μας

Product

Κρίση και κοινωνική διαστρωμάτωση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

Κρίση και ιδεολογίες στην αυγή του 21ου αιώνα

Κωδικός:
145419
Manufacturer: 
Description: 

Στα πλαίσια μιας σοβούσας οικουμενικής και πολυεπίπεδης κρίσης, βαριά ερωτηματικά σκιάζουν τον ορίζοντα του εικοστού πρώτου αιώνα.

14,39 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στα πλαίσια μιας σοβούσας οικουμενικής και πολυεπίπεδης κρίσης, βαριά ερωτηματικά σκιάζουν τον ορίζοντα του εικοστού πρώτου αιώνα. Πώς συνδέεται άραγε η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση που έκοψε την ανάσα του δυτικού κόσμου με την παγκόσμια κρίση τροφίμων που ξέσπασε τον προηγούμενο χρόνο, με την αργή εξόντωση της Αφρικής ή με τη χρεωκοπία της Αργεντινής πριν λίγα χρόνια; Πώς σχετίζονται τέτοιες οικονομικές διαστάσεις της κρίσης με την τεράστια, και γεωμετρικά αυξανόμενη, βιοκλιματική καταστροφή; Σε ποια σχέση βρίσκονται τα παραπάνω με την κατάρρευση της μεταπολεμικά διατυμπανισμένης παγκόσμιας συνεργασίας και την ανάδυση ενός ανενδοίαστου νεοϊμπεριαλιστικού άξονα (ΗΠΑ-Ισραήλ-Βρετανία-Αυστραλία) που καταστρατηγεί εγκληματικά κάθε εύθραυστη απόπειρα για σύμπηξη και διασφάλιση ενός βιώσιμου διεθνούς δικαίου; Πώς συσχετίζονται αυτά όλα με την αποδυνάμωση της παραδοσιακής πολιτικής, την υπονόμευση των δημοκρατικών διαμεσολαβήσεων και τη δημιουργία γιγαντιαίων τεχνογραφειοκρατικών σχηματισμών (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση) οι οποίοι υλοποιούν το -οιονεί ολοκληρωτικό- όνειρο των ηγεμονικών ελίτ για απεριόριστη διεύθυνση εκ των άνω; Περισσότερο από ν' απαντά ευθέως, το σώμα αυτό των κειμένων (που έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα έντυπα είτε στο διαδίκτυο την τελευταία πενταετία) επιχειρεί να ανοίξει δρόμο προς ενδεχόμενες απαντήσεις πολιορκώντας το πρόβλημα αρνητικά: ανασυστήνοντας στην ιδεοτυπική τους μορφή και αποδομώντας κριτικά τις μείζονες ρητορείες, δηλαδή τους ιδεολογικούς λόγους, που συγκαλύπτουν τις διάφορες επιμέρους πτυχές του προβλήματος και παγιδεύουν τη ματιά η οποία μοχθεί να συνθέσει την ολική εικόνα. Η σκέψη είναι ίσως ανίσχυρη απέναντι στο συντριπτικό βάρος της πραγματικότητας, δεν έχει ωστόσο καμία δικαιολογία να εγκαταλείπει το σισύφειο έργο που της αναλογεί - ποντάροντας τις ύστατες ελπίδες της στην (επαν)εμφάνιση ενός παγκόσμιου ανατρεπτικού κινήματος, αρκετά ισχυρού και αυτοδιευθυνόμενου, ασυνθηκολόγητα εκ των κάτω, ικανού να εξαναγκάσει την ισοκατανομή του παγκόσμιου πλούτου και της ισχύος και να κοινωνικοποιήσει αμετάκλητα τους κεφαλαιοποιημένους πόρους της ανθρωπότητας. Φ.Τ.
Subtitle: 
Πολιτικά κείμενα IV
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-6654-91-5
Book pages: 
205
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Φώτης Τερζάκης γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Ίδρυσε και διηύθυνε τις εκδόσεις "Praxis" (1982-1990), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης των εκδόσεων "Πρίσμα" (1990-94). Από το 1998 σχεδιάζει και επιμελείται τη σειρά "Ιστάρ. Ανθρωπολογία της σεξουαλικότητας" στις εκδόσεις "Οξύ". Έχει εργαστεί ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών. Από το 1992 συνδιοργανώνει ένα Ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο, που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας), ενώ ήταν από τους βασικούς συντάκτες του "Θρησκειολογικού Λεξικού" των εκδόσεων "Ελληνικά Γράμματα". Έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια και κριτικές στον περιοδικό Τύπο, συνεργάζεται δε ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Καθημερινή". Έχει επίσης παρουσιάσει μεγάλο αριθμό μεταφράσεων σε συναφή πεδία. Έργα του είναι: "Τα αίματα της γλώσσας". "Έξι ποιήματα" (Όστρακα, Πάτρα 1988)· "Φύση και κοινωνία: γενεαλογία ενός τύπου συνείδησης και μιας σχέσης κυριαρχίας" (Έρασμος, 1990)· "Σημειώσεις για μιαν ανθρωπολογία της μουσικής" (Πρίσμα, 1990)· "Φιλελευθερισμός και τρομοκρατία. Πολιτικά κείμενα" (Πρίσμα, 1991)· "Οι αντίποδες του '60: πίσω από τη διφορούμενη έννοια του μεταμοντερνισμού και μέσα από τα νέα κοινωνικά κινήματα" (Πρίσμα, 1992)· "Το φάντασμα μιας δεκαετίας: κουλτούρα και εναλλακτικός πολιτισμός στη δεκαετία του 1960" (συλλ. τόμος, επιμ. με τη Σώτη Τριανταφύλλου, Δελφίνι, 1994)· "Φιλοσοφικός ρεφορμισμός. Προβλήματα διαλεκτικής και ολότητας στη φιλοσοφία και την πολιτική θεωρία του Jurgen Habermas" (Έρασμος, 1996)· "Η διαλεκτική επαναπροσδιορισμένη. Συμβολή στη διερεύνηση των φιλοσοφικών και ανθρωπολογικών θεμελίων μιας έννοιας" (Φιλίστωρ, 1996)· "Μελέτες για το ιερό" (Ελληνικά Γράμματα, 1997)· "Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: τα χρώματα της σκακιέρας" (Ελληνικά Γράμματα, 1998)· "Τα ονόματα του Διονύσου. Προαναγγελίες μιας διαρκώς ματαιούμενης έλευσης" (Οξύ, 2000).

Subtitle: 
Πολιτικά κείμενα IV
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-6654-91-5
Book pages: 
205
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο