Product

Κόντρα στη δικτατορία των μετριοτήτων

Product

Κόντρα στην πρόοδο, κόντρα στον έρωτα, κόντρα στη δημοκρατία

Κόντρα στη χούντα

Κωδικός:
20140
Manufacturer: 
Description: 

"Εγώ στάθηκα "τυχερός"! Μέσα στη γενική ατυχία ήμουν "ευτυχής". Δεν είχα κλείσει χρόνο αφότου απολύθηκα απ' τη φυλακή μετά δεκάμισι συναπτά χρόνια κράτησης. Αφού δεν πιάστηκα εκείνο το πρωί πέρασα στην παρανομία. Συνδέθηκα με άλλα στελέχη του Κόμματος και ΕΔΑ που διέφυγαν τη σύλληψη. Ανέλαβα την ευθύνη για την έκδοση της εφημερίδας "Αδούλωτη Αθήνα". Αργότερα, μαζί με άλλους συντρόφους, την ευθύνη και του "Ριζοσπάστη". Στη συνέχεια των άλλων εντύπων μας: "Δημοκρατική Αλλαγή" της ΕΔΑ Αθήνας, "Λευτεριά" του ΠΑΜ Αθήνας.

13,50 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Εγώ στάθηκα "τυχερός"! Μέσα στη γενική ατυχία ήμουν "ευτυχής". Δεν είχα κλείσει χρόνο αφότου απολύθηκα απ' τη φυλακή μετά δεκάμισι συναπτά χρόνια κράτησης. Αφού δεν πιάστηκα εκείνο το πρωί πέρασα στην παρανομία. Συνδέθηκα με άλλα στελέχη του Κόμματος και ΕΔΑ που διέφυγαν τη σύλληψη. Ανέλαβα την ευθύνη για την έκδοση της εφημερίδας "Αδούλωτη Αθήνα". Αργότερα, μαζί με άλλους συντρόφους, την ευθύνη και του "Ριζοσπάστη". Στη συνέχεια των άλλων εντύπων μας: "Δημοκρατική Αλλαγή" της ΕΔΑ Αθήνας, "Λευτεριά" του ΠΑΜ Αθήνας. Τέλος και του "Οδηγητή". Μέχρι που πιάστηκα στις 29.11.68. Στο στρατοδικείο υπερασπίστηκα τον παράνομο Τύπο λέγοντας πως είναι το φως της λευτεριάς μέσα στα σκοτάδια της σκλαβιάς". (απόσπασμα από το βιβλίο) Ο Γιώργης Μωραΐτης, βετεράνος δημοσιογράφος και μέλος επί σειρά ετών της αρχισυνταξίας του "Ριζοσπάστη", καταθέτει στο αναγνωστικό κοινό τον παράνομο δημοσιογραφικό του αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Μετά την έκδοση των βιβλίων "Ρεπορτάζ κάτω απ' τις ερπύστριες" και "Πίσω απ' τα σίδερα", το βιβλίο "Κόντρα στη Χούντα. Στις επάλξεις του αγώνα και της δημοσιογραφίας" αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας προσωπικών καταθέσεων και μαρτυριών του Γιώργη Μωραΐτη γύρω από την περίοδο της Δικτατορίας. Συμμετέχοντας ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα την περίοδο 1967-68, ανέλαβε την ευθύνη για την έκδοση των παράνομων εντύπων του ΚΚΕ, της ΕΔΑ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜ. Μετά τη σύλληψή του, ενημέρωνε τον διεθνή Τύπο για τα βασανιστήρια και τις απάνθρωπες συνθήκες "σωφρονισμού" των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές της Χούντας, ενώ κατόρθωσε να εκδώσει το περιοδικό "Νέα Φρουρά" μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Το βιβλίο περιέχει τα δημοσιεύματα του Γιώργου Μωραΐτη στον παράνομο αντιδικτατορικό Τύπο, μοναδικά ντοκουμέντα για την Ιστορία της σκοτεινής αυτής περιόδου. Περιέχει ακόμη τις συνεργασίες του συγγραφέα με τις εφημερίδες της ΕΔΑ "Αυγή" και "Δημοκρατική Αλλαγή" το 1966-67. Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου παρατίθενται σημειώματα του Γ. Μωραΐτη για την ιδεολογική δουλειά στο ΚΚΕ, ιδιαίτερα γύρω από τη διάσπαση του Κόμματος το 1968-69. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τα παράνομα έντυπα και τις προσωπικότητες της αντιδικτατορικής πάλης συμπληρώνει την έκδοση που κοσμείται από το υπέροχο εξώφυλλο της χαράκτριας Εύας Μελά. Το βιβλίο του Γιώργη Μωραΐτη "Κόντρα στη Χούντα. Στις επάλξεις του αγώνα και της δημοσιογραφίας" αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τα χρόνια της αντιδικτατορικής πάλης και της μαχόμενης παράνομης δημοσιογραφίας.
Subtitle: 
Στις επάλξεις του αγώνα και της δημοσιογραφίας
Publications Date: 
1997
Book ISBN: 
960-8472-08-3
Book pages: 
227
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιώργης Μωραΐτης, του Νίκου και της Ρήνας, γεννήθηκε το 1927 στη Βοδονίτσα Λοκρίδας. Το 1942 οργανώνεται στην ΕΝΑΡ (Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης). Το 1943 περνάει στην ΕΠΟΝ. Το 1943 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Το 1944 κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ και το 1947 στο ΔΣΕ. Το 1950 βρίσκεται πρόσφυγας στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Το 1954 γυρίζει παράνομα στην Αθήνα. Το 1955 συλλαμβάνεται ενώ το 1957 καταδικάζεται με το Ν. 375 σε θάνατο. Κρατείται 11 χρόνια στις φυλακές. Το 1966 αποφυλακίζεται. Δουλεύει στην ΕΔΑ Αθήνας, μέλος του Γραφείου, υπεύθυνος της διαφώτισης. Με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 περνάει στην "παρανομία". Δουλεύει στην ΚΟΑ του ΚΚΕ. Είναι μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ και υπεύθυνος για την έκδοση της "Αδούλωτης Αθήνας", του "Ριζοσπάστη" και άλλων εντύπων. Το Νοέμβρη του 1968 πιάνεται. Το Μάη του 1969 καταδικάζεται από το χουντικό στρατοδικείο σε 20ετή κάθειρξη. Το καλοκαίρι του 1973 αποφυλακίζεται προσωρινά, για λόγους υγείας, και φεύγει παράνομα στο εξωτερικό. Επιστρέφει τον Οκτώβρη του 1974 και δουλεύει στο "Ριζοσπάστη". Από το 1950 ασχολείται με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Από το 9ο ως το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ ήταν μέλος της ΚΕ του κόμματος και είναι μέλος της Διεύθυνσης και της Συντακτικής Επιτροπής του "Ριζοσπάστη". Επίσης είναι μέλος της ΠΕΑΕΑ, του ΣΦΕΑ (Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74), του ΠΣΔΑΕΑ 1941-44 (Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης) και μέλος της ΕΕΛ (Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών).

Subtitle: 
Στις επάλξεις του αγώνα και της δημοσιογραφίας
Publications Date: 
1997
Book ISBN: 
960-8472-08-3
Book pages: 
227
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο