Κατηγορίες
 
- Xριστουγεννιάτικα βιβλία - Δώρα
- ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ -
eBooks
Βιογραφίες
Γενικά βιβλία
Γεύση Διατροφή
Γλώσσα
Εφαρμοσμένες επιστήμες
Θρησκεία
Ιστορία. Γεωγραφία
Καλές τέχνες
Κοινωνικές επιστήμες
Λογοτεχνία
Φιλοσοφία
Φιλοσοφία. Παραφυσικά φαινόμενα. Ψυχολογία
Φυσικές και θετικές επιστήμες
 
   Προσφορές
 
prosfores
 
   Ψηφοφορίες
 
Αγοράζετε μεταχειρισμένα βιβλία:
Σε καμιά περίπτωση.
Μονό σε περίπτωση που δεν υπάρχει καινούργιο.
Γιατί όχι; Αν είναι σε καλή κατάσταση.
Ναι, είναι πολύ πιο οικονομικό.
[ Αποτελέσματα ]
73051 Ψήφοι
115 Σχόλια
 
   Facebook
Λαϊκός σουρεαλισμός

Λαϊκός σουρεαλισμός

Κωδικός: 122014

Κώστας ντε Βαλαμόντε: Ο αντιήρωας μιας παρα-λογικής αφήγησης
Συγγραφέας: Κοψιδά - Βρεττού, Παρασκευή
Εκδότης: Fagotto
ISBN: 960-6685-05-5
Έτος Έκδοσης: 2007
Κωδικός προϊόντος: 122014

Λιανική τιμή:20.00EUR

τιμή bibliopolio.gr 18.00EUR

Έκπτωση: 2.00EUR
10%

 
Αποστολή σε<br> 1-2 ημέρες. Αποστολή σε
1-2 ημέρες.

Ποσότητα


Περιγραφή Είδους: Βιβλίο

Ένα έργο συναρπαστικά πρωτότυπο, αφηγηματικό και δοκιμιακό ταυτόχρονα, που μετακινεί και διευρύνει τις γνωστές οριοθετήσεις του σουρεαλιστικού κινήματος προς τη μοναδική εμπειρία μιας λαϊκής του εκφοράς. Η δοκιμιακή χαρτογράφηση του διανοητικού και καλλιτεχνικού σύμπαντος του Κώστα ντε Βαλαμόντε, μαζί με τη θεατρικότητα της κοινωνικότητάς του, αποτελεί τον καμβά μιας μυθιστορικής αφήγησης, όπου σε μια τυχαία παραλληλία εμπειριών και εκφράσεων συγχωνεύεται ο ακαδημαϊσμός της ντανταϊστικής και σουρεαλιστικής σκέψης των μεγάλων πρωτευουσών της Ευρώπης με την απέραντη ατομικότητα της γεωγραφικά μόνον πεπερασμένης ατομικότητας. Μια καινούρια σύνθεση και ανάγνωση της αντικομφορμιστικής έκφρασης του παραλόγου, ανάμεσα στο σουρεαλισμό, την art brut, την τέχνη των ναΐφ και τη νοηματοδοτημένη συμβολική τους χειρονομία, σύνθεση, τελικά, ποιητικά δραματική, της έλλογης ανθρώπινης μοναξιάς.

Και πρωταγωνιστής σε μια πορεία υπέρβασής της μέσω της παραλογικής δημιουργίας, ο Κώστας ντε Βαλαμόντε (για τους ασχολούμενους με τη γεωγραφία, από τη Λευκάδα), μετέωρος στην πραγματολογία της μικρόνοης και πληκτικής κανονικότητας, θα αναζητάει το καταστατικό της Εταιρείας Ανακαλύψεως Ανωτέρων Ανθρώπων για να κλείσει οριστικά την πόρτα στη λαογραφία των τόπων που κρύβουν την προνομιούχο πνευματικότητα της φύσεως. Το έργο, μοναδικό ανάγνωσμα, διανοητική και αισθητική εμπειρία, για τους αντισυμβατικούς αλλά και τους έμφρονες αναγνώστες.

Το ταλέντο του (εικαστικού Βαλαμόντε) είναι εκπληκτικό, όπως και η επινοητικότητα της φαντασίας του. Ανήκε πράγματι στους ζωγράφους μέντιουμ, που ενδιέφεραν τόσο τον Αντρέ Μπρετόν, και που ήθελε να τους πολιτογραφήσει στο Υπερρεαλιστικό του Πάνθεον, παρά την επιμονή του καλλιτεχνικού κατεστημένου να τους εξορίσει εις τον εξώτερον χώρον των αυτοδιδάκτων. Αξίζει να του γίνει μια αναδρομική έκθεση, Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Είναι μοναδική περίπτωση.

Το βιβλίο της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού είναι -εκτός των άλλων- γεμάτο από θαυμάσιες σκηνές και πληροφορίες για την ατμόσφαιρα της Λευκάδας της εποχής του Βαλαμόντε! Το συσταίνω ένθερμα και με κάποια έκπληξη που δεν είχα πάρει είδηση πιο νωρίς το ποιητικά εκρηκτικό αυτό Λευκαδίτικο φαινόμενο.

(Νάνος Βαλαωρίτης)

Ένας στην τέχνη του και τη ζωή του φύσει σουρεαλιστής έζησε και έδρασε στη Λευκάδα... Η συγγραφέας, εξαίρετη φιλόλογος αλλά και με την ανθρωπολογικά διευρυμένη θέασή της, εξετάζει το άλογο και παράλογο της καλλιτεχνικής και καθημερινής δραστηριότητας του Βαλαμόντε, όχι μόνο στο φιλολογικό επίπεδο (σε αναφορά προς τα ευρωπαϊκά κινήματα του παραλόγου), αλλά και εντάσσοντάς το στο χώρο του λαϊκού πολιτισμού, όπου επίσης ανιχνεύουμε κοιτάσματα παραλόγου, διαφορετικής βέβαια λειτουργίας, μέσα σε ένα άλλο, διαφορετικό σύστημα σκέψης και ζωής.

(Μ. Γ. Μερακλής, Ομ. Καθηγητής Λαογραφίας)


Λεπτομέρειες Είδους: Βιβλίο

Υπότίτλος: Κώστας ντε Βαλαμόντε: Ο αντιήρωας μιας παρα-λογικής αφήγησης
Κωδικός προϊόντος: 122014
ISBN: 960-6685-05-5
Γλώσσα: Ελληνικά
Μήνας Έκδοσης: Μαΐος
Έτος Έκδοσης: 2007
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός Σελίδων: 183
Είδος: Βιβλίο
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόμοι: 1
Διαστάσεις: 21χ18Κοψιδά - Βρεττού, Παρασκευή

Η Παρασκευή ΚοψιδάΒρεττού είναι σύμ­βουλος φιλολόγων Γεννήθηκε στη Λευκάδα όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο Σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ως υπότροφος του ΙΚΥ εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Κοινωνική Λαογραφία με θέμα: "Η εγκληματικότητα στην πόλη και την ύπαιθρο Λευκάδα 19001940" Αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992 με βαθμό "Άριστα"
Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Σύγχρονο βοήθημα για την έκθεση" συμμετοχή 1977 "Θέματα εκθέσεων σύγχρονου προβληματισμού" συμμετοχή 1984 "Το έγκλημα και οι κοινωνικοί του προσδιορισμοί" 1998 "Στο άρρητο υφάδι της ζωής τους: Άγγελος Σικελιανός Άννα Άγγελου Σικελιανού" 2002 "Λευκάδιος Χερν: Η λαογραφία της στοργής Σμιλεύοντας το αρχέτυπο της μάνας" 2004 και β’ έκδ 2010 "Δημήτριος Γολέμης 18751941 Η περιπέτεια του "θαυμαστού"" 2004 "50 χρόνια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης" επιμέλεια 2006 "Λαϊκός σουρεαλισμός Κώστας ντε Βαλαμόντε: Ο αντιήρωας μιας παραλογικής αφήγησης" 2007 "Mάρκος Αυγέρης Το "δεξίωμα" του μοντερνισμού" 2010
Σημαντική είναι και η συμβολή της στην κοινωνική έρευνα και τη φιλολογική επιστήμη Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή και πανελλήνια συνέδρια Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά πρακτικά συνεδρίων επιστημονικές επετηρίδες Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο Γρηγόρη ως διευθύντρια της σειράς "Η Ελληνική Σκέψη της Διασποράς"

Άλλα βιβλία του συγγραφέα

Επετηρίς Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών Θ΄    Μάρκος Αυγέρης: Το δεξίωμα του μοντερνισμού  Στο άρρητο υφάδι της ζωής τους    

 
 
 
 
Δεν υπάρχουν κριτικές προϊόντων.
 
 
 
Γράψτε μια νέα κριτική
 
 
 
   Σχετικές κατηγορίες
Καλλιτέχνες, Έλληνες Πολιτισμός, Λαϊκός Σουρεαλισμός
Τέχνη - Ερμηνεία και κριτική
 
 
 
   Καλάθι αγορών
 
Αδειο καλάθι
 
Δωρεάν αποστολή  με παραγγελίες άνω των 70.00EUR στην Ελλάδα.
 
   Εκδότής
 
Fagotto
Αλλα προϊόντα
 
   Παλιά & σπάνια βιβλία
 
 
   Σπάνια Βιβλία
 
Τα Καλύτερα Κόμικς Εκπληκτικά Νο 20
Τα Καλύτερα Κόμικς Εκπληκτικά Νο 20
Μη διαθέσιμη τιμή ...
 
   Ειδοποιήσεις
 
ΕιδοποιήσειςΕιδοποιείστε με για
αλλαγές/ανανεώσεις
του προϊόντος
Λαϊκός σουρεαλισμός
 
Powered by osCommerce
Copyright ©2002-2019 geostatik & bibliopolio.gr . All rights reserved.