Product

Λαϊκός πολιτισμός Κλειτορολευκασίας Καλαβρύτων

Product

Λαϊκών αγώνων αναπαραστάσεις

Λαϊκός σουρεαλισμός

Κωδικός:
122014
Manufacturer: 
Description: 

Ένα έργο συναρπαστικά πρωτότυπο, αφηγηματικό και δοκιμιακό ταυτόχρονα, που μετακινεί και διευρύνει τις γνωστές οριοθετήσεις του σουρεαλιστικού κινήματος προς τη μοναδική εμπειρία μιας λαϊκής του εκφοράς.

18,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ένα έργο συναρπαστικά πρωτότυπο, αφηγηματικό και δοκιμιακό ταυτόχρονα, που μετακινεί και διευρύνει τις γνωστές οριοθετήσεις του σουρεαλιστικού κινήματος προς τη μοναδική εμπειρία μιας λαϊκής του εκφοράς. Η δοκιμιακή χαρτογράφηση του διανοητικού και καλλιτεχνικού σύμπαντος του Κώστα ντε Βαλαμόντε, μαζί με τη θεατρικότητα της κοινωνικότητάς του, αποτελεί τον καμβά μιας μυθιστορικής αφήγησης, όπου σε μια τυχαία παραλληλία εμπειριών και εκφράσεων συγχωνεύεται ο ακαδημαϊσμός της ντανταϊστικής και σουρεαλιστικής σκέψης των μεγάλων πρωτευουσών της Ευρώπης με την απέραντη ατομικότητα της γεωγραφικά μόνον πεπερασμένης ατομικότητας. Μια καινούρια σύνθεση και ανάγνωση της αντικομφορμιστικής έκφρασης του παραλόγου, ανάμεσα στο σουρεαλισμό, την art brut, την τέχνη των ναΐφ και τη νοηματοδοτημένη συμβολική τους χειρονομία, σύνθεση, τελικά, ποιητικά δραματική, της έλλογης ανθρώπινης μοναξιάς. Και πρωταγωνιστής σε μια πορεία υπέρβασής της μέσω της παραλογικής δημιουργίας, ο Κώστας ντε Βαλαμόντε (για τους ασχολούμενους με τη γεωγραφία, από τη Λευκάδα), μετέωρος στην πραγματολογία της μικρόνοης και πληκτικής κανονικότητας, θα αναζητάει το καταστατικό της "Εταιρείας Ανακαλύψεως Ανωτέρων Ανθρώπων" για να κλείσει οριστικά την πόρτα "στη λαογραφία των τόπων που κρύβουν την προνομιούχο πνευματικότητα της φύσεως". Το έργο, μοναδικό ανάγνωσμα, διανοητική και αισθητική εμπειρία, για τους αντισυμβατικούς αλλά και τους "έμφρονες" αναγνώστες. "Το ταλέντο του (εικαστικού Βαλαμόντε) είναι εκπληκτικό, όπως και η επινοητικότητα της φαντασίας του. Ανήκε πράγματι στους ζωγράφους μέντιουμ, που ενδιέφεραν τόσο τον Αντρέ Μπρετόν, και που ήθελε να τους πολιτογραφήσει στο Υπερρεαλιστικό του Πάνθεον, παρά την επιμονή του καλλιτεχνικού κατεστημένου να τους εξορίσει εις τον εξώτερον χώρον των "αυτοδιδάκτων". Αξίζει να του γίνει μια αναδρομική έκθεση, Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Είναι μοναδική περίπτωση. Το βιβλίο της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού είναι -εκτός των άλλων- γεμάτο από θαυμάσιες σκηνές και πληροφορίες για την ατμόσφαιρα της Λευκάδας της εποχής του Βαλαμόντε! Το συσταίνω ένθερμα και με κάποια έκπληξη που δεν είχα πάρει είδηση πιο νωρίς το ποιητικά εκρηκτικό αυτό Λευκαδίτικο φαινόμενο." (Νάνος Βαλαωρίτης) "Ένας στην τέχνη του και τη ζωή του φύσει σουρεαλιστής έζησε και έδρασε στη Λευκάδα... Η συγγραφέας, εξαίρετη φιλόλογος αλλά και με την ανθρωπολογικά διευρυμένη θέασή της, εξετάζει το άλογο και παράλογο της καλλιτεχνικής και καθημερινής δραστηριότητας του Βαλαμόντε, όχι μόνο στο φιλολογικό επίπεδο (σε αναφορά προς τα ευρωπαϊκά κινήματα του "παραλόγου"), αλλά και εντάσσοντάς το στο χώρο του λαϊκού πολιτισμού, όπου επίσης ανιχνεύουμε κοιτάσματα παραλόγου, διαφορετικής βέβαια λειτουργίας, μέσα σε ένα άλλο, διαφορετικό σύστημα σκέψης και ζωής." (Μ. Γ. Μερακλής, Ομ. Καθηγητής Λαογραφίας)
Subtitle: 
Κώστας ντε Βαλαμόντε: Ο αντιήρωας μιας παρα-λογικής αφήγησης
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-6685-05-5
Book pages: 
183
Book Dimensions: 
21χ18
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

H Βιβή Κοψιδά - Βρεττού γεννήθηκε στη Λευκάδα. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε ως φιλόλογος και από το 2003 ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στο νομό Λευκάδας. Σημαντική είναι η συμβολή της στην κοινωνική έρευνα, την παιδαγωγική και τη φιλολογική επιστήμη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικές επετηρίδες και στον Τύπο. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας και μέλος διαφόρων επιστημονικών εταιριών και φορέων. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία φιλολογικού, παιδαγωγικού και λαογραφικού περιεχομένου και δύο ποιητικές συλλογές.

Subtitle: 
Κώστας ντε Βαλαμόντε: Ο αντιήρωας μιας παρα-λογικής αφήγησης
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-6685-05-5
Book pages: 
183
Book Dimensions: 
21χ18
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο