Product

Λουλούδια, έρωτες, ταξίδια

Product

Λούμπεν

Λουμίδης

Κωδικός:
94352
Manufacturer: 
Description: 

... Το "πατάρι" του Λουμίδη στην οδό Σταδίου, και μερικά χρόνια μετά στη στοά της Δραγατσανίου, υπήρξε για όλους τους ανήσυχους -πλην όψιμους- νέους της δεκαετίας του 1950 ένα καταφύγιο συγχρωτισμού, αφού εκεί σύχναζαν και άλλοι που έγραφαν, ποιητές και ηθοποιοί της μεταπολεμικής ή της μετατραυματικής γενιάς, καθώς και ζωγράφοι όπως ο υποφαινόμενος. Όμως αυτή η συχνή, σχεδόν καθημερινή παρουσία τους δεν επηρέασε διόλου τις παγιωμένες και εν πολλοίς εχθρικές απόψεις που είχαν για την τότε πολιτική κατάσταση και την κοινωνία της δεκαετίας του 1950.

8,69 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

... Το "πατάρι" του Λουμίδη στην οδό Σταδίου, και μερικά χρόνια μετά στη στοά της Δραγατσανίου, υπήρξε για όλους τους ανήσυχους -πλην όψιμους- νέους της δεκαετίας του 1950 ένα καταφύγιο συγχρωτισμού, αφού εκεί σύχναζαν και άλλοι που έγραφαν, ποιητές και ηθοποιοί της μεταπολεμικής ή της μετατραυματικής γενιάς, καθώς και ζωγράφοι όπως ο υποφαινόμενος. Όμως αυτή η συχνή, σχεδόν καθημερινή παρουσία τους δεν επηρέασε διόλου τις παγιωμένες και εν πολλοίς εχθρικές απόψεις που είχαν για την τότε πολιτική κατάσταση και την κοινωνία της δεκαετίας του 1950. Συχνά υπήρχαν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις, αλλά μόνο γι' αυτά που έγραφαν και έδειχναν ή εξέδιδαν οι άλλοι ποιητές. Εκεί σύχναζαν σχεδόν όλοι οι πρώην εξόριστοι που έγραφαν κι ήσαν άνεργοι μέχρι τακτοποίησής τους, ενώ υπήρχε μια επαφή στην "κοινή μοίρα" που είχε προηγηθεί, με τις εξορίες, τη Μακρόνησο και τις άλλες ποικίλες διώξεις, αφού τους κυνηγούσαν ακόμη και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960...
Subtitle: 
Ένα αγνοημένο φυτώριο ποιητών
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-7718-55-0
Book pages: 
191
Book Dimensions: 
21χ11
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Δοκιμιογράφος, εκδότης, επιμελητής εκδόσεων, λογοτέχνης, μεταφραστής, ζωγράφος ο Λεωνίδας Χρηστάκης γεννήθηκε το 1928 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2009. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Σχολής Καλών Τεχνών. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ με τη χούντα φυλακίστηκε. Από το 1958 συνεργάστηκε ως ελεύθερος ρεπόρτερ με τα "Νέα" με τον Κώστα Νίτσο και τις "Εικόνες". Ως εικαστικός καλλιτέχνης είχε φτιάξει χίλια πορτρέτα, "από την πλατεία Βάθης μέχρι τη Μονή Πετράκη", όπως έλεγε ο ίδιος. Από τη δεκαετία του 1950 εξέδωσε τα περιοδικά "Κούρος", "Panderma" και "Ιδεοδρόμιο" και συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Πάλι" και "Σήμα". Μελέτησε και παρουσίασε στο αναγνωνιστικό κοινό τις ζωές πολλών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων.

Subtitle: 
Ένα αγνοημένο φυτώριο ποιητών
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-7718-55-0
Book pages: 
191
Book Dimensions: 
21χ11
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο