Product

Μετεωρολογία

Product

Μετεωρολογικά φαινόμενα και κλίμα στο Βυζάντιο

Μετεωρολογικά φαινόμενα και κλίμα στο Βυζάντιο

Κωδικός:
96267
Description: 

[...] Στη μελέτη αυτή επιχειρείται το "άνοιγμα" της βυζαντινολογικής έρευνας προς τον κλάδο εκείνον των φυσικών επιστημών που καταπιάνεται με την αποκρυπτογράφηση της "ιστορίας" του κλίματος.

55,04 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Στη μελέτη αυτή επιχειρείται το "άνοιγμα" της βυζαντινολογικής έρευνας προς τον κλάδο εκείνον των φυσικών επιστημών που καταπιάνεται με την αποκρυπτογράφηση της "ιστορίας" του κλίματος. Επιχειρείται δηλαδή η καταγραφή και η συστηματική παρουσίαση των μαρτυριών που περιέχουν οι βυζαντινές -κυρίως- πηγές σχετικά με τα φαινόμενα που άμεσα ή έμμεσα αφορούν το μετεωρολογικό γίγνεσθαι και το κλίμα κατά τη βυζαντινή εποχή, καθώς και η προσέγγιση των πληροφοριών που οι μαρτυρίες παρέχουν με τελικό στόχο αφενός τη σύγκριση των πορισμάτων που θα προκύψουν με τα φυσικά δεδομένα για την ιστορία του κλίματος, αφετέρου τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο ο βυζαντινός άνθρωπος βίωνε και ερμήνευε τα μετεωρολογικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους. [...] Ιωάννης Τελέλης Αθήνα, Οκτώβριος 2003
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-404-044-8
Book pages: 
493
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2

Ο Ιωάννης Τελέλης είναι Κύριος Ερευνητής (Β΄) στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας (ΚΕΕΛΓ) της Ακαδημίας Αθηνών, στο οποίο εκλέχτηκε ως Δόκιμος Ερευνητής (Δ΄) το 2003.
Γεννήθηκε στην Αθήνα (1965). Είναι πτυχιούχος του Tμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1987). Υποστήριξε (1995) διδακτορική διατριβή με τίτλο: "Mετεωρολογικά Φαινόμενα και Kλίμα στο Bυζάντιο. Προσέγγιση των πληροφοριών από τις πηγές και εμπειρικές ενδείξεις για τις διακυμάνσεις του κλίματος της Aνατολικής Mεσογείου και Mέσης Aνατολής (300-1500 μ.X.)", την οποία εκπόνησε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών του στον Tομέα Βυζαντινής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης σε διεπιστημονικό Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο: "Αναπαράσταση του Κλίματος της Μεσογείου κατά τους Ιστορικούς Χρόνους" που ανέλαβε ο Τομέας Αστροφυσικής και Μετεωρολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Τομέα Βυζαντινής Ιστορίας του Παν/μίου Ιωαννίνων (1988-1990).
Έχει εργασθεί ως υπεύθυνος οργάνωσης υλικού και επιστημονικός συνεργάτης στη δημιουργία του εκπαιδευτικού CD-ROM "COΦIA", μιας ηλεκτρονικής Bιβλιοθήκης για την Bυζαντινή Iστορία και Tέχνη που εκπονήθηκε στα πλαίσια του έργου "ΣAΠΦΩ: Πολλαπλά Mέσα στην Eκπαίδευση και τον Πολιτισμό" από το Ίδρυμα Mελετών Λαμπράκη (1992-1994).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία της Βυζαντινής Φιλολογίας και Ιστορίας. Ειδικότερα, έχει ασχοληθεί με: 1. Την πρόσληψη της Αριστοτελικής φυσικής φιλοσοφίας κατά την Παλαιολόγεια Αναγέννηση, 2. Την κριτική έκδοση Βυζαντινών φιλοσοφικών κειμένων (κυρίως με επιστημονικό / περιβαλλοντικό προσανατολισμό), 3. Την Περιβαλλοντική Ιστορία και τις Βυζαντινές Σπουδές (αλληλεπίδραση φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπων κατά τη Βυζαντινή περίοδο, πρόσληψη του φυσικού περιβάλλοντος από τους Βυζαντινούς, κλιματική ιστορία στο Βυζάντιο).

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-404-044-8
Book pages: 
493
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2