Product

Μια στιγμή κάτω απ' τον ήλιο

Product

Μια στιγμή μόνο...

Μια στιγμή με τους Καλάς

Κωδικός:
89862
Manufacturer: 
Description: 

Οι Καλάς θεωρούνται απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου. Ζώντας απομονωμένοι επί δύο χιλιετίες στις απρόσιτες κοιλάδες του Ινδοκαυκάσου, διατήρησαν τη θρησκεία και τα έθιμά τους. Η περιοχή των Καφίρ (απίστων) απλωνόταν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Οι ειδωλολάτρες των περιοχών αυτών εξισλαμίστηκαν βίαια στα τέλη του 19ου αιώνα από τον εμίρη της Καμπούλ Αβδουραχμάν που μετονόμασε το Καφιριστάν (Γη των απίστων) σε Νουριστάν (Γη του φωτός). Κατόρθωσαν όμως να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μέσα στο Πακιστάν που τότε βρισκόταν στην κυριαρχία των Άγγλων.

19,80 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι Καλάς θεωρούνται απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου. Ζώντας απομονωμένοι επί δύο χιλιετίες στις απρόσιτες κοιλάδες του Ινδοκαυκάσου, διατήρησαν τη θρησκεία και τα έθιμά τους. Η περιοχή των Καφίρ (απίστων) απλωνόταν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Οι ειδωλολάτρες των περιοχών αυτών εξισλαμίστηκαν βίαια στα τέλη του 19ου αιώνα από τον εμίρη της Καμπούλ Αβδουραχμάν που μετονόμασε το Καφιριστάν (Γη των απίστων) σε Νουριστάν (Γη του φωτός). Κατόρθωσαν όμως να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μέσα στο Πακιστάν που τότε βρισκόταν στην κυριαρχία των Άγγλων. Το δέρμα και τα μάτια τους είναι ανοιχτόχρωμα και η γλώσσα τους ένα μείγμα της Ελληνικής, της Σανσκριτικής και της Περσικής. Λατρεύουν τη μουσική, το χορό και το κρασί, και οι τελετές τους θυμίζουν διονυσιακές γιορτές. Κάθονται σε σκαμνιά και όχι οκλαδόν, όπως οι μωαμεθανοί. Κυνηγούν με δόρατα και βέλη, και λατρεύουν θεούς με ονόματα που παραπέμπουν στον Δία, τον Απόλλωνα, την Εστία. Τα ρούχα τους, φωτεινά και στολισμένα με κοχύλια, θυμίζουν ελληνικές ενδυμασίες. Οι γυναίκες είναι απελευθερωμένες και κοιτάζουν τους ξένους απευθείας στα μάτια. Πρόκειται για ένα λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον Δημήτρη Μανιάτη όπου περιγράφει την καθημερινή ζωή μιας φυλής έντονα επηρεασμένης από τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και είναι γραμμένο σαν μικρό οδοιπορικό στα ίχνη του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-218-386-1
Book pages: 
128
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Λεωνή Καρόκη - Βαλασάκη είναι σύζυγος του Έλληνα Πρέσβη στη Σουηδία.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει ζήσει στη Νότια Αφρική την εποχή του απαρτχάιντ, στο Μαρόκο του Χασάν Β΄, στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της πτώσης του τείχους, καθώς και στη Μεγάλη Βρετανία. Αμέσως μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς για ένα σύντομο χρονικό διάστημα διέμεινε στο Κόσοβο και στη συνέχεια στο Πακιστάν, όπου έγραψε το βιβλίο της με τίτλο "Μια στιγμή με τους Καλάς" (Εκδόσεις Κριτική, 2004).
Σε κάθε χώρα που πήγαινε κατέγραφε τις εμπειρίες της, τις κοινωνικές συνθήκες και τους χαρακτήρες των ανθρώπων της. Τα τελευταία τρία χρόνια ζει στη Στοκχόλμη - εκεί είχε την τύχη να γνωρίσει τον Sture Linner.

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-218-386-1
Book pages: 
128
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο