Product

Μπαμπάδες με ρούμι

Product

Μπαμπακίες

Μπαμπάκι στο Χάρλεμ

Κωδικός:
77850
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

[...] Είχε περάσει μια βδομάδα. Το Χάρλεμ φιγουράριζε στα πρωτοσέλιδα των λαϊκών εφημερίδων. Καυτές σκουρόχρωμες γκόμενες και σχιζοφρνείς δολοφόνοι αναμειγνύονται με συνταγματάρχες από το Νότο και δυό τρελούς ντετέκτιβ του Χάρλεμ, για την τέρψη του κοινού. Η μακάβρια αναφορά στις ληστείες και τους φόνους παρουσίαζε το Χάρλεμ σαν κόλαση του εγκλήματος. Ο Ντίκ Ο΄Χάρα και η Άιρις είχαν κατηγορηθεί για συνωμοσία απάτης και δολοφονία δεύτερου βαθμού. Η Άιρις ούρλιαζε με μεγάλα γράμματα ότι είχε εξαπατηθεί από την αστυνομία.

11,86 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Είχε περάσει μια βδομάδα. Το Χάρλεμ φιγουράριζε στα πρωτοσέλιδα των λαϊκών εφημερίδων. Καυτές σκουρόχρωμες γκόμενες και σχιζοφρνείς δολοφόνοι αναμειγνύονται με συνταγματάρχες από το Νότο και δυό τρελούς ντετέκτιβ του Χάρλεμ, για την τέρψη του κοινού. Η μακάβρια αναφορά στις ληστείες και τους φόνους παρουσίαζε το Χάρλεμ σαν κόλαση του εγκλήματος. Ο Ντίκ Ο΄Χάρα και η Άιρις είχαν κατηγορηθεί για συνωμοσία απάτης και δολοφονία δεύτερου βαθμού. Η Άιρις ούρλιαζε με μεγάλα γράμματα ότι είχε εξαπατηθεί από την αστυνομία. Το κίνημα Επιστροφή στην Αφρική συναγωνιζόταν με το κίνημα Επιστροφή στο Νότο να κατακτήσει τη συμπάθεια του κοινού. [...] Ο νεκροθάφτης έβαλε μπροστά και ξεκίνησαν. Ήταν συνοφρυωμένος από τις σκέψεις του. "Έντ, κάτι ξεχνάμε". "Ναι, γαμώτο. Ξεχνάμε να σκοτωθούμε". "Θέλω να πω, αυτό το περιστατικό δεν σου λέει κάτι;" "Μου λέει να φύγω από το Σώμα όσο είναι ακόμα καιρός". "Θέλω να πω, τόσος παραλογισμός πρέπει να έχει κάποιο νόημα στο τέλος", επέμεινε ο Νεκροθάφτης καθώς έμπαινε στο πέρασμα του Ήστ Σάιντ. "Πιστεύεις αυτή τη μαλακία που λες;" Τα μυθιστορήματα του Τσέστερ Χάιμς δεν είναι ακριβώς αστυνομικά μυθιστορήματα, κι ας έχουν περίστροφα, πτώματα και άλλα στερεότυπα. Για τον Χάιμς, η ποίηση δεν υπάρχει χωρίς φρίκη, ούτε το γέλιο χωρίς θάνατο. Οι δύο ήρωές του ονομάζονται Έντ Τζόνσον, γνωστός με το παρατσούκλι Μακάβριος Έντ, και Τζόουνς, γνωστός με το παρατσούκλι Νεκροθάφτης Τζόουνς. Δυο σκληροτράχηλοι μπάτσοι που δεν πουλιούνται. Και μαύροι, εννοείται. Στο Μπαμπάκι στο Χάρλεμ ο Χάιμς παίζει με το όνειρο των μαύρων του Χάρλεμ για την επιστροφή στην Αφρική, με το οποίο βαυκαλίζονται οι πιο ελαφρόπιστοι και πέφτουν θύματα του απατεώνα αιδεσιμότατου Ντικ Ο' Μάλλευ, πρώην κατάδικου, που εισπράττει χίλια δολάρια ανά άτομο υποσχόμενος το ταξίδι επιστροφής στα προγονικά εδάφη, μακριά από την αμερικανική κόλαση των λευκών. Κι από κει τα χρήματα χάνονται κι αρχίζει ένα ευτράπελο κυνηγητό σε ολόκληρο το Χάρλεμ για τον κλέψαντα του κλέψαντος.
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-325-475-4
Book pages: 
339
Book Dimensions: 
17χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Τσέστερ Χάιμς (1909-1984) γεννήθηκε στο Οχάιο από μαύρους γονείς. Μια απόπειρα ένοπλης ληστείας, σε νεαρή ηλικία, τον έστειλε στη φυλακή, όπου και ανακάλυψε το συγγραφικό του ταλέντο. Από το 1945 ως το 1969 κυκλοφόρησε 14 μυθιστορήματα. Απ' αυτά Οι Ωραίοι Δολοφόνοι (1959), Το τρελό Φονικό (1959), Η Πεντάγωνη Πλατεία (1959), Το Χρυσό Όνειρο (1960), Βαμβάκι στο Χάρλεμ (1965), Τρέξε, Αράπη, Τρέξε (1966) και Ο Τυφλός με το Πιστόλι (1969) έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες. Τα μυθιστορήματά του χαρακτηρίζονται από μια έντονη κριτική της αμερικάνικης κοινωνίας, που την δείχνει να σπαράζεται ανάμεσα στην υπεροψία των λευκών και την κουτοπονηριά των μαύρων, αν και στους τελευταίους αναγνωρίζει το ελαφρυντικό ότι είναι η μόνη τους δυνατότητα για επιβίωση. Η ειρωνία, με την οποία περιγράφει τους μαύρους και η γεμάτη οργή καταγγελία της λευκής παντοδυναμίας, ανάγκασαν τελικά την κριτική να τον τοποθετήσει στο ίδιο επίπεδο με δυο άλλους, μεγάλους, αφρο-αμερικανούς συγγραφείς: τον Ρίτσαρντ Ράιτ και τον Τζέημς Μπώλτγουιν.

Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-325-475-4
Book pages: 
339
Book Dimensions: 
17χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο