Μπιτούνης, Γιάννης Χ.

Ο Γιάννης Χ. Μπιτούνης γεννήθηκε στην Αθήνα από αρκάδες γονείς. Ο πατέρας του Χαράλαμπος Μπιτούνης έμπορος στην Αθήνα, ήταν από τη Ζάτουνα, και η μητέρα του Μαρία, το γένος Νικόλα Λαμπάρδη, από τη Δημητσάνα.
Αριστούχος στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΕΠΜ, σπούδασε χημικός μηχανικός και ειδικεύτηκε στην επαγγελματική σταδιοδρομία του στη βιομηχανία πετρελαίου.
Διετέλεσε αρχηγός της εκπαιδευτικής του σειρά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του ως ανθυπολοχαγός πυροβολικού.
Το 1963 εργάστηκε στην εταιρεία παραγωγής καλωδίων της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Από το 1964 ως το 1999 εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις στην Εταιρεία Πετρελαίων Mobil Oil Hellas θυγατρική της ExxonMobil Corporation. Παρακολούθησε εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα σε θέματα εκμετάλλευσης και εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, Marketing και Management Επιχειρήσεων, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία και στην Ευρώπη, σε θυγατρικές εταιρείες της Mobil Oil Corporation. Την περίοδο 1993-1999 διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mobil Oil Hellas. Από το 1997 ως το 1998 ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος.
Από το 2004 είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης επενδύσεων της Attica Ventures. Είναι, επίσης μέλος του ΤΕΕ, ΣΕ χημικών μηχανικών και ΝΟΕ.
Στα προσωπικά του ενδιαφέροντα είναι η βιομηχανική αρχαιολογία, η λαογραφία και η ιστορία. Άρθρα και εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στη "Λαογραφία", στο "Ιστορικά" και στα "Πελοποννησιακά". Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Η μπαρούτη της Δημητσάνας από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα" και "Η βυζαντινή οικογένεια Λαμπάρδη - Λαμπαρδόπουλου: Ο βίος στη Δημητσάνα από τον 10ο ως τον 2ό αιώνα".

Υποκατηγορίες
Φίλτρο