Product

Νεοσυντηρητικοί

Product

Νεότατο ορθογραφικό λεξικό της δημοτικής γλώσσας

Νεοσύστατο ελληνικό κράτος 1833-1848

Κωδικός:
65642
Manufacturer: 
Description: 

Η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος είναι ερώτημα μείζονος σημασίας, πολύ περισσότερο όταν αυτή εναποτέθηκε σε μεγάλο βαθμό στα ισχνά δημοτικά ταμεία και στα φιλόμουσα αισθήματα του λαού.

21,60 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος είναι ερώτημα μείζονος σημασίας, πολύ περισσότερο όταν αυτή εναποτέθηκε σε μεγάλο βαθμό στα ισχνά δημοτικά ταμεία και στα φιλόμουσα αισθήματα του λαού. Ο συγγραφέας μετά από συστηματική έρευνα σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό (Γ.Α.Κ.) δείχνει ότι η προσπάθεια για τον εκπολιτισμό της νεολαίας και της ελληνικής κοινωνίας εν γένει που ξεκίνησε μετά την Ανεξαρτησία μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα στηρίχθηκε οικονομικά σε σημαντικό βαθμό στις πρωτοβουλίες ενίων δημοτικών αρχών και του λαού και κυοφορήθηκε στους κόλπους των ευρύτερων εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών ενδιαφερόντων των γονέων κατά περιοχή. Το χαμηλό οικονομικοκοινωνικό επίπεδο του λαού, όπως αυτό προκύπτει από τη διερεύνηση των αρχειακών πηγών και τη συνεξέταση των κοινωνικοεπαγγελματικών δομών, δεν έδρασε ανασχετικά στην πρόσβαση των νέων στην εκπαίδευση. Αντίθετα, ήταν σε πολλές περιπτώσεις αντιστρόφως ανάλογο με την τάση για πολιτισμική αναβάθμιση μέσα από τους εκπαιδευτικούς μηχανισμούς και με την προσπάθεια για την οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών πραγμάτων, η οποία και τελεσφόρησε για κάποιο διάστημα σε αντίξοες οικονομικές συγκυρίες. Πέραν αυτών, ο συγγραφέας πραγματεύεται και άλλα ζητήματα - συνιστώσες της εκπαιδευτικής πραγματικότητας της εποχής - όπως ίδρυση, λειτουργία, εκπαιδευτικό προσωπικό, οργάνωση κ.λπ. των πρώτων σχολικών μονάδων μετά την Ανεξαρτησία, ανιχνεύοντας παράλληλα στοιχεία σχετικά με την κοινωνικομορφωτική αναβάθμιση των κοριτσιών μέσα από την εκπαίδευση και σε μια εποχή που η γυναίκα δεν είχε απεμπλακεί από τους μηχανισμούς της οικογενειακής εκμετάλλευσης.
Subtitle: 
Οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνιστώσες της εκπαιδευτικής πραγματικότητας
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-8041-99-6
Book pages: 
382
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Δημήτρης Α. Σακκής είναι αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μακροχρόνιες έρευνες στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στα Αρχεία της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας, σε τοπικά αρχεία, σε αρχεία του εξωτερικού (Archivio di Stato di Venezia) κ.α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική και πολιτισμική προσέγγιση ζητημάτων Νεοελληνικής Ιστορίας, την Ιστορία Θεσμών, αλλά και σε ζητήματα Διδακτικής της Ιστορίας. Συγγράμματά του: "H Eκπαίδευση στις Nοτιοδυτικές Kυκλάδες κατά την A' Oθωνική περίοδο (1833-1843)" (1997), "Nεοσύστατο ελληνικό κράτος (1833-1848): οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνιστώσες της εκπαιδευτικής πραγματικότητας" (2001). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή και ελληνικά έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, όπως στα "Balkan Studies", "Παιδαγωγική Eπιθεώρηση", "Μνημοσύνη", "Tο Bήμα των Kοινωνικών Eπιστημών" κ.ά., καθώς και σε Πρακτικά Διεθνών και Πανελλήνιων Συνεδρίων.

Subtitle: 
Οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνιστώσες της εκπαιδευτικής πραγματικότητας
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-8041-99-6
Book pages: 
382
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο