Product

Οδοιπορία στις μορφές και το ύφος του ελληνικού χώρου

Product

Οδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας

Οδοιπορία στο Άγιο Όρος

Κωδικός:
79904
Description: 

Έφτασα στο κελί του κατά τις 11:00. Ο π. Παΐσιος ολομόναχος, έξω στον κήπο, σκάλιζε ένα ξύλο. Καθίσαμε έξω. Του διηγήθηκα με συντομία την προσκυνηματική μου περιήγηση στις μονές -από τη Φιλοθέου στη Μεγίστη Λαύρα και στις σκήτες- την εβδομάδα πριν από τη Σαρακοστή. Του μίλησα και για τη Σταυρονικήτα και για τη γνωριμία μου με τον γέροντα Βασίλειο. Τέλος, του εκμυστηρεύτηκα την πεποίθησή μου πως είναι το ίδιο το χέρι του Θεού που μας δείχνει το δρόμο σ' αυτή την πορεία.

14,54 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Έφτασα στο κελί του κατά τις 11:00. Ο π. Παΐσιος ολομόναχος, έξω στον κήπο, σκάλιζε ένα ξύλο. Καθίσαμε έξω. Του διηγήθηκα με συντομία την προσκυνηματική μου περιήγηση στις μονές -από τη Φιλοθέου στη Μεγίστη Λαύρα και στις σκήτες- την εβδομάδα πριν από τη Σαρακοστή. Του μίλησα και για τη Σταυρονικήτα και για τη γνωριμία μου με τον γέροντα Βασίλειο. Τέλος, του εκμυστηρεύτηκα την πεποίθησή μου πως είναι το ίδιο το χέρι του Θεού που μας δείχνει το δρόμο σ' αυτή την πορεία. "Κοίτα", μου αποκρίθηκε, "αυτή η αυστηρή συμπεριφορά προς τους ρωμαιοκαθολικούς εδώ στο Άγιο Όρος δεν οφείλεται σε έλλειψη αγάπης. Είναι σαν να περίμενε κάποιος από ένα γιατρό να του δώσει γλυκά, για να τον θεραπεύσει. [...] Είναι ανάγκη, όμως, να επιστρέψουμε στην παράδοση των Πατέρων. Γι' αυτό σου είπα ότι οι καθολικοί πρέπει να προοδεύσουν πνευματικά, να επιστρέψουν στις πηγές, να γίνονται συνεχώς καλύτεροι καθολικοί, όπως κι εμείς πρέπει συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι ορθόδοξοι". Όταν συντάχθηκαν τα κείμενα που συγκροτούν αυτό το βιβλίο, δεν υπήρχε καν η προοπτική μιας μελλοντικής έκδοσής του. Πρόκειται για φύλλα ημερολογίου, που κράτησε ένας ρωμαιοκαθολικός μοναχός από την Ιταλία, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παραμονής του στο Περιβόλι της Παναγίας. Στις σελίδες του δεν ανιχνεύει κανείς μόνο το θαυμασμό του συγγραφέα για το φυσικό κάλλος και την αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, πράγμα που θα κατέτασσε το βιβλίο στο είδος του ταξιδιωτικού χρονικού· ψηλαφίζει και την απόπειρα ενός "ετερόδοξου" χριστιανού να μαθητεύσει στο ορθόδοξο ήθος, όπως αυτό σαρκώνεται στον λειτουργικό πλούτο, στο ασκητικό πνεύμα, στην προσκύνηση των ιερών εικόνων και των αγίων λειψάνων και, κυρίως, στα πρόσωπα των -γνωστών ή αγνώστων- αγιορειτών που διατηρούν ζωντανή τη μακραίωνη παράδοση του αθωνικού μοναχισμού.
Subtitle: 
Το ημερολόγιο ενός ρωμαιοκαθολικού μοναχού
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-05-1090-3
Book pages: 
312
Book Dimensions: 
23χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο μοναχός Λορέντζο Ντιλέττο (Λαυρέντιος Αγαπητός) γεννήθηκε το 1950 στο Gatteo, μια μικρή κωμόπολη της βόρειας Ιταλίας. Το 1974 πήρε πτυχίο πολιτικής οικονομίας από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας. Το 1966 γνώρισε τον διάκονο π. Ορφέο Πόβερο (Ορφέα Πτωχό), τον κατοπινό ηγούμενό του, ο οποίος, αφού έζησε τέσσερα χρόνια στους Αγίους Τόπους και δύο στην έρημο του Μεγάλου Αντωνίου, εκάρη μοναχός στα Ιεροσόλυμα, στις 4 Σεπτεμβρίου 1978. Στις 30 του ίδιου μήνα ιδρύθηκε και η μονή Piccola Famiglia de Risurrezione (Μικρή Οικογένεια της Αναστάσεως) στους πρόποδες των Απέννινων, όχι μακριά από τη Ραβέννα.
Ο Λορέντζο Ντιλέττο, πρώτο πνευματικό τέκνο του π. Ορφέα, εκάρη μοναχός το 1980, την ημέρα του Πάσχα. Το 1982 πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι του στο Άγιο Όρος. Επιστρέφοντας στο μοναστήρι του, μετέφρασε στα ιταλικά το βιβλίο "Εκφρασις μοναχικής εμπειρίας" του Γέροντα Ιωσήφ του Σπηλαιώτη, μιας σημαντικής αγιορείτικης μορφής του 20ού αιώνα. Το 1985 επισκέφθηκε το Άγιο Όρος για δεύτερη φορά. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε διάκονος.

Subtitle: 
Το ημερολόγιο ενός ρωμαιοκαθολικού μοναχού
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-05-1090-3
Book pages: 
312
Book Dimensions: 
23χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο