Product

Οι Επτανήσιοι και ο Σολωμός

Product

Οι εραστές

Οι Επτανήσιοι και ο Σολωμός

Κωδικός:
135026
Description: 

Στο βιβλίο αυτό διερευνώνται δύο κυρίως θέματα. Το πρώτο είναι η σχέση, τόσο η λογοτεχνική όσο και η κοινωνική, του Σολωμού και των σύγχρονών του Επτανησίων ποιητών. Το δεύτερο θέμα είναι αφενός η πρόσληψη του σολωμικού έργου από την επτανησιακή ποίηση και κριτική αμέσως μετά από το θάνατο του Σολωμού και αφετέρου η διαχείριση της σολωμικής πνευματικής κληρονομιάς από τους Επτανήσιους στη συνέχεια, στην εποχή που αρχίζει από το θάνατο του ποιητή και φτάνει μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

20,13 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στο βιβλίο αυτό διερευνώνται δύο κυρίως θέματα. Το πρώτο είναι η σχέση, τόσο η λογοτεχνική όσο και η κοινωνική, του Σολωμού και των σύγχρονών του Επτανησίων ποιητών. Το δεύτερο θέμα είναι αφενός η πρόσληψη του σολωμικού έργου από την επτανησιακή ποίηση και κριτική αμέσως μετά από το θάνατο του Σολωμού και αφετέρου η διαχείριση της σολωμικής πνευματικής κληρονομιάς από τους Επτανήσιους στη συνέχεια, στην εποχή που αρχίζει από το θάνατο του ποιητή και φτάνει μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Επιμέρους ζητήματα που σχολιάζονται στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου είναι: η ιστορία του όρου "Eπτανησιακή Σχολή" από τις πρώτες εμφανίσεις του ως σήμερα· η σχέση της σολωμικής ποίησης με εκείνη των λεγόμενων "εξωσολωμικών" ποιητών Κάλβου, Λασκαράτου και Βαλαωρίτη· η αξιοσημείωτη -και ως σήμερα υποβαθμισμένη- διάδοση του αρχαϊσμού στην επτανησιακή ποίηση, από τις αρχές του 19ου αιώνα ως το τέλος του· η συμβολή των Επτανήσιων ποιητών στην υστεροφημία του Σολωμού· ο ρόλος τον οποίο η σολωμική ποίηση διαδραμάτισε για τους λεγόμενους "επιγόνους" της Επτανησιακής Σχολής, ποιητές και κριτικούς· η συμβολή της όψιμης επτανησιακής κριτικής στη μελέτη και την αισθητική αποτίμηση της σολωμικής ποίησης. Στην παρούσα, τρίτη, έκδοση του βιβλίου προστίθενται σε παράρτημα τρία νεότερα, σε σχέση με τον χρόνο της πρώτης έκδοσης (2001), μελετήματα του συγγραφέα, που παρουσιάστηκαν ως ανακοινώσεις σε συνέδρια και, στη συνέχεια, δημοσιεύτηκαν. Τα μελετήματα αυτά απορρέουν από την ίδια γενική θεώρηση της επτανησιακής ποίησης του 19ου αιώνα και, επιπλέον, επεκτείνουν την έρευνα σε θέματα, η αφετηρία των οποίων βρίσκεται στο βιβλίο. Με τα τρία αυτά μελετήματα προσφέρεται μια συμπληρωματική εικόνα των απόψεων του συγγραφέα για βασικές όψεις της επτανησιακής ποίησης του 19ου αιώνα.
Subtitle: 
Όψεις μιας σύνθετης σχέσης 1820-1950
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-03-4549-Χ
Book pages: 
512
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

O Eυριπίδης Γαραντούδης είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνων. Γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1986 έως το 1989 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Aπό το 1995 έως το 2003 δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης (επίκουρος καθηγητής το 1999). Διετέλεσε επίσης ερευνητής του Iνστιτούτου Mεσογειακών Σπουδών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας, με αντικείμενο τη συγγραφή ιστορίας της νεοελληνικής μετρικής. Δημοσίευσε τα βιβλία: "Aρχαία και νέα ελληνική μετρική. Iστορικό διάγραμμα μιας παρεξήγησης", Πάδοβα 1989, "Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου", Hράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης - Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995, και "Aνθολογία νεώτερης ελληνικής ποίησης 1980-1997. Oι στιγμές του νόστου", Aθήνα, Eκδόσεις Nεφέλη 1998. Eπιμελήθηκε τα βιβλία: "Γεράσιμος Σπαταλάς, H στιχουργική τέχνη. Mελέτες για τη νεοελληνική μετρική", Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης 1997 (σε συνεργασία με την Άννα Kατσιγιάννη) και "Tάκης Σινόπουλος, Xρονικό αναγνώσεων. Bιβλιοκρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση", Αθήνα, Σοκόλης 1999 (σε συνεργασία με τη Δώρα Mέντη). Bιβλιοκρισίες και μελέτες του για θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.

Subtitle: 
Όψεις μιας σύνθετης σχέσης 1820-1950
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-03-4549-Χ
Book pages: 
512
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο