Product

Οι Γραικύλοι

Product

Οι "γράφουσες" Ελληνίδες

Οι γραπτές πηγές στα βιβλία ιστορίας του δημοτικού σχολείου

Κωδικός:
68825
Description: 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί, πρώτα-πρώτα, καρπό των εμπειριών που έχομε αποκομίσει από τις διδασκαλίες των φοιτητών του Π.Τ.Δ.Ε. Φλώρινας, στα πλαίσια του μαθήματος "Διδακτική της Ιστορίας".

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί, πρώτα-πρώτα, καρπό των εμπειριών που έχομε αποκομίσει από τις διδασκαλίες των φοιτητών του Π.Τ.Δ.Ε. Φλώρινας, στα πλαίσια του μαθήματος "Διδακτική της Ιστορίας". Από τις εν λόγω διδασκαλίες κοινή και γενική ήταν η διαπίστωση ότι η σωστή αξιοποίηση των γραπτών πηγών-παραθεμάτων προσέκρουε, κάθε φορά, στην πληθώρα, στην ποικιλία και στο βαθμό καταλληλότητάς τους. Σε κάθε περίπτωση, έχει αποδειχθεί ότι τα παραθέματα στα βιβλία Ιστορίας του Δημοτικού Σχολείου μπορούν να διαμορφώσουν τους όρους ενός πετυχημένου μαθήματος, ενδέχεται, όμως, να λειτουργήσουν και εντελώς αρνητικά, για λόγους που έχουν σχέση είτε με τα κείμενα αυτά, είτε με τις διδακτικές ενέργειες του εκπαιδευτικού. Θέλομε να πιστεύουμε ότι, με το ανά χείρας πόνημα, επιχειρούμε μια δοκιμή αξιοποίησης των διαπιστώσεων, στις οποίες έχομε καταλήξει, από κοινού με τους φοιτητές που παρακολούθησαν τον κύκλο της "Διδακτικής της Ιστορίας", την τελευταία 2ετία. Έπειτα, με το βιβλίο αυτό αξιοποιείται και η εμπειρική έρευνα που πραγματοποιήσαμε, για τις γραπτές πηγές των Βιβλίων Ιστορίας του Δημοτικού Σχολείου, στις εκπαιδευτικές περιφέρειες Φλώρινας, Αμύνταιου και Συκεών Θεσσαλονίκης.
Subtitle: 
Κριτική διδακτική προσέγγιση: Πορίσματα έρευνας
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-343-632-1
Book pages: 
96
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ευστάθιος (Στάθης) Ε. Πελαγίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Οι έρευνές του εστιάζονται σε θέματα του μικρασιατικού και του προσφυγικού ελληνισμού, ενώ οι πηγές, απ' όπου αντλεί τα στοιχεία του, είναι: τα Βρετανικά Αρχεία, τα Αρχεία της Κοινωνίας των Εθνών, στη Γενεύη και τα Ιστορικά Αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Μερικά από τα αυτοτελή ιστορικά του έργα: "Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο", "Προσφυγική Ελλάδα (1913-1930). Ο πόνος και η δόξα", "Η αποκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία (1923-1930)", "Από την Αιολίδα στην Παμφυλία. Ζωντανός και μνημειακός ελληνισμός", "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα. 1200 χρόνια", "Ο ηρωικός Πόντος", "Ο μακεδονικός αγώνας στις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας", "Ο κώδικας της Μητροπόλεως Καστοριάς, 1665-1769"κ.ά. Εξάλλου, πάμπολλα είναι τα επιστημονικά του δημοσιεύματα στον περιοδικό επιστημονικό τύπο. Ερευνά, επίσης, συστηματικά και το σημερινό προσφυγικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τους αδελφούς μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Είναι από τους λίγους ιστορικούς που μελετούν επιστημονικά το κορυφαίο αυτό εθνικό θέμα. Για το ίδιο θέμα έχει οργανώσει στο πανεπιστήμιο ειδικό πρόγραμμα μαθημάτων.

Subtitle: 
Κριτική διδακτική προσέγγιση: Πορίσματα έρευνας
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-343-632-1
Book pages: 
96
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο