Product

Οι διακυμάνσεις της ελληνικής οικονομίας 1955-1985

Product

Οι διαλέξεις φυσικής του Feynman

Οι διαλεκτικοί της συμφοράς και οι συμφορές της διαλεκτικής

Κωδικός:
72767
Manufacturer: 
Description: 

Με τη μορφή πολεμικής σε δύο εκχυδαϊστές της διαλεκτικής, τους Τζ. Χίλι και Θ. Θωμαδάκη, ο συγγραφέας εξετάζει στο παρόν τα ζητήματα της κρίσης του μαρξισμού. Εντοπίζει τη βάση της στις ιδεαλιστικές παραχαράξεις της μαρξιστικής διαλεκτικής, τοποθετεί τα τωρινά προβλήματα του μαρξισμού στο φόντο των πολιτικών και ιδεολογικών εξελίξεων των τελευταίων δεκαετιών και δείχνει την επιβεβαίωση της διαλεκτικής από τη σύγχρονη φυσική επιστήμη.

12,44 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Με τη μορφή πολεμικής σε δύο εκχυδαϊστές της διαλεκτικής, τους Τζ. Χίλι και Θ. Θωμαδάκη, ο συγγραφέας εξετάζει στο παρόν τα ζητήματα της κρίσης του μαρξισμού. Εντοπίζει τη βάση της στις ιδεαλιστικές παραχαράξεις της μαρξιστικής διαλεκτικής, τοποθετεί τα τωρινά προβλήματα του μαρξισμού στο φόντο των πολιτικών και ιδεολογικών εξελίξεων των τελευταίων δεκαετιών και δείχνει την επιβεβαίωση της διαλεκτικής από τη σύγχρονη φυσική επιστήμη. Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στο Υλισμός και Εμπειριοκριτικισμός του Λένιν και σχολιάζονται οι νεώτερες επιστημονικές θεωρίες, όπως η κβαντομηχανική, η θερμή έκρηξη και η θεωρία καταστροφών. Ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στη διαλεκτική μέθοδο, αναδείχνοτας τις συνδέσεις του μαρξισμού με τη γερμανική κλασική φιλοσοφία και τα σημεία ρήξης της θετικιστικής αποδιάρθρωσης, της οποίας φορείς υπήρξαν ο δογματισμός και ο αναθεωρητισμός. Η κρίση αποκαλύπτεται έτσι μια αντανάκλαση της κρίσης της απολογητικής αστικής ιδεολογίας στο εσωτερικό του μαρξισμού και διατυπώνονται οι όροι για την ανασύνταξη της μαρξιστικής πρωτοπορίας.
Subtitle: 
Κριτική των αντιδιαλεκτικών απόψεων των κ.κ. Χίλι και Θωμαδάκη
Publications Date: 
2000
Book ISBN: 
960-339-319-3
Book pages: 
287
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Χρήστος Κεφαλής γεννήθηκε το 1963. Είναι απόφοιτος του Χημικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Άρθρα του για ποικίλα πολιτικά, ιδεολογικά και επιστημονικά θέματα έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς σε αριστερές εφημερίδες (Αυγή, Εποχή) και περιοδικά (Πολίτης, Δαίμων της Οικολογίας, Σπάρτακος, κ.ά.). δημοσίευσε δύο δοκίμια για τους Τρότσκι και Λούκατς με μεταφράσεις κειμένων τους (εκδ. Παρασκήνιο), καθώς και δικές του μελέτες, όπως "Οι διαλεκτικοί σης συμφοράς και οι συμφορές της διαλεκτικής" (εκδ. Κορφή, 2000), μια κριτική των παραχαράξεων της διαλεκτικής, κ.ά.
Ασχολήθηκε επίσης με το σκάκι, συστηματικά από το 1978, όταν εντάχθηκε στον ΣΟ Παγκρατίου, με τον οποίο αγωνιζόταν για μια 15ετία, πρώτα στις εφηβικές και μετά στις αντρικές σκακιέρες. Έχει τον τίτλο του "Υποψηφίου Μετρ". Συμμετείχε στα τελικά του Πρωταθλήματος Νέων το 1981 και στα ημιτελικά Αντρών το 1990. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος σκακιού στο Αρσάκειο Ψυχικού και ως μεταφραστής. Σκακιστικά άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο περιοδικό "Σαχ" και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Χανιώτικα Νέα". Είναι υπεύθυνος του σκακιστικού τμήματος της ΑΕΠ Μελισσίων και μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ (Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας).

Subtitle: 
Κριτική των αντιδιαλεκτικών απόψεων των κ.κ. Χίλι και Θωμαδάκη
Publications Date: 
2000
Book ISBN: 
960-339-319-3
Book pages: 
287
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο