Product

Οι παλιοί μανιάτες

Product

Οι παλιοί συμμαθητές

Οι παλιοί ναυτικοί ή ολόκληρη η αλήθεια για τις αμφιλεγόμενες περιπέτειες του καπετάν Βάσκο Μοσκόζο ντε Αραγκάο, πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού

Κωδικός:
87232
Manufacturer: 
Description: 

Το μυθιστόρημα αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε σε ενιαία αρχικά έκδοση μαζί με τη νουβέλα "Ο πρώτος και ο δεύτερος θάνατος του Κινίνου του Μπέκρου" -υπό τον τίτλο "Οι παλιοί ναυτικοί, δύο ιστορίες από την προκυμαία της Μπαΐας"- με έναν από τους μακρύτερους τίτλους στην ιστορία της λογοτεχνίας. Ο Ζόρζε Αμάντο περιγράφει την άφιξη κάποιου Βάσκο Μοσκόζο στο Περιπέρι, προάστιο του Σαλβαδόρ της Μπαΐας, και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται σιγά-σιγά σε διασημότητα του τόπου χάρη στις θαλασσινές του ιστορίες.

16,51 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το μυθιστόρημα αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε σε ενιαία αρχικά έκδοση μαζί με τη νουβέλα "Ο πρώτος και ο δεύτερος θάνατος του Κινίνου του Μπέκρου" -υπό τον τίτλο "Οι παλιοί ναυτικοί, δύο ιστορίες από την προκυμαία της Μπαΐας"- με έναν από τους μακρύτερους τίτλους στην ιστορία της λογοτεχνίας. Ο Ζόρζε Αμάντο περιγράφει την άφιξη κάποιου Βάσκο Μοσκόζο στο Περιπέρι, προάστιο του Σαλβαδόρ της Μπαΐας, και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται σιγά-σιγά σε διασημότητα του τόπου χάρη στις θαλασσινές του ιστορίες. Αφήγηση φανταστικών ή βιωμένων περιπετειών, αποτύπωση της ακαταμάχητης έλξης που ασκεί στους ανθρώπους η θάλασσα, απολαυστικό λαϊκό αφήγημα με παράξενους και χαριτωμένους ήρωες όλο φιλοδοξίες, κατορθώματα, επιθυμίες, ζήλιες και πάθη, "Ο καπετάν Βάσκο Μοσκόζο ντε Αραγκάο" αποτελεί κορυφαία στιγμή στο έργο του Ζόρζε Αμάντο, συμπυκνώνοντας υπέροχα ένα κομμάτι του πολιτισμού και της ζωής της Βραζιλίας. Ένα βιβλίο που κουβαλάει μαζί του τα χρώματα, το άρωμα και τους ήχους των παραλίων της Μπαΐας. Πρόκειται για ένα κείμενο που, όπως λέει ο ίδιος ο Αμάντο στον τίτλο του κεφαλαίου, "πρέπει να διαβάζεται με μουσική υπόκρουση το "Μπαρκάρισμα σ' ένα καράβι του Βορρά", του Ντοριβάλ Καΐμι".
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-256-589-6
Book pages: 
374
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

O Ζόρζε Αμάντο γεννήθηκε το 1912 σε μια φυτεία κακάου, στο Φεράδας, επαρχία της Μπαΐα, στη Βραζιλία. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στις φυτείες και παρακολούθησε από κοντά τον εποικισμό της βραζιλιάνικης γης από καλλιεργητές του κακάου, μιας και ο πατέρας του ήταν ένας απ' αυτούς. Παρακολούθησε το Γυμνάσιο εσωτερικός σ' ένα κολέγιο Ιησουιτών, απ' όπου το έσκασε διασχίζοντας τα παρθένα δάση της Μπαΐα και του Σερζίπ στα δώδεκά του χρόνια. Στα δεκατέσσερά του χρόνια συνεργάστηκε ως δημοσιογράφος με την εφημερίδα Diario de Bahia. Το 1930 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Ρίο ντε Τζανέιρο, απ' όπου αποφοίτησε το 1935. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε έντεκα φορές. Υπήρξε βουλευτής και μέλος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας του. Το θέμα της πάλης των τάξεων κυριαρχεί στα μυθιστορήματά του της δεκαετίας του '30 και του '40, αλλά στη δεκαετία του '50, μετά την παραμονή του στο Παρίσι και τη φιλία του με κορυφές της ευρωπαϊκής τέχνης, αφού είχε τιμηθεί με το βραβείο Λένιν, η πολιτική έμφαση παραχώρησε τη θέση της σε μια πιο ανάλαφρη, πιο μυθιστορηματική προσέγγιση. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 48 γλώσσες και έχουν εκδοθεί σε 54 χώρες, ενώ του έχουν απονεμηθεί οι σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις. Πέθανε το καλοκαίρι του 2001. Επειδή απεχθανόταν τα νεκροταφεία, όπως είχε ζητήσει, η σορός του αποτεφρώθηκε και σκορπίστηκε στη ρίζα ενός δέντρου μάνγκο, που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του, κάτω από το οποίο συνήθιζε να περνά τα βράδια του.

(φωτογραφία: Daniel Mordzinski)

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-256-589-6
Book pages: 
374
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο