Product

Ο Πλάτων για τον Θεό ως νου

Product

Ο Πλάτων και η Ακαδημία

Ο Πλάτων ήταν άρρωστος

Κωδικός:
66636
Manufacturer: 
Description: 

Την ημέρα που ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο, ο Πλάτων ήταν άρρωστος. Άρρωστος! Αλλά βέβαια, ύστερα από τέτοιο μεθύσι και τέτοιο ξενύχτι! Ίσως γιατί δεν ήθελε ή δεν άντεχε να είναι παρών στο θάνατο του δασκάλου του.

20,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Την ημέρα που ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο, ο Πλάτων ήταν άρρωστος. Άρρωστος! Αλλά βέβαια, ύστερα από τέτοιο μεθύσι και τέτοιο ξενύχτι! Ίσως γιατί δεν ήθελε ή δεν άντεχε να είναι παρών στο θάνατο του δασκάλου του. Ο Πλάτων συναντά φίλους και μαθητές του Σωκράτη και ρωτάει για τις τελευταίες στιγμές, για τα ύστατα λόγια του ανθρώπου που τόσο θαύμαζε. Όμως οι μαρτυρίες διαφέρουν, οι χαρακτήρες αντιπαρατίθενται. Τι ήταν ο Σωκράτης; Ένας αμετανόητος συβαρίτης; Ένας υποκριτής κουτσομπόλης, ένας προβοκάτορας; Ή ένας έντιμος ηλικιωμένος άντρας που ξεγέλασε την Αθήνα μόνο και μόνο γιατί είχε βαρεθεί πια να ζει; Δεν έχει περάσει παρά ελάχιστος χρόνος από το θάνατό του, και η σύγκρουση ανάμεσα στους μαθητές του είναι αναπόφευκτη. Γεμάτος πίκρα για την πόλη που καταδίκασε το δάσκαλό του, γεμάτος ενοχή και σύγχυση, ο Πλάτων απομονώνεται σε μια σπηλιά, μακριά από την τρυφηλότητα των ημερών. Χωρίς να το καταλαβαίνει ούτε και ο ίδιος, γιγαντώνεται μέσα του η ανάγκη να φέρει στο φως όλα όσα αποκόμισε από τον μεγάλο φιλόσοφο. Ένα μεγάλο έργο γεννιέται... Όσο για μας, η Αθήνα, η Ελλάδα που συνηθίσαμε να ονομάζουμε αρχαία, έρχεται ολοένα και περισσότερο κοντά μας. Μέσα απ' τους ίσκιους και τα σύμβολα, γίνεται άξαφνα όλο και πιο οικεία, παρούσα και δυνατή.
Subtitle: 
Ιστορικό μυθιστόρημα
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-274-468-5
Book pages: 
288
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Κλοντ Πιζάντ-Ρενό (γεν. 1932) πρωτοεμφανίστηκε στα γαλλικά γράμματα το 1978 με το αφήγημά της "La Ventriloque" ("Η εγγαστρίμυθος") που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Editions des Femmes. Χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού για πολλά χρόνια, συνέβαλε στη διάδοση του σύγχρονου αμερικάνικου χορού στη Γαλλία. Εργαζόταν ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Βενσέν του Σεν Ντενί, ενώ παράλληλα ήταν αρχισυντάκτρια του περιοδικού "Nouvelles Nouvelles" μεταξύ 1985-1992, με τον Ντανιέλ Ζιμερμάν. Έχει γράψει κυρίως νουβέλες και μυθιστορήματα. Το μυθιστόρημά της "La Nuit la neige" ("Η νύχτα και το χιόνι", 1996), που εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Ψυχογιός", κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τον οίκο Actes Sud. Στην εκτενή αρθρογραφία που ο Τύπος αφιέρωσε, το 1988, στην επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου, συμπεριέλαβε το βιβλίο στα δέκα καλύτερα μυθιστορήματά του όλων των εποχών. Το 1994 η συγγραφέας τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt des Lyceens για το μυθιστόρημά της "Belle mere" ("Η πεθερά"), το 2001 με το βραβείο Thyde-Monnier της Societe des gens de lettres, για τη νουβέλα της "Un si joli petit livre" ("Ένα τόσο ωραίο μικρό βιβλίο") και το 2004 με το Grand Prix Poncetton de la Societe des gens de lettres, για το σύνολο του έργου της.

Subtitle: 
Ιστορικό μυθιστόρημα
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-274-468-5
Book pages: 
288
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο