Product

Ο πυρσός στο αυτί

Product

Ο ραγισμένος ήλιος

Ο Πωλ Βαλερύ και ο Παρθενώνας

Κωδικός:
62451
Manufacturer: 
Description: 

Υπό το κέλυφος των στροφών του Θαλασσινού Κοιμητηρίου, και του Άσματος των Κιόνων, ο Ιωάννης-Ανδρέας Βλάχος, δόκιμος συγγραφέας και δίγλωσσος μεταφραστής του Κάλβου (στα γαλλικά) και του Βαλερύ (στα ελληνικά), ανακαλύπτει και προβάλλει τις συναφείς δομικές αντιστοιχίες των δύο αυτών βαλεριανών έργων προς τις αρχιτεκτονικές δομές του Παρθενώνος και του Ερεχθείου, δύο αστείρευτης ακτινοβολίας μνημείων της κλασικής αρχαιότητας, στων οποίων τον ανεξάντλητο δυναμισμόν ο εμπνευσμένος ελληνολάτρης μεσογειακός Γάλλος ποιητής είχε καταφανώς μυηθή πριν επιχειρήσει την ανάδειξή τους δια μέσου μιας ποι

18,11 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Υπό το κέλυφος των στροφών του Θαλασσινού Κοιμητηρίου, και του Άσματος των Κιόνων, ο Ιωάννης-Ανδρέας Βλάχος, δόκιμος συγγραφέας και δίγλωσσος μεταφραστής του Κάλβου (στα γαλλικά) και του Βαλερύ (στα ελληνικά), ανακαλύπτει και προβάλλει τις συναφείς δομικές αντιστοιχίες των δύο αυτών βαλεριανών έργων προς τις αρχιτεκτονικές δομές του Παρθενώνος και του Ερεχθείου, δύο αστείρευτης ακτινοβολίας μνημείων της κλασικής αρχαιότητας, στων οποίων τον ανεξάντλητο δυναμισμόν ο εμπνευσμένος ελληνολάτρης μεσογειακός Γάλλος ποιητής είχε καταφανώς μυηθή πριν επιχειρήσει την ανάδειξή τους δια μέσου μιας ποιητικής αναδημιουργικής αντιστοίχισής των.
Subtitle: 
Η κρυφή αρχιτεκτονική δομή του Θαλασσινού κοιμητηρίου
Publications Date: 
2000
Book ISBN: 
960-518-077-4
Book pages: 
147
Book Dimensions: 
23χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ιωάννης-Ανδρέας Βλάχος γεννήθηκε το 1947 στο Παρίσι. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι, και εργάζεται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Έχει μεταφράσει στα γαλλικά τις "Ωδές" του Ανδρέα Κάλβου (συνέκδοση Ίνδικτος - L' Age d'Homme, Κρατικό Βραβείο 1998), και στα ελληνικά ποιήματα του Πωλ Βαλερύ και άλλων Γάλλων ποιητών. Το πανεπιστήμιο του Μονπελλιέ έχει εκδώσει δύο εκτενείς μελέτες του με αντικείμενο τις σχέσεις του Π. Βαλερύ με την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και την ελληνική μυθολογία ("Revue des etudes Valeryennes", Universite Paul Valery), μία από τις οποίες έχει κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα ("Ο Πωλ Βαλερύ και ο Παρθενώνας", εκδ. Ίνδικτος). Για τις εργασίες του αυτές η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε πρόσφατα με το παράσημο του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών. Έχει επίσης ασχοληθεί με την ομηρική Οδύσσεια ως πηγή έμπνευσης του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Ζιντ (περιοδικό Ίνδικτος, τεύχος 9). Με τα ομηρικά έπη ασχολείται συστηματικά από τρεις περίπου δεκαετίες. Το βιβλίο "Όμηρος και Λέσβος" αποτελεί το πρώτο από μια σειρά μελετών του, προϊόν της πολύχρονης αυτής ενασχόλησης με το ομηρικό έργο, οι οποίες εστιάζονται στην εξιχνίαση των στενότατων σχέσεων του κορυφαίου ποιητή της αρχαιότητας με την ευρύτερη περιοχή του βορειο-ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα με τη Λέσβο.

Subtitle: 
Η κρυφή αρχιτεκτονική δομή του Θαλασσινού κοιμητηρίου
Publications Date: 
2000
Book ISBN: 
960-518-077-4
Book pages: 
147
Book Dimensions: 
23χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο