Product

Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα

Product

Ο θάνατος του φιλόσοφου

Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα

Κωδικός:
118659
Description: 

Η έκθεση τέχνης με την ευκαιρία των 35 χρόνων από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στον επαναστάτη που έγινε σύμβολο της εξέγερσης ως ηθικής στάσης απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και αλαζονικής ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας. Μας δίνεται επίσης η δυνατότητα να φωτίσουμε τη φύση αυτής της εξέγερσης που εκφράζεται μέσα από τη συμμετοχή στη συλλογική δράση κατά των τυράννων.

30,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Η έκθεση τέχνης με την ευκαιρία των 35 χρόνων από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στον επαναστάτη που έγινε σύμβολο της εξέγερσης ως ηθικής στάσης απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και αλαζονικής ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας. Μας δίνεται επίσης η δυνατότητα να φωτίσουμε τη φύση αυτής της εξέγερσης που εκφράζεται μέσα από τη συμμετοχή στη συλλογική δράση κατά των τυράννων. Μια δράση που μπορεί να περιλαμβάνει και ένοπλο αγώνα κατά των δυνάμεων βίας και καταστολής που ο τύραννος χρησιμοποιεί, αλλά δεν εκφυλίζεται ποτέ σε τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα πλήττοντας αδιάκριτα δικαίους και αδίκους. Έχει μεγαλείο η στάση ζωής του Τσε Γκεβάρα, γι' 'αυτό και αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους κατατρεγμένους όλης της γης. Ακόμη και οι τελευταίες αποτυχίες του και ο τραγικός του θάνατος στη Βολιβία αποπνέουν έναν αέρα μεγαλοσύνης. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που και τα αυταρχικά καθεστώτα βρίθουν στον πλανήτη μας και οι ισχυροί της γης φαίνονται να εκτρέπονται σε αλαζονική και επικίνδυνη επίδειξη της ισχύος τους και η μη εφαρμογή της δημοκρατικής νομιμότητας όπως επίσης η έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδηγεί πολλούς σε θανατοκεντρικές "λύσεις" τρομοκρατίας. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στη δημόσια παιδεία και έρευνα, στηρίζει με θέρμη την έκθεση αυτή και τη συμπεριλαμβάνει στις εορταστικές εκδηλώσεις του. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου μας και την κυρία Μαρία Μαραγκού του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου για την πρωτοβουλία τους αυτή. Καταδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όπου υπάρχει ειλικρινής και σοβαρή διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την πόλη, αυτό που προκύπτει είναι ένα πολιτιστικό -και γι' αυτό βαθιά πολιτικό -γεγονός πανελλήνιας τουλάχιστον εμβέλειας. Χρήστος Νικολάου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-87456-3-2
Book pages: 
103
Book Dimensions: 
33χ23
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Τζων Μπέργκερ (1926-2017), συγγραφέας, ζωγράφος, σεναριογράφος, κορυφαίος θεωρητικός της τέχνης και διανοούμενος, γεννήθηκε στο Λονδίνο. Μετά τη θητεία του στο στρατό (1944-46), παρακολούθησε τις Σχολές Καλών Τεχνών Chelsea School of Art και Central School of Art του Λονδίνου και στα τέλη της δεκαετίας του '40 άρχισε να εκθέτει σε μικρές γκαλερί του Λονδίνου ως ζωγράφος (Wildenstein, Redfern, κ.ά.). Λίγο αργότερα εμφανίστηκε με κριτικά άρθρα του στο περιοδικό "New Statesman", υιοθετώντας μια ριζοσπαστική, μαρξιστική όσο και ουμανιστική προσέγγιση του μοντερνισμού. Τα μυθιστορήματά του, πρωτότυπα σε μορφή και με ιστορική και πολιτική διεισδυτικότητα, αντλούν τα θέματά τους από τον κόσμο της τέχνης και του κριτικού του πνεύματος: "A Painter of Our Time" (1958), "The Foot of Clive" (1962), "Corker's Freedom" (1964), "G." (που βραβεύθηκε με τα βραβεία Booker και James Tait Black Memorial το 1972), "Into Their Labours" (τριλογία: "Pig Earth", 1979, "Once in Europa", 1987, "Lilac and Flag", 1990), "To The Wedding" (1995), "King: A Street Story" (1999), "Here Is Where We Meet" (2005), "From A to X" (2008). Ανάμεσα στις εξαιρετικές μελέτες του για τη ζωγραφική και τη φωτογραφία περιλαμβάνονται τα "The Success and Failure of Picasso" (1965), "Art and Revolution: Ernst Neizvestny, Endurance, and the Role of the Artist in the USSR" (1969), "The Moment of Cubism" (1969), το διεθνούς αναγνώρισης "Ways of Seeing" (1972, ελλ. έκδ. "Η εικόνα και το βλέμμα", Οδυσσέας, 1993· νέα έκδ. Μεταίχμιο, 2011), μεταγραφή σε βιβλίο της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς του BBC, που επηρέασε καθοριστικά τους σπουδαστες των εικαστικών τεχνών και της ιστορίας της τέχνης των επόμενων ετών, "About Looking" (1980, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δοκίμιο "Why Look at Animals?"), "Another Way of Telling" (με φωτογραφίες του Jean Mohr, 1982). Τη δεκαετία του '70 έγραψε το σενάριο για τις ταινίες του Ελβετού σκηνοθέτη Alain Tanner, "La Salamandre" (1971), "The Middle of the World" (1974) και "Jonah Who Will Be 25 in the Year 2000" (1976). Τη δεκαετία του '80 έζησε και εργάστηκε σε ένα μικρό χωριό στις Γαλλικές Άλπεις, στο χώρο όπου διαδραματίζεται η μυθιστορηματική τριλογία του "Into Their Labours". Με το βιβλίο του "Από την Άιντα στον Χαβιέρ", με αντικείμενο τις επιστολές της γυναίκας του προς έναν φυλακισμένο τρομοκράτη ("From A to X", ελλ. έκδ. Πατάκη, 2013) ο Μπέργκερ ήταν και πάλι υποψήφιος για το βραβείο Booker το 2008. Πέθανε στο σπίτι του στο προάστιο Antony του Παρισιού, στις 2 Ιανουαρίου 2017, σε ηλικία 90 ετών.

Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-87456-3-2
Book pages: 
103
Book Dimensions: 
33χ23
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο