Product

Ο ναός της σελήνης

Product

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου μεγαλομάρτυρα στο Μοναστήρι

Ο ναός της τύχης και άλλα κείμενα

Κωδικός:
114700
Description: 

Το βιβλίο περιέχει επτά δοκίμια διαφορετικού ύφους και θεματικής, προκειμένου ο Έλληνας αναγνώστης (στον οποίο ο Μάτερλινκ εξακολουθεί να παραμένει σχεδόν άγνωστος) να πάρει μια γεύση από την πρισματική ευαισθησία του συγγραφέα.

4,50 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο περιέχει επτά δοκίμια διαφορετικού ύφους και θεματικής, προκειμένου ο Έλληνας αναγνώστης (στον οποίο ο Μάτερλινκ εξακολουθεί να παραμένει σχεδόν άγνωστος) να πάρει μια γεύση από την πρισματική ευαισθησία του συγγραφέα. Τα θέματα που απασχόλησαν σταθερά το δοκιμιογράφο Μάτερλινκ είναι ο χώρος (και το διάστημα), ο χρόνος, η ύλη και η κίνηση, ο θάνατος και η αθανασία, οι αρχαίες θρησκείες, το θρησκευτικό αίσθημα και η ιδέα της θειότητας, η ζωή των φυτών και των ζώων, η κοσμολογία και η φυσική, το μυστήριο της ψυχής και τα παραψυχικά φαινόμενα, το θέατρο, οι πολιτισμικές και ηθικές αξίες. Τα περισσότερα από αυτά διηθούνται και στα δραματικά του έργα, με εξαιρετικά ποιητικό και υπαινικτικό τρόπο.
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-16-1783-3
Book pages: 
130
Book Dimensions: 
17χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Maurice Maeterlinck (Μωρίς Μαίτερλινκ) γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1862 στην Γάνδη, από πλούσια αστική οικογένεια της πόλης. Το 1890 δημοσιεύει το πρώτο θεατρικό του έργο, "Πριγκίπισσα Μαλέν". Πρόκειται για ένα από τα οκτώ έργα του, μέχρι το 1894, με τα οποία θα δημιουργήσει ένα θέατρο της ψυχής, όπως το πρεσβεύει ο συμβολισμός σ' αυτήν την νέα θεατρική φόρμα. Τρεις αρχές κυριαρχούν: το στατικό δράμα (πρόσωπα ακίνητα, παθητικά και δεκτικά του αγνώστου), το υψηλό πρόσωπο (που συχνά ταυτίζεται με τον θάνατο, είναι η μοίρα ή το πεπρωμένο, κάτι πιο σκληρό ίσως κι απ' τον θάνατο), η καθημερινότητα του τραγικού (απουσία ηρωισμού, το απλό γεγονός να ζει κανείς ένα τραγικό).
Την ίδια χρονιά γράφει τα θεατρικά "Η παρείσακτη" και "Οι τυφλοί", και το 1892, το "Πελλέας" και "Μελισσάνθη", που θεωρείται το αναμφισβήτητο αριστούργημα του συμβολικού θεάτρου.
Το 1894 γράφει τα έργα "Εσωτερικό" και "Ο θάνατος του Τενταζίλ". Το 1902 γράφει το ιστορικό δράμα "Μόννα Βάννα", έπειτα από το οποίο θα ασχοληθεί λιγότερο με το θέατρο, ενώ η γραφή του, καθώς απομακρύνεται από την επίδραση του συμβολισμού, γίνεται πολύ πιο συμβατική, με στοιχεία ιστορικά, ψυχολογικά και θεαματικά.
Το 1907 μελοποιείται από τον Πωλ Ντυκά το έργο του "Αριάδνη και Κυανοπώγων".
Το 1908 γράφει το "Γαλάζιο πουλί" (δραματικό παραμύθι για παιδιά) το οποίο ανεβάζει πρώτος ο Στανισλάβσκι στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.
Το 1910 αρνείται να πολιτογραφηθεί Γάλλος προκειμένου να γίνει δεκτός στη Γαλλική Ακαδημία ενώ το 1911 του απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Τα έργα του μεταφράζονται αμέσως. Κανείς βέλγος δραματουργός δεν γνώρισε μεγαλύτερη από αυτόν διεθνή απήχηση. Πέθανε στην Νίκαια στις 5 Μαΐου 1949.

Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-16-1783-3
Book pages: 
130
Book Dimensions: 
17χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο