Product

Ο οβολός και άλλα διηγήματα

Product

Ο όγδοος μήνας

Ο οβολός του ονείρου

Κωδικός:
74868
Manufacturer: 
Description: 

Η ιστορία μιας δολοφονικής απόπειρας στη Ρώμη του Μουσολίνι, κατά το έτος ΧΙ του φασισμού, αποτελεί το συμβολικό πυρήνα αυτού του μυθιστορήματος. Γύρω από τους τρεις ή τέσσερις ήρωες του κεντρικού επεισοδίου κινούνται κάποια πρόσωπα που μοιάζουν να έχουν δραπετεύσει από μια Κομέντια ή καλύτερα Τρατζέντια ντελ Άρτε. Ο οβολός, για τον οποίο γίνεται λόγος στον τίτλο, είναι ένα νόμισμα, ένα απλό νόμισμα των δέκα λιρετών που περνώντας από χέρι σε χέρι είναι το σύμβολο της επαφής ανάμεσα σε ανθρώπινα όντα βυθισμένα στα προσωπικά τους πάθη και στη μοναξιά τους.

15,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η ιστορία μιας δολοφονικής απόπειρας στη Ρώμη του Μουσολίνι, κατά το έτος ΧΙ του φασισμού, αποτελεί το συμβολικό πυρήνα αυτού του μυθιστορήματος. Γύρω από τους τρεις ή τέσσερις ήρωες του κεντρικού επεισοδίου κινούνται κάποια πρόσωπα που μοιάζουν να έχουν δραπετεύσει από μια Κομέντια ή καλύτερα Τρατζέντια ντελ Άρτε. Ο οβολός, για τον οποίο γίνεται λόγος στον τίτλο, είναι ένα νόμισμα, ένα απλό νόμισμα των δέκα λιρετών που περνώντας από χέρι σε χέρι είναι το σύμβολο της επαφής ανάμεσα σε ανθρώπινα όντα βυθισμένα στα προσωπικά τους πάθη και στη μοναξιά τους. Η φασιστική Ρώμη του 1933 συναντά εδώ την πόλη όπου ξεδιπλώνεται αέναα η ανθρώπινη περιπέτεια. Μυθιστόρημα που κατέχει σημαντική θέση στο έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, "Ο οβολός του ονείρου" έχει το επιπλέον προνόμιο να αποτελεί για την εποχή του ένα από τα πρώτα γαλλικά βιβλία που αντιμετώπισαν κατάματα την υποβόσκουσα πραγματικότητα που βρισκόταν κρυμμένη πίσω από την πομπώδη βιτρίνα του φασισμού.
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-264-181-9
Book pages: 
202
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ (φιλολογικό ψευδώνυμο-αναγραμματισμός του επωνύμου της, το πραγματικό της όνομα ήταν Marguerite Ghislaine Cleenewerck de Crayencour), γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 8 Ιουνίου του 1903. Η μητέρα της που ήταν βελγίδα πέθανε δέκα ημέρες μετά τον τοκετό. Ο πατέρας της, Γάλλος αξιωματικός, τη μεγάλωσε στη Λιλ, όπου βρισκόταν ο πατρογονικός πύργος του, με ρομαντικές ιστορίες και ταξίδια. Μορφώθηκε κατ' οίκον με έμφαση στις ξένες γλώσσες, ζωντανές και νεκρές, όπως τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Ο πατέρας της πέθανε το 1929, την ίδια χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, ο "Αλέξης". Ταξίδεψε στη Μαύρη Θάλασσα, το 1935, με συντροφιά τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Τότε γράφτηκαν οι λυρικές "Φωτιές" (1936) και τα "Διηγήματα της Ανατολής" (1939). Γνωστή και η συνεργασία της με τον Κ. Θ. Δημαρά, το 1939, με αφορμή την ποίηση του Καβάφη που πρώτη αυτή έκανε γνωστό στη Γαλλία με τις μεταφράσεις της και το σχετικό δοκίμιό της. Το 1939 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Το 1947, πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, που έμελλε να της προκαλέσει αρκετά προβλήματα στη Γαλλία. Τρία χρόνια αργότερα, αγόρασε και σπίτι σε νησάκι της Πολιτείας του Μέιν, το νησί των "Έρημων Λόφων" (Μάουντ Ντέζερτ). Μεγάλο μέρος της ζωής της η Γουρσενάρ συνέζησε με τη σύντροφο, μεταφράστρια και γραμματέα της Γκρέις Φρικ. Το 1951 εξέδωσε το έργο της "Αδριανού Απομνημονεύματα" με τεράστια εμπορική και κριτική αποδοχή αφού το είχε δουλέψει επί πολλά χρόνια μελετώντας σε βιβλιοθήκες και επισκεπτόμενη πολλά από τα μέρη όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Άλλωστε το έργο της Γιουρσενάρ είναι συνυφασμένο με την ελληνική, ανθρωπιστική αντίληψη. Στα 1968 η "Άβυσσος" ("L'Oeuvre au noir") θα κερδίσει παμψηφεί το βραβείο Femina. Τέλος "Ο λαβύρινθος του κόσμου Ι: Ευλαβικές αναμνήσεις" (1974), "Ο λαβύρινθος του κόσμου ΙΙ: Αρχεία του Βορρά" (1977) και "Ο λαβύρινθος του κόσμου ΙΙΙ: Τι; Η αιωνιότητα" (1988) συγκροτούν το τρίπτυχο, στο οποίο η συγγραφέας ανακαλεί τις μνήμες της οικογένειάς της και των δικών της παιδικών χρόνων. Το 1980 η Γαλλική Ακαδημία αποφάσισε να σπάσει την παράδοση 345 ετών και να δεχτεί ανάμεσα στους σαράντα "αθανάτους" και μια γυναίκα. Άλλα σημαντικά βιβλία της είναι: "Ο οβολός του ονείρου" (1934), "Χαριστική βολή" (1939), "Ποιος δεν έχει τον Μινώταυρό του;" (1963), "Το στεφάνι και η λύρα" (ανθολογία, 1979), "Μισίμα ή το Όραμα του κενού" (1981), "Σαν το νερό που κυλάει" (1982), "Η σμίλη του χρόνου" (1982). Η Γιουρσενάρ πέθανε στο νησί Μάουντ Ντέζερτ των ΗΠΑ, στις 17 Δεκεμβρίου 1987, σε ηλικία 84 ετών, από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-264-181-9
Book pages: 
202
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο