Product

Παραδοσιακή και σύγχρονη αριστερά

Product

Παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης

Παραδοσιακή κεραμική της νεότερης Ελλάδας

Κωδικός:
142259
Description: 

Αυτός ο τόμος είναι ένα έργο αγάπης. Όπως εξηγεί η συγγραφέας, το ενδιαφέρον της για τους παραδοσιακούς αγγειοπλάστες ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί απ' αυτούς εξασκούσαν ακόμα την τέχνη τους.

30,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Αυτός ο τόμος είναι ένα έργο αγάπης. Όπως εξηγεί η συγγραφέας, το ενδιαφέρον της για τους παραδοσιακούς αγγειοπλάστες ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί απ' αυτούς εξασκούσαν ακόμα την τέχνη τους. Κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας, περίπου, η Μαρία μάζεψε με τόση επιμέλεια και προσοχή ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών για όλες τις πλευρές της ζωής και του έργου αυτών των αγγειοπλαστών, που τώρα συνθέτουν αυτόν τον τόμο. Άξιζε να περιμένουμε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Μαρία, σαν επαγγελματίας κεραμίστρια, μελέτησε προσωπικά και περιέγραψε λεπτομερώς τους αγγειοπλάστες και τα εργαστήρια τους σε όλη την Ελλάδα. Όπως περιμένει κανείς, τα πιο γνωστά κέντρα παραγωγής, τα Βουνάρια στη Μεσσηνία, η Σίφνος στις Κυκλάδες, το Μαρούσι στην Αττική και το Θραψανό στην Κρήτη. Επίσης, όμως, άλλα λιγότερα γνωστά, όπως στη Θεσσαλία, στα Επτάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο, παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά. Η Μαρία παρουσιάζει όχι μόνο τους τρόπους εργασίας, τα υλικά και τα αντικείμενα της παραγωγής των αγγειοπλαστών, αλλά και την κοινωνική οργάνωση των εργαστηρίων σ' ένα ιστορικό πλαίσιο. Το κείμενο συνοδεύεται από εξαιρετιτά αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτογραφικό υλικό. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-02-2301-7
Book pages: 
432
Book Dimensions: 
29χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Η Μαρία Βογιατζόγλου - Σακελλαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απεφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολέγιο Θηλέων και στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι όπου παρακολούθησε το Πανεπιστημιακό εισαγωγικό έτος στην Ecole de la Medicine. Επέστρεψε στην Αθήνα και ενεγράφη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Μετά το δεύτερο έτος, όμως, εγκατέλειψε τις ιατρικές σπουδές της και αφοσιώθηκε στην κεραμική τέχνη. Μαθήτευσε δίπλα σε πρωτοποριακούς Ευρωπαίους κεραμίστες, όπως οι: Finn Lyggaard, Helle Alpass, Κοπεγχάγη, Δανία και Anders Liljefors, Καλσκρόνε, Σουηδία. Το 1960 δημιουργεί το ατομικό της εργαστήρι και εργάζεται με τεχνική υψηλής θερμοκρασίας (stoneware, gres) σε πρωτότυπα σχήματα. Τα χρόνια που ακολουθούν αναπτύσσει ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα και παίρνει μέρος σε μεγάλο αριθμό καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, με θέμα την κεραμική, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δουλειά της ξεχωρίζει και της απονέμονται βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα αναπτύσσει και πλούσιο συγγραφικό έργο. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα.
Πλούσιο επίσης είναι και το εκπαιδευτικό έργο της Μαρίας Βογιατζόγλου. Σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και τοπικούς φορείς, συμμετείχε στη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, στα οποία πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό διαλέξεων και διδασκαλιών.
Η Μαρία Βογιατζόγλου διετέλεσε Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ινστιτούτο Παραδοσιακών και Σύγχρονων Τεχνών και είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής.

Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-02-2301-7
Book pages: 
432
Book Dimensions: 
29χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο