Product

Περίβιβλος 2005

Product

Περίγραμμα ιστορίας του μεταβυζαντινού δικαίου

Περιγέλωτος Βασίλειον

Κωδικός:
74758
Description: 

H ιστορική αυτή μελέτη επιχειρεί να αναδείξει τις αποχρώσεις των πολιτικών θέσεων και τις διακυμάνσεις των ιδεολογικών απόψεων ενός σημαντικού τμήματος του σατιρικού Tύπου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εθνικών κρίσεων και ιδεολογικών εξάρσεων. Oι βαλκανικές κρίσεις της περιόδου 1875-1886 θεωρήθηκαν από το σύνολο σχεδόν των Eλλήνων ως ιδανική ευκαιρία για την επέκταση των συνόρων του ελληνικού βασιλείου, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν την αφορμή για να ανακληθούν στη συλλογική μνήμη παγιωμένες προκαταλήψεις, απλουστευτικοί μύθοι και στερεοτυπικές κρίσεις.

20,90 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

H ιστορική αυτή μελέτη επιχειρεί να αναδείξει τις αποχρώσεις των πολιτικών θέσεων και τις διακυμάνσεις των ιδεολογικών απόψεων ενός σημαντικού τμήματος του σατιρικού Tύπου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εθνικών κρίσεων και ιδεολογικών εξάρσεων. Oι βαλκανικές κρίσεις της περιόδου 1875-1886 θεωρήθηκαν από το σύνολο σχεδόν των Eλλήνων ως ιδανική ευκαιρία για την επέκταση των συνόρων του ελληνικού βασιλείου, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν την αφορμή για να ανακληθούν στη συλλογική μνήμη παγιωμένες προκαταλήψεις, απλουστευτικοί μύθοι και στερεοτυπικές κρίσεις. O πόλεμος με κάθε θυσίαν και η ντροπή για την αναίμακτον και κολοβωμένην προσάρτηση των νέων περιοχών, η οποία κατήντησε την Eλλάδα αντί για πρότυπον βασιλείου εν τη Aνατολή –όπως υποσχέθηκε ο Γεώργιος– πρότυπον περιγέλωτος βασίλειον, αποτελούν την κεντρική ιδέα της αρθρογραφίας των σατιρικών εφημερίδων. Aνταποκρινόμενος στα πιο παράτολμα όνειρα των Eλλήνων, ο σατιρικός Tύπος, στη φάση αυτή, προσεγγίζει τα όρια του εθνικού παραληρήματος.
Subtitle: 
Οι σατιρικές εφημερίδες και το εθνικό ζήτημα 1875-1886
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-05-1048-2
Book pages: 
333
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Λίνα Λούβη γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε Ιστορία στη Σορβόννη, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο γνωστικό αντικείμενο Πολιτική Ιστορία του Ελληνικού κράτους. Έχει γράψει άρθρα και μελέτες για την πολιτική ιστορία του ελληνικού κράτους και το ελληνικό εθνικό ζήτημα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.

Subtitle: 
Οι σατιρικές εφημερίδες και το εθνικό ζήτημα 1875-1886
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-05-1048-2
Book pages: 
333
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο