Product

Πλουτάρχου Ηθικά

Product

Πλουτάρχου Περί Ίσιδος και Οσίριδος

Πλουτάρχου παράλληλοι βίοι

Κωδικός:
116821
Description: 

"Οι πιο εσφαλμένες και ατεκμηρίωτες σχετικά με τον Πλούταρχο κρίσεις οφείλονται στην παράβλεψη δύο βασικών δεδομένων: πρώτον ότι ο Πλούταρχος υπήρξε βιογράφος και φιλόσοφος, δεν ήταν ιστορικός ούτε επιθυμούσε να είναι· και δεύτερον ότι οι βιογραφίες ως συζυγίες συγκροτούν ενότητες" (U. von Wilamowitz-Moellendorff, "Plurarch als Biograph", στο: Reden und Vortrage, II, 4η έκδ., Berlin 1926, σ. 260).

24,30 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Οι πιο εσφαλμένες και ατεκμηρίωτες σχετικά με τον Πλούταρχο κρίσεις οφείλονται στην παράβλεψη δύο βασικών δεδομένων: πρώτον ότι ο Πλούταρχος υπήρξε βιογράφος και φιλόσοφος, δεν ήταν ιστορικός ούτε επιθυμούσε να είναι· και δεύτερον ότι οι βιογραφίες ως συζυγίες συγκροτούν ενότητες" (U. von Wilamowitz-Moellendorff, "Plurarch als Biograph", στο: Reden und Vortrage, II, 4η έκδ., Berlin 1926, σ. 260). Υιοθετώντας τα δύο παραπάνω δεδομένα η σύγχρονη έρευνα ανακαλύπτει στους "Παραλλήλους Βίους" τον ίδιο τον Πλούταρχο, όχι τις πηγές του. Ο Πλούταρχος δεν ήταν ιστορικός και το ενδιαφέρον του για την ατομική προσωπικότητα, ηθογραφικό και διδακτικό, δεν επικεντρώνεται στα ιστορικά γεγονότα. Σε αυτό συνίσταται, άλλωστε, και η ιδιαιτερότητα των "Παραλλήλων Βίων": στην παρακολούθηση των Βίων των στρατιωτικοπολιτικών προσωπικοτήτων από τη γέννηση ως τον θάνατο τους, με σκοπό την εξωτερίκευση του ήθους τους, όχι την ανάδειξη της μεμονωμένης συμβολής τους στον ρου της ιστορίας. Η προβληματική των "Παραλλήλων Βίων" ως 'θετικών' και 'αρνητικών' παραδειγμάτων εστιάζεται στην ηθογράφηση της πλουτάρχειας βιογραφίας και στον επιχειρούμενο διαχωρισμό των πρωταγωνιστών των βιογραφιών σε παραδείγματα 'προς μίμηση' ή 'προς αποφυγή'. Δεδομένου ότι ο Πλούταρχος δεν εκθέτει εξιδανικευμένες προσωπικότητες ούτε συντάσσει ρητορικά εγκώμια ή ψόγους, ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απόλυτη διάκριση μεταξύ 'θετικών' και 'αρνητικών' Βίων δεν υφίσταται. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται, από τα απόλυτα μεγέθη, στον ρόλο που ο ίδιος ο Πλούταρχος επιφυλάσσει στους αναγνώστες των συζυγιών, οι οποίοι καλούνται να μελετήσουν ενδελεχώς παραδείγματα 'προς προβληματισμό', υπαρκτές προσωπικότητες με τις αρετές και τις αδυναμίες τους, όχι εξωπραγματικές φύσεις. Στοιχεία προς μίμηση ή προς αποφυγή διαθέτουν, εν τέλει, όλοι οι ήρωες του Πλουτάρχου.
Subtitle: 
Η προβληματική των "θετικών" και "αρνητικών" παραδειγμάτων
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-12-1572-7
Book pages: 
348
Book Dimensions: 
25χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Ο Ευάγγελος Β. Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης Γερμανίας, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1994. Υπήρξε επισκέπτης-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia (Νέα Υόρκη). Από το 1999 είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται ως Σύμβουλος-Καθηγητής και Συντονιστής με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τα μέχρι σήμερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη ρητορική, τη βιογραφία και τον κόσμο των ιδεών της αρχαιότητας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Ruhm und Ehre, Studien zu Begriffen, Werten und Motivierungen bei Isokrates", Heidelberg 1995, ενώ έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών για τον Ισοκράτη, τον Λυσία, τον Ξενοφώντα, τον Πλούταρχο και τον Δίωνα Χρυσόστομο.

Subtitle: 
Η προβληματική των "θετικών" και "αρνητικών" παραδειγμάτων
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-12-1572-7
Book pages: 
348
Book Dimensions: 
25χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο