Product

Πλωτίνος Ροδοκανάκης

Product

Πλωτώ

Πλωτίνος: Προς μια οντολογία του τρόπου

Κωδικός:
143506
Description: 

Η πλωτινική οντολογία δεν είναι οντολογία του "τι" αλλά του "πως". Αυτό εξηγεί την εικονολατρεία του Πλωτίνου, την περιγραφικότητα αλλά και την ποιητικότητά του. Όσο ρωτάμε "τι είναι το Εν" ή "τι είναι ο Νους", θα λαμβάνουμε από το πλωτινικό έργο παραπλανητικές και αντιφατικές απαντήσεις. "Πώς είναι το Εν" ή "πώς είναι ο Νους" επιτρέπουν, αντίθετα, απαντήσεις που μας φέρνουν κοντύτερα σε ό,τι θέλησε ο Πλωτίνος να πει με τις Εννεάδες του.

10,55 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η πλωτινική οντολογία δεν είναι οντολογία του "τι" αλλά του "πως". Αυτό εξηγεί την εικονολατρεία του Πλωτίνου, την περιγραφικότητα αλλά και την ποιητικότητά του. Όσο ρωτάμε "τι είναι το Εν" ή "τι είναι ο Νους", θα λαμβάνουμε από το πλωτινικό έργο παραπλανητικές και αντιφατικές απαντήσεις. "Πώς είναι το Εν" ή "πώς είναι ο Νους" επιτρέπουν, αντίθετα, απαντήσεις που μας φέρνουν κοντύτερα σε ό,τι θέλησε ο Πλωτίνος να πει με τις Εννεάδες του. Η οντολογία του "πως" μπορεί να έχει το μειονέκτημα ότι δίνει το προβάδισμα στην περιγραφή του πραγματικού έναντι της αποδείξεώς του -χαρακτηριστικό που είναι άλλωστε κοινό για ολόκληρη την αρχαία ελληνική φιλοσοφία που αποτελεί μια φιλοσοφία ρεαλιστική-, ταυτοχρόνως, όμως, έχει το πλεονέκτημα ότι προσπάθησε να κατανοήσει εκείνο (το Εν) που ενώ δεν είναι κάτι είναι όμως έτσι ώστε να είναι παντού. Η πλωτινική οντολογία του τρόπου δεν αντιμάχεται την πλατωνικο-αριστοτελική οντολογία της ουσίας αλλά τη συμπληρώνει. Αντί να θεωρεί τα όντα προτεθημένα και να περιορίζεται στη διερεύνηση των οντολογικών σχέσεων μεταξύ προτεθημένων όντων, η πλωτινική Οντολογία του τρόπου εμβαθύνει στη διερεύνηση του ζητήματος της παραγωγής των όντων και συγκεκριμένα της παραγωγής του ενός από το άλλο. Η πλωτινική οντολογία αναλαμβάνει το παραδοσιακό φιλοσοφικό πρόβλημα των σχέσεων θεού και κόσμου, μόνο που προτίθεται να το αντιμετωπίσει με ριζικότερο τρόπο ανάγοντας το πώς της παραγωγής στο πώς του είναι τόσο του θεού όσο και του κόσμου.
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-02-2312-2
Book pages: 
134
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Γιώργος Λέκκας: Γεννήθηκε το 1966. Παιδικά και μαθητικά χρόνια στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στην Αθήνα. Διδακτορικό φιλοσοφίας στο Παρίσι (Paris IV). Εργάσθηκε ως δικηγόρος για περισσότερο από δέκα χρόνια. Υπηρετεί ως νομικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και παράλληλα διδάσκει ελληνική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. H μελέτη του για τον Ωριγένη, με τίτλο "Liberte et progres chez Origene" εκδόθηκε στα γαλλικά από τον εκδοτικό οίκο Brepols (Turnhout, 2001), ενώ η μελέτη του για τον Πλωτίνο, με τίτλο, "Πλωτίνος. Προς μία οντολογία του τρόπου", εκδόθηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο Παπαζήση (Αθήνα, 2009). Εκτεταμένη σειρά εργασιών του έχει δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και ξένα. "Τα χάρτινα δέντρα" είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-02-2312-2
Book pages: 
134
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο