Product

Πορεία διαφυγής

Product

Πορεία ζωής

Πορεία δυτικά

Κωδικός:
69160
Description: 

Τυπικά, χρειάστηκαν ακριβώς πενήντα χρόνια. Η ολοκλήρωση της πορείας δυτικής ένταξης της Ελλάδας με την εισαγωγή του ευρώ σε αντικατάσταση της δραχμής, το 2002, συμπίπτει με την επέτειο των πενήντα ετών, ακριβώς μισού αιώνα, από την τυπική έναρξη της τρικυμιώδους αυτής διαδρομής. Όταν, το 1952, η χώρα, μετά από πολλές επιφυλάξεις και σε αλληλοϋποστήριξη με την Τουρκία, γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ.

17,06 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τυπικά, χρειάστηκαν ακριβώς πενήντα χρόνια. Η ολοκλήρωση της πορείας δυτικής ένταξης της Ελλάδας με την εισαγωγή του ευρώ σε αντικατάσταση της δραχμής, το 2002, συμπίπτει με την επέτειο των πενήντα ετών, ακριβώς μισού αιώνα, από την τυπική έναρξη της τρικυμιώδους αυτής διαδρομής. Όταν, το 1952, η χώρα, μετά από πολλές επιφυλάξεις και σε αλληλοϋποστήριξη με την Τουρκία, γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ. Αυτή η πορεία της Ελλάδας δυτικά, πορεία πρώτα ατλαντική, σήμερα ευρωατλαντική και, ίσως, στο μέλλον, ευρωπαϊκή, δεν ήταν εύκολη. Ούτε βεβαίως ξεκίνησε, όπως πολλοί πιστεύουν, μόλις πριν από μία δεκαετία στο γραφικό Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Ήταν εξαιρετικά επώδυνη, με πραγματική διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από μισό αιώνα. Μισό αιώνα γεμάτο από συγκρούσεις, κάποτε με αίμα και κάποτε χωρίς, αλλά σχεδόν πάντα με πολύ πόνο και με μεγάλη, ενίοτε συνολική διακινδύνευση. Στην ουσία, το στοίχημα αυτής της διαδρομής ήταν να νικήσει η Ελλάδα τη γεωγραφία και την πρόσφατη ιστορία της. Να βρεθεί σε ένα χώρο "πρώτης ταχύτητας" από πλευράς ελευθερίας, ανάπτυξης και ασφάλειας, ενώ οι συντεταγμένες της βρίσκονται σε έναν άλλο χώρο, που, δυστυχώς, ακόμη υποφέρει. Γι' αυτό και το κοινό νόμισμα σημαίνει για την Ελλάδα πολύ περισσότερα από ό,τι για τους εταίρους της. Αυτό το βιβλίο διερευνά ορισμένες από τις διαδρομές της μακράς και γεμάτης εσωτερικές αντιστάσεις πορείας να γίνει η Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή κοινωνία με δημοκρατία, σεβασμό στα δικαιώματα, ευημερία, ασφάλεια συνόρων, ευρωπαϊκό κοινωνικό (και όχι μόνο) πολιτισμό. Κι ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε με μια προνομιακή συμμετοχή στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, μετά πέρασε στην άρνηση, έπειτα στην αμφιβολία, στη διακινδύνευση, σήμερα βρίσκεται στην οριακή, αγχωμένη παρουσία. Αυτό είναι όμως που επιθυμούμε; Το ρόλο του "φτωχού" συγγενή, εκείνου που δεν μπορεί να συνεισφέρει και να συγκαθορίσει, να αφήσει το στίγμα του στο νέο οικοδόμημα; Ασφαλώς όχι.
Subtitle: 
Μισός αιώνας ελληνικής αβεβαιότητας
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-14-0564-Χ
Book pages: 
322
Book Dimensions: 
23χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γεώργιος Π. Μαλούχος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Νέδα Αθ. Κανελλοπούλου και έχουν δύο κόρες. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκε στην Κοινωνική Πολιτική στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ανώτατων Σπουδών Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Λοζάνης. Έχει εργαστεί ως κειμενογράφος στην εταιρεία Bold. Από το 1993 μέχρι το 1996 έγραφε στο περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος". Για δεκαπέντε μήνες διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού "Επιλογή". Έγραφε στο περιοδικό "Σαμιζντάτ" καθ' όλη τη διάρκεια έκδοσής του. Έγραφε ακόμη στην εφημερίδα "Το Βήμα" και στις κυπριακές εφημερίδες "Αλήθεια" και "Φιλελεύθερος". Από το 1999 γράφει στην εφημερίδα "Καθημερινή" και από το 2002 συνεργάζεται με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Το 2005 είχε την ευθύνη της εκδόσεως των Αρχείων Κωνσταντίνου Καραμανλή σε 14 τόμους από την "Καθημερινή", το 2008 την ευθύνη της εκδόσεως των φωτογραφικών αρχείων του Πολεμικού Μουσείου 1897-1947 με τίτλο "Αγώνες των Ελλήνων", σε 2 τόμους από τον "Ελεύθερο Τύπο" και το 2010 την ευθύνη της εκδόσεως της "Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος" του Παναγιώτη Κανελλόπουλου σε 22 τόμους από το "Βήμα". Από το 2009 συνεργάζεται με την ΕΡΤ, έχοντας την ευθύνη της εβδομαδιαίας εκπομπής "Θέμα και Παραλλαγές", ενώ συνεργάστηκε με το ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Tο Βήμα".

Subtitle: 
Μισός αιώνας ελληνικής αβεβαιότητας
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-14-0564-Χ
Book pages: 
322
Book Dimensions: 
23χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο