Product

Πριν όλα χαθούν

Product

Πριν πέσει η παγωνιά

Πριν πέσει η νύχτα

Κωδικός:
65992
Description: 

"Δίνω τέλος στη ζωή μου γιατί δεν μπορώ να εξακολουθήσω να εργάζομαι. Κανένα από τα πρόσωπα που με περιβάλλουν δεν ευθύνεται γι' αυτή την απόφαση. Μόνο ένας είναι ο υπεύθυνος: ο Φιδέλ Κάστρο".

20,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

"Δίνω τέλος στη ζωή μου γιατί δεν μπορώ να εξακολουθήσω να εργάζομαι. Κανένα από τα πρόσωπα που με περιβάλλουν δεν ευθύνεται γι' αυτή την απόφαση. Μόνο ένας είναι ο υπεύθυνος: ο Φιδέλ Κάστρο". Στις 7 Δεκεμβρίου 1990 ο Κουβανός συγγραφέας Ρεϊνάλντο Αρένας, ασθενής στο τελικό στάδιο του AIDS αυτοκτονεί στη Νέα Υόρκη. Αφήνει πίσω του αυτή την ανατριχιαστική προσωπική και πολιτική μαρτυρία, την οποία ολοκλήρωσε λίγες μέρες πριν βάλει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, λίγο πριν πέσει η τελευταία νύχτα, σκεπάζοντας ανέκκλητα μια θυελλώδη ζωή, σημαδεμένη από την ανελέητη καταδίωξη, το φρενήρες πάθος για τον έρωτα, το αδιάκοπο κυνήγι της λύτρωσης μέσω της λογοτεχνίας. Ο Αρένας, όντως συγκέντρωνε τρεις ιδανικές προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε έναν από τους απόκληρους που γεννά η ανακριτική και σωφρονιστική κόλαση της καστρικής Κούβας: ήταν συγγραφέας, ομοφυλόφιλος και αντιφρονών. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν να αποσιωπηθεί αυτό το βιβλίο, όπως και το υπόλοιπο έργο του συγγραφέα, δεν στάθηκαν ικανές να σκιάσουν την οδυνηρή πορεία του Αρένας από τον υπόκοσμο της Αβάνας, όπου σέρνονται οι αποκλεισμένοι του συστήματος, και τις φυλακές της Κρατικής Ασφάλειας, ως τον αγώνα για επιβίωση στις ΗΠΑ, ενάντια στη διακριτική ουδετερότητα της επαναπαυμένης Αριστεράς που τον ανέμενε, όπως και κάθε άλλο Κουβανό εξόριστο.
Subtitle: 
Αυτοβιογραφία
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-398-016-1
Book pages: 
452
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ρεϊνάλντο Αρένας γεννήθηκε το 1943 στο Άκουας Κλάρας. Γιος αγράμματων χωρικών, μεγάλωσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, περιστοιχισμένος από γυναίκες - τη μητέρα του και θείες του - εγκατελειμμένες από τους συζύγους τους. Στην εφηβεία του ενώθηκε με τους υπό τον Κάστρο εξεγερμένους Κουβανούς, λίγο πριν αυτοί ανατρέψουν τη δικτατορία του Μπατίστα. Το 1967, ενώ ήδη εργάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στην Αβάνα, εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ο Σελεστίνο πριν την αυγή", το μοναδικό από τα έργα του που κυκλοφόρησε στην Κούβα. Ακολουθεί μία περίοδος συνεχούς και ανελέητης καταδίωξης και λογοκρισίας, εξαιτίας της φήμης του ως "αντεπαναστάτη συγγραφέα" και, φυσικά της ομοφυλοφιλίας του. Έπειτα από διαδοχικές προσπάθειες απόδρασης από την Κούβα, ο Αρένας φυλακίστηκε για δύο χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του '70. Πάντοτε υπό αυστηρότατη επιτήρηση, με διαρκή μέριμνα να βγάλει λαθραία τα χειρόγραφά του στο εξωτερικό, καταφέρνει τελικά να φύγει από την Κούβα, εκμεταλλευόμενος τη μαζική έξοδο από το λιμάνι του Μαριέλ το 1980. Εξόριστος στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει πλέον τα απογοητευτικά κρούσματα μιας διαφορετικής υποκρισίας. Στις 7 Δεκεμβρίου του 1990, ασθενής στο τελικό στάδιο του AIDS, αυτοκτονεί στη Νέα Υόρκη. Μετά δύο χρόνια, κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του, "Πριν πέσει η νύχτα", επισφραγίζοντας την ήδη διαδεδομένη φήμη του ως μιας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των λατινοαμερικανικών γραμμάτων το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Subtitle: 
Αυτοβιογραφία
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-398-016-1
Book pages: 
452
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο