Product

Πρόσωπα γυναικών, προσωπεία της συνείδησης

Product

Πρόσωπα και γεγονότα

Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα

Κωδικός:
111203
Description: 

Η ανάγκη μιας "Προσωπογραφίας" με τα βιογραφικά στοιχεία όσων σημάδεψαν τον μύθο, τη σκέψη και την ιστορία του ελληνικού παρελθόντος, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επείγουσα και επιτακτική. Όχι τόσο γιατί η υπάρχουσα βιβλιογραφία σ' αυτόν ειδικά τον γνωστικό τομέα παρουσιάζει κάποιο δυσαναπλήρωτο κενό, όσο γιατί εξακολουθεί να απουσιάζει η αμέσου χρήσεως απαραίτητη εκείνη "τράπεζα δεδομένων", στην οποία προσφεύγει εύκολα κανείς, όταν αναζητά υπεύθυνες απαντήσεις σε ζέοντα ερωτήματα.

100,80 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η ανάγκη μιας "Προσωπογραφίας" με τα βιογραφικά στοιχεία όσων σημάδεψαν τον μύθο, τη σκέψη και την ιστορία του ελληνικού παρελθόντος, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επείγουσα και επιτακτική. Όχι τόσο γιατί η υπάρχουσα βιβλιογραφία σ' αυτόν ειδικά τον γνωστικό τομέα παρουσιάζει κάποιο δυσαναπλήρωτο κενό, όσο γιατί εξακολουθεί να απουσιάζει η αμέσου χρήσεως απαραίτητη εκείνη "τράπεζα δεδομένων", στην οποία προσφεύγει εύκολα κανείς, όταν αναζητά υπεύθυνες απαντήσεις σε ζέοντα ερωτήματα. Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι οι επιστημονικά ασχολούμενοι με τα επιμέρους κεφάλαια της Αρχαιογνωσίας, οι επαγγελματίες της συστηματικής μελέτης και της εξειδικευμένης έρευνας, έχουν στη διάθεση τους ένα πλήθος από καταξιωμένα ξενόγλωσσα λεξικά, καθώς και τις σχετικές πολύτομες εγκυκλοπαίδειες. Έχουν δηλαδή εξασφαλισμένη την πρόσβαση στις μαρτυρίες που στοιχειοθετούν το υπέδαφος κάθε επιστημονικής προεργασίας, στις πηγές των κλασικών κειμένων και σ' ένα απόθεμα αποθησαυρισμέων πληροφοριών, προσιτό μόνο στις μεγάλες δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες ή στα ερευνητικά κέντρα των ελληνικών και ξένων αρχαιολογικών ιδρυμάτων. Στα απροσπέλαστα όμως άβατα των πανάχραντων αυτών χώρων, εκεί όπου τελούνται με μυστικές ιερουργίες οι ιχνηλασίες της αρχαιότητας, όπως δεν είναι ευπρόσδεκτος ο "ανειδίκευτος" καθημερινός προβληματισμός, δεν εισχωρεί ανεμπόδιστα και ο μέσος ενδιαφερόμενος: ο μαθητής και ο νέος, ο οποιοσδήποτε και με οποιαδήποτε ευκαιρία θα ήθελε να ενημερωθεί για τη ζωή και το έργο όσων άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στη μνήμη του ελληνικού χρόνου. Πιστεύοντας πως η παρούσα έκδοση καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του ευρύτερου αλλά και ενός πιο περιορισμένου κοινού, είμαι βέβαιος ότι θα βρει γρήγορα τη θέση της σε κάθε ατομική βιβλιοθήκη, έτσι ώστε το Μουσείο Μπενάκη να εκπληρώσει ακόμη μια φορά το παιδευτικό και κοινωνικό του χρέος στο ακέραιο. [...] (από τον πρόλογο του Άγγελου Δεληβορριά)
Subtitle: 
Μυθολογικά, ιστορικά έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-8347-34-3
Book pages: 
1149
Book Dimensions: 
28χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο

Η Αμαλία Μεγαπάνου, το γένος Κανελλόπουλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Είναι κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλόσοφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργο Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι, τη δεκαετία του ΄60. Η σχέση τους κράτησε μέχρι το 1972, όταν αποφάσισε να πάρει διαζύγιο, εξαιτίας της δύσκολης συμβίωσής τους, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Με δωρεά της παραχώρησε την συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στο ίδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Στη συνέχεια, παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο. Έγινε γνωστή ως συγγραφέας με το όνομα Αμαλία Μεγαπάνου.

Έργα της:
- "Το παιδί της μάνας μου", Libro, 1982
- "Σχέδια από ελληνικά κεντήματα: Πρακτικός οδηγός", Μουσείο Μπενάκη, 1981
- "Η ξύπνια χελώνα", Libro, 1983
- "Φιλαρέτης: Ελπινίκη", Libro, 1986
- "Έκτωρ", Libro, 1989
- "Η γκρίζα πέτρα", Libro, 1991
- "Το Φιρφιρί, οι Φιρφιρογέννητοι και η μεγάλη κωπηλασία", Καστανιώτης, 1992
- "10 λεπτά", Libro, 1992
- "Η διαφανής αμπούλα", Libro, 1993
- "Το μαύρο ταξί", Libro, 1994
- "Εμείς και το κουτάβι", Libro, 1994
- "Σιμώνη", Γαβριηλίδης, 2004
- "Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα (Μυθολογικά, ιστορικά έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας)", Μουσείο Μπενάκη, 2006

Subtitle: 
Μυθολογικά, ιστορικά έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-8347-34-3
Book pages: 
1149
Book Dimensions: 
28χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο