Product

Πως η ελληνική γονιμοποίησε τον ευρωπαϊκό λόγο

Product

Πώς η κατάθλιψη έγινε επιδημία

Πώς η ιστορία γίνεται παρελθόν

Κωδικός:
144734
Description: 

Στο παρόν βιβλίο διενεργείται η κριτική εξέταση θεωρητικών αντιλήψεων για την ιστορία και το έργο των ιστορικών. Ο έλεγχος αυτός αφορά τον τρόπο ανάπτυξης των οικείων επιχειρημάτων ως προς το είδος και κυρίως ως προς το βαθμό οικείωσης της ιστορικής πραγματικότητας. Για την τιτλοφόρηση αυτού του εγχειρήματος, συνεχίζεται μια πρακτική "αντιστροφής" γνώριμη και στον Μαρξ που αντιπαρατίθεται στον Προυντόν.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στο παρόν βιβλίο διενεργείται η κριτική εξέταση θεωρητικών αντιλήψεων για την ιστορία και το έργο των ιστορικών. Ο έλεγχος αυτός αφορά τον τρόπο ανάπτυξης των οικείων επιχειρημάτων ως προς το είδος και κυρίως ως προς το βαθμό οικείωσης της ιστορικής πραγματικότητας. Για την τιτλοφόρηση αυτού του εγχειρήματος, συνεχίζεται μια πρακτική "αντιστροφής" γνώριμη και στον Μαρξ που αντιπαρατίθεται στον Προυντόν. Έτσι, τώρα από το "Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία" οδεύουμε προς το "Πώς η ιστορία γίνεται παρελθόν". Ως προς τη μορφή του κειμένου, αυτή είναι πολυειδής, δηλαδή καταβάλλεται προσπάθεια να συνυπάρξουν οι κυριότερες εκδοχές του γραπτού λόγου, με δεσπόζουσα όμως και ενοποιό την αποδεικτική λειτουργία της θεωρητικής σκέψης. Η εγρήγορση του δρώντος ερευνητικού υποκειμένου καρποφορεί ως εξυπαρχής έλεγχος παρωχημένων "κοινών τόπων" που αναπαράγονται ως "καινοτόμοι" για να αποδώσουν τάχα τη "σύγχρονη" φορά του ιστορικού γίγνεσθαι. Μέσα από ένα πολύμηνο αναγνωστικό ημερολόγιο, με σχεδόν πέντε εκατοντάδες εγγραφές λίγων γραμμών ή πολλών σελίδων, αντιμετωπίζεται η αυτοπαρουσιαζόμενη ως "ποιητική της ιστορίας". Αυτή που ανάγει το "ιστορείν" σε υπόθεση της Πηνελόπης, δηλαδή που "πλέκει και ξεπλέκει" συνεχώς το κείμενο του παρελθόντος και προτιμά να "αφουγκράζεται" τις πηγές με στόχο την "αναζήτηση νοήματος" και όχι να τις "ρωτάει" αναζητώντας τις αιτίες των γεγονότων. Το βιβλίο, στο οποίο προτάσσεται κατατοπιστικό σημείωμα "Για τον αναγνώστη", κλείνει με τα "Επιλεγόμενα", τη γαλλική περίληψη και το ευρετήριο ονομάτων.
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-19-0342-9
Book pages: 
370
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Παναγιώτης Νούτσος γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1948. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικού Βερολίνου (Freie και Technische Universitat). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (1979) και υφηγητής (1982) της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι καθηγητής (1988) της κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει από το 1980. Κατά τη διάρκεια ετήσιας εκπαιδευτικής άδειας (1987/1988) εργάσθηκε ερευνητικά, έδωσε διαλέξεις και δίδαξε στα Πανεπιστήμια I, IV και Χ των Παρισίων, ενώ στο πλαίσιο αντίστοιχης άδειας (1994/1995) εργάσθηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια RMIT (Μελβούρνη), Pomona College (Λος Άντζελες) και New York University. Κατά την άνοιξη του 1999 και κατά το καλοκαίρι του 2012 ήταν ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Με ερευνητικά ενδιαφέροντα: Κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία, Φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών, νεοελληνική φιλοσοφία, νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλοσοφία, φιλοσοφία της ιστορίας, κοινωνικό πεδίο της λογοτεχνίας, πανεπιστημιακός θεσμός, δημοσίευσε σειρά αυτοτελών βιβλίων στην ελληνική και σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες. Άρθρα και μελέτες του έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιαπωνική, ισπανική, ιταλική, ουγγρική και τουρκική γλώσσα. Κατά τα έτη 1991-1994 (πριν ακόμη εμφανισθούν οι "επαγγελματίες πρυτάνεις") ήταν αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνέβαλε στην οργάνωση και τη διεύθυνση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: "Ελληνική Φιλοσοφία- Φιλοσοφία των Επιστημών" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-19-0342-9
Book pages: 
370
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο