Product

Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέβρη

Product

Ρεπορτάζ στον παράδεισο για το δελτίο των εννέα

Ρεπορτάζ κάτω απ' τις ερπύστριες

Κωδικός:
20144
Manufacturer: 
Description: 

"Βρίσκομαι κάτω απ' τις ερπύστριες των τανκς. Κινούμαι ανάμεσα σε ξιφολόγχες και φερμπότεν. Οι ξιφολόγχες και τα τανκς είναι της γνωστής φίρμας: made in USA. Τα φερμπότεν ηχούν στην ελληνική, αλλά φέρνουν ανάγλυφη του αγκυλωτού σταυρού τη σφραγίδα. Δεν έχω ταυτότητα. Κυκλοφορώ μ' ένα, κολαριστό ακόμα, αποφυλακιστήριο στην τσέπη και τέσσερα ψωροχιλιάρικα. [...] Έχω αδυνατίσει. Έχασα το μισό βάρος. Είμαι ίδιος σκελετός της άλλης κατοχής. Αλλά δεν τα βάζω κάτω. Τι άνθρωπος θα ήμουν αν τάβαζα κάτω;".
(απόσπασμα από το βιβλίο)

10,80 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Βρίσκομαι κάτω απ' τις ερπύστριες των τανκς. Κινούμαι ανάμεσα σε ξιφολόγχες και φερμπότεν. Οι ξιφολόγχες και τα τανκς είναι της γνωστής φίρμας: made in USA. Τα φερμπότεν ηχούν στην ελληνική, αλλά φέρνουν ανάγλυφη του αγκυλωτού σταυρού τη σφραγίδα. Δεν έχω ταυτότητα. Κυκλοφορώ μ' ένα, κολαριστό ακόμα, αποφυλακιστήριο στην τσέπη και τέσσερα ψωροχιλιάρικα. [...] Έχω αδυνατίσει. Έχασα το μισό βάρος. Είμαι ίδιος σκελετός της άλλης κατοχής. Αλλά δεν τα βάζω κάτω. Τι άνθρωπος θα ήμουν αν τάβαζα κάτω;". (απόσπασμα από το βιβλίο) Για τον πολυγραφότατο -αγωνιστή της Αριστεράς- συγγραφέα Γιώργη Μωραΐτη, δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ειδικά όταν το έργο του "Ρεπορτάζ κάτω απ' τις ερπύστριες" γνωρίζει την 5η έκδοσή του! Πρόκειται για ένα έργο που μας δίνει όντως μια άλλη φάση από την πρόσφατη Ιστορία μας, αυτή της αντιδικτατορικής πάλης. Ο συγγραφέας μας γυρνάει -την άθλια εκείνη περίοδο της επταετίας- από σπίτι σε σπίτι και κάνει ό,τι μπορεί για να συνδέσει τους αντίπαλους του τότε καθεστώτος, ενώ απευθύνεται με θετική αντίληψη για τη ζωή και το μέλλον στους ξένους αντιφασίστες. Πρόκειται για πραγματικό ντοκουμέντο μίας εποχής που διατηρεί ακόμη πολλές σκοτεινές πτυχές, αλλά και ψυχογράφημα ενός αγωνιστή που βιώνει την αγωνία του κυνηγητού και τη μοναξιά της παρανομίας. Το ρεπορτάζ του Γιώργη Μωραΐτη γράφτηκε τον πρώτο χρόνο της Δικτατορίας, στάλθηκε στο εξωτερικό και δημοσιεύτηκε το 1968 στη Γερμανία, για να αποτελέσει σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού κινήματος. Τριάντα ένα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση στο εξωτερικό, οι εκδόσεις "Εντός" προσφέρουν την ευκαιρία στους νεότερους σε ηλικία αναγνώστες να γνωρίσουν το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο του Γιώργη Μωραΐτη, το οποίο είναι συμπληρωμένο με δημοσιεύματα του συγγραφέα, κρίσεις επάνω στο έργο του, ομιλίες αλλά και σπάνια σκίτσα και μοναδικές φωτογραφίες, ενώ για πρώτη φορά περιέχεται σε βιβλίο του -με πάντα πρωτοπόρες τις εκδόσεις "Εντός"- μετάφραση του "Ρεπορτάζ" στα γερμανικά!
Subtitle: 
Γράμμα σε ξένο φίλο
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-8472-35-0
Book pages: 
116
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιώργης Μωραΐτης, του Νίκου και της Ρήνας, γεννήθηκε το 1927 στη Βοδονίτσα Λοκρίδας. Το 1942 οργανώνεται στην ΕΝΑΡ (Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης). Το 1943 περνάει στην ΕΠΟΝ. Το 1943 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Το 1944 κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ και το 1947 στο ΔΣΕ. Το 1950 βρίσκεται πρόσφυγας στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Το 1954 γυρίζει παράνομα στην Αθήνα. Το 1955 συλλαμβάνεται ενώ το 1957 καταδικάζεται με το Ν. 375 σε θάνατο. Κρατείται 11 χρόνια στις φυλακές. Το 1966 αποφυλακίζεται. Δουλεύει στην ΕΔΑ Αθήνας, μέλος του Γραφείου, υπεύθυνος της διαφώτισης. Με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 περνάει στην "παρανομία". Δουλεύει στην ΚΟΑ του ΚΚΕ. Είναι μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ και υπεύθυνος για την έκδοση της "Αδούλωτης Αθήνας", του "Ριζοσπάστη" και άλλων εντύπων. Το Νοέμβρη του 1968 πιάνεται. Το Μάη του 1969 καταδικάζεται από το χουντικό στρατοδικείο σε 20ετή κάθειρξη. Το καλοκαίρι του 1973 αποφυλακίζεται προσωρινά, για λόγους υγείας, και φεύγει παράνομα στο εξωτερικό. Επιστρέφει τον Οκτώβρη του 1974 και δουλεύει στο "Ριζοσπάστη". Από το 1950 ασχολείται με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Από το 9ο ως το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ ήταν μέλος της ΚΕ του κόμματος και είναι μέλος της Διεύθυνσης και της Συντακτικής Επιτροπής του "Ριζοσπάστη". Επίσης είναι μέλος της ΠΕΑΕΑ, του ΣΦΕΑ (Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74), του ΠΣΔΑΕΑ 1941-44 (Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης) και μέλος της ΕΕΛ (Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών).

Subtitle: 
Γράμμα σε ξένο φίλο
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-8472-35-0
Book pages: 
116
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο