Product

Ρυθμολογία και αρχιτεκτονική του επίπλου

Product

Ρυθμός και χορός

Ρυθμός και αρμονία

Κωδικός:
99953
Manufacturer: 
Description: 

Ο συγγραφέας πραγματεύεται την έννοια του ρυθμού και της αρμονίας του Ελληνικού λόγου (αρχαίου και νεότερου) εξ επόψεως κριτηρίων των Ελλήνων λογίων. Ο μεν ρυθμός ορίζεται από τη συμμετρικότητα των συλλαβών (μακρών και βραχειών για τους αρχαίους), η δε αρμονία από τη συμμετρικότητα των οξυτονούμενων κατά την εκφώνηση συλλαβών.

7,34 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο συγγραφέας πραγματεύεται την έννοια του ρυθμού και της αρμονίας του Ελληνικού λόγου (αρχαίου και νεότερου) εξ επόψεως κριτηρίων των Ελλήνων λογίων. Ο μεν ρυθμός ορίζεται από τη συμμετρικότητα των συλλαβών (μακρών και βραχειών για τους αρχαίους), η δε αρμονία από τη συμμετρικότητα των οξυτονούμενων κατά την εκφώνηση συλλαβών. Στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή - Νεοελληνική Γραμματεία διατηρήθηκε η αντίληψη παρά την απώλεια του χρόνου (μακρού-βραχέος) των συλλαβών. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά συνιστούν τη μουσικότητα του λόγου, προσδίδουν σ' αυτόν κάλλος και προκαλούν ηδύτητα και ασκούν ψυχοπαιδαγωγική επίδραση, διότι "καταδυόμενα εις το εντός της ψυχής φέρουσι την ευσχημοσύνην". Είναι δε αναγκαία για να θεωρηθεί ένα κείμενο λογοτεχνικό.
Subtitle: 
Η μουσικότητα του λόγου: Πρόταση για ελκυστική διδασκαλία του ελληνικού λόγου στην εκπαίδευση
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-7812-44-1
Book pages: 
99
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ι. Ν. Ηλιούδης, δ. Φ., γεννήθηκε στην Κοιλάδα Λαρίσης (1957). Έλαβε πτυχίο της Φιλοσοφικής Α.Π.Θ. (1979), διορισμό στη Μ.Ε. (1982), υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1987) και διδακτορικό δίπλωμα (1995) με θέμα διδ. διατριβής "Πρώιμα δημώδη ομιλητικά και αγιολογικά κείμενα" (επόπτης καθ. Ν. Μ. Παναγιωτάκης). Επελέγη ως σύμβουλος φιλολόγων Μ.Ε. επί θητεία (1998 και 2003). Δίδαξε στα ΠΕΚ Θεσσαλίας, στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Τμήμα Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο οποίο και εξελέγη ομόφωνα επίκουρος καθηγητής "Νεοελληνική Φιλολογίας του 15ου-18ου αι." (Οκτ. 2001). Έλαβε μέρος με ανακοινώσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και δημοσίευσε εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά ή αυτοτελώς.

Subtitle: 
Η μουσικότητα του λόγου: Πρόταση για ελκυστική διδασκαλία του ελληνικού λόγου στην εκπαίδευση
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-7812-44-1
Book pages: 
99
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο