Σίδερη, Μαρία Ιω.

Η Μαρία Σίδερη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε ως την εφηβεία της στον τόπο καταγωγής της, τη Λευκάδα. Απεφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε ζωγραφική με διδασκάλους τους Γεωργ. Κουτλίδη, Θεμ. Καρφάκη και Θεόδ. Πάντο. Υπήρξε μέλος του ανεξάρτητου καλλιτεχνικού Συνδέσμου "ΣΥΝ" (1988-1991) και συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνωρίζει την αγγλική και γαλλική γλώσσα ενώ κατέχει και χειρίζεται άριστα την αρχαία ελληνική.
Η γνωστική και στοχαστική της πορεία σφραγίστηκε κυρίως από την "δια βίου Παιδεία", την συνεχή και πολύπλευρη καλλιέργεια των πνευματικών πραγμάτων. Ως προς αυτό ριζικός ήταν ο ρόλος του λογίου οικογενειακού περιβάλλοντός της.
Από το 1991 αφοσιώθηκε στην δημιουργική μελέτη των ελληνικών γραμμάτων και απέδωσε πλουσιώτατο ανάλογο έργο με μορφή διαλέξεων, συνεδριακών εισηγήσεων, δοκιμίων και άρθρων (κάποια από αυτά συντεταγμένα στην αρχαία ελληνική γλώσσα).
Από το 1999 έως το 2007 μετέφρασε από την αρχαία ελληνική και σχολίασε εκτενώς το κύριο μέρος της Συλλογής του Otto Kern "Orphicorum Fragmenta"- "Ιεροί Λόγοι εν ραψωδίαις ΚΔ΄ και Βιογραφικά του Ορφέως" (2 τόμοι). Συνέγραψε την πραγματεία "Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα - Θεογονία και μυστήρια". Επίσης μετέφρασε από την αρχαία ελληνική το έργο του Πορφυρίου του εκ Τύρου "Περί αποχής εμψύχων". Τα έργα αυτά εξεδόθησαν στην Αθήνα από τις εκδόσεις "Πύρινος Κόσμος".
Πολλά φιλοσοφικά της δοκίμια έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο "Πύλη Ιάσωνος" (ενότητα Ελλάς/Ελληνική Σκέψη) όπου παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα αναγνωστών. Ανέκδοτα έργα της είναι τα: "Δωδώνη- Σούλι- Αχέροντας" και "Μήλος- Στα ίχνη της κοσμολογίας".
Εργάζεται για την ολοκλήρωση τεσσάρων νέων βιβλίων.

Υποκατηγορίες
Φίλτρο