Product

Σουλιώτες

Product

Σουλιώτες και Ρουμελιώτες καπεταναίοι του 1821

Σουλιώτες

Κωδικός:
135563
Description: 

Οι Σουλιώτες, οι ικανότεροι πολεμιστές που έχει να επιδείξει η ελληνική ιστορία, ήταν ταυτόχρονα δημιουργοί μιας πολιτείας απρόσμενα δημοκρατικής ως προς τους θεσμούς και μιας κοινωνίας άτεγκτα αυστηρής ως προς την έννοια του ηθικού χρέους απέναντι στο σύνολο.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι Σουλιώτες, οι ικανότεροι πολεμιστές που έχει να επιδείξει η ελληνική ιστορία, ήταν ταυτόχρονα δημιουργοί μιας πολιτείας απρόσμενα δημοκρατικής ως προς τους θεσμούς και μιας κοινωνίας άτεγκτα αυστηρής ως προς την έννοια του ηθικού χρέους απέναντι στο σύνολο. Ο Μιχαήλ Περάνθης στο μυθιστόρημά του "Σουλιώτες" (πρωτοεκδόθηκε το 1952) συνυφαίνει αρμονικά τη μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα κατά τα τρία τελευταία χρόνια της σύγκρουσης των Σουλιωτών με τον Αλή πασά· η δράση των εμβληματικών μορφών του, υπαρκτών και φανταστικών, μας ξεναγεί σ' έναν κόσμο υπεράνθρωπου ηρωισμού και ανθρώπινων αδυναμιών, γενναιότητας αλλά και ματαιοδοξίας, αξιοπρέπειας και σκληρότητας, αναπλάθοντας τον λυσσαλέο αγώνα επιβίωσης που κορυφώνεται με τη θυσία του Ζαλόγγου -μία από τις πιο συγκλονιστικές επαναστατικές πράξεις, δεκαοκτώ χρόνια πριν από την ίδια την Επανάσταση. Το μυθιστόρημα "Σουλιώτες" έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το δε 1972 διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο, με τον ίδιο τίτλο.
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-469-121-Χ
Book pages: 
455
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Μιχάλης Περάνθης (1917-1984). Ο Μιχάλης Περάνθης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχάλη Γ. Παπαδόπουλου) γεννήθηκε στην Άρτα και καταγόταν από τα Τζουμέρκα. Το 1934 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα πολιτικών και οικονομικών επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες, κυρίως με το "Έθνος", τον "Ελεύθερο Λόγο" και την "Αθηναϊκή". Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1933 με δημοσιεύσεις στίχων στο "Μαθητικό Τύπο" και τον "Ελεύθερο Λόγο της Άρτας" και συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά ("Νέα Εστία", "Πάνθεον", "Καλλιτεχνικά Νέα", "Πνευματική Ζωή", κα.), αρχικά με το ψευδώνυμο Όλμος Περάνθης. Εκτός από την ποίηση ασχολήθηκε με την πεζογραφία, τη λογοτεχνική μελέτη και μετάφραση, την παιδική λογοτεχνία και την κριτική, ενώ επιμελήθηκε εκδόσεων ποιητικών και πεζογραφικών ανθολογιών και Απάντων νεοελλήνων συγγραφέων. Υπήρξε μέλος της Ενώσεως Συντακτών, του Πεν Κλαμπ, της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (μετέπειτα Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών). Από το 1955 ως το 1959 εργάστηκε στο Υπουργείο Προεδρίας ως Σύμβουλος σε πολιτιστικά θέματα. Πέθανε στην Αθήνα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Μιχαήλ Περάνθη βλ. Βλαχόπουλος Γιώργος, "Περάνθης Μιχαήλ", Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 11. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. και Στεργιόπουλος Κώστας (επιμέλεια), "Μιχ. Περάνθης", Η ελληνική ποίηση· Ανθολογία - Γραμματολογία, σ. 602. Αθήνα, Σοκόλης, 1980
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-469-121-Χ
Book pages: 
455
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο