Σταυρακάκης, Νικόλαος Γ.

Ο Νικόλαος Σταυρακάκης γεννήθηκε στ' Ανώγεια τον Δεκέμβριο του 1897. Φοίτησε μέχρι την πρώτη τάξη του σχολαρχείου. Στρατεύτηκε τον Αύγουστο του 1917 και κατατάχτηκε στο νεοσύστατο όπλο της Αεροπορίας -ήταν ο πρώτος ανωγειανός, εξ ου και το προσωνύμιο "αεροπόρος". Η πτώση των γερμανών αλεξιπτωτιστών τον Μάιο του 1941, τον βρήκε πρόεδρο της κοινότητας Ανωγείων και με την ιδιότητά του αυτή κλήθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Νομού Ρεθύμνης και ανέλαβε με επιτυχία την συγκρότηση τμήματος πολιτοφυλακής στην περιοχή Άνω Μυλποτάμου, με το οποίο πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης, στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου. Εκ των πρωτεργατών της αντίστασης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αντάρτικης Ομάδας Ανωγείων και υπέγραψε το πρακτικό της 15ης Αυγούστου 1941, "περί ιδρύσεως Επιτροπής Εθνικής Απελευθερωτικής Δράσεως", της οποίας ήταν γραμματέας και αναπληρωτής αρχηγός.
Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε το πρώτο κρίσιμο 48ωρο, κατά το οποίο είχε την ευθύνη της μεταφοράς του από το 33ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Ρεθύμνου, στο λημέρι της Αντάρτικης Ομάδας στον Ψηλορείτη.
Ήταν αρχηγός ομάδας 70 ανταρτών, επικεφαλής των οποίων εισήλθε στο Ρέθυμνο, μετά την αποχώρηση των Γερμανών και ανέλαβε στη συνέχεια την εμπέδωση της τάξης στην επαρχία Μυλοποτάμου, επιχείρηση την οποία περάτωσε αναίμακτα.
Πέθανε στο Ηράκλειο τον Αύγουστο του 1973.

Υποκατηγορίες
Φίλτρο