Product

Σταύρος Ξαρχάκος: Συρανό και Ρωξάνη

Product

Σταύρος Τορνές

Σταύρος Παντελίδης 1891-1956, ένας Σμυρνιός συνθέτης του ρεμπέτικου

Κωδικός:
103004
Manufacturer: 
Description: 

Τα Ρεμπέτικα, τα Σμυρνέικα, τα καλά λαϊκά, τραγουδιούνται και θα τραγουδιούνται ακόμη. Ένας από τους λίγο γνωστούς πρωτομάστορες τους είναι ο πολυδιάστατος Σταύρος Παντελίδης, ο Σμυρνιός.

24,92 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τα Ρεμπέτικα, τα Σμυρνέικα, τα καλά λαϊκά, τραγουδιούνται και θα τραγουδιούνται ακόμη. Ένας από τους λίγο γνωστούς πρωτομάστορες τους είναι ο πολυδιάστατος Σταύρος Παντελίδης, ο Σμυρνιός. Γεννήθηκε στην καρδιά της Σμύρνης, όπου σπούδασε έντεχνη μουσική. Έγραφε και έπαιζε ασταμάτητα από τότε στα μουσικά της στέκια. Σαν ξεριζωμένος πρόσφυγας μέσα στην Αθήνα συνεχίζει να φτιάχνει μουσική, να συνθέτει και να γραμμοφωνεί τραγούδια μέχρι τον παραγκωνισμό του από το καθεστώς του 1936. Συνεχίζει όμως να συνεργάζεται, να βοηθά, με τις γερές του γνώσεις, άλλους μουσικούς και να προσφέρει στην ελληνική μουσική δημιουργία μέχρι το τέλος της ζωής του, μέσα και από την αθέατη πλευρά της ρεμπέτικης ιστορίας. Αυτός ο Μικρασιάτης συνθέτης του κλασικού ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, μαζί με τα κυκλοφορημένα μελισματικά τραγούδια του, άφησε κι' ένα σημαντικό αριθμό χειρόγραφων παρτιτούρων με ανέκδοτα τραγούδια, που η μελέτη τους μαρτυρά το έντεχνο και πηγαίο ταλέντο του στο να γεννά μελωδίες, αλλά και την παραμερισμένη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική του προσφορά.
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-7118-92-8
Book pages: 
272
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Βασίλης Πετρόχειλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1949. Ο πατέρας του ήταν Σμυρνιός και η μητέρα του Αθηναία από γονείς Σμυρνιούς. Έζησε ζεστές ,γλυκές και πονεμένες στιγμές με τις δύο σμυρναίικες οικογένειες, αλλά και με το περιβάλλον που μεγάλωσε στις γειτονιές του προσφυγικού συνοικισμού του Υμηττού που ήταν γεμάτες από παιδιά Μικρασιατών. Σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα με πτυχία φούγκας, ενορχήστρωσης, αντίστιξης, ωδικής, αρμονίας και με υποτροφία δίπλωμα μονωδίας ως βαθύφωνος. Παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας της τέχνης στο ινστιτούτο Μικελάντζελο της Φλωρεντίας. Επί 25 χρόνια υπήρξε μαέστρος-διευθυντής πολυφωνικών χορωδιών, δίνοντας πάνω από 350 συναυλίες σε φεστιβάλ. θέατρα, αίθουσες της Αθήνας και πολλών ελληνικών πόλεων, στην τηλεόραση ,στο ραδιόφωνο και στην Ευρώπη (Κύπρο 1988, Γαλλία 1987 και 1993, Ουγγαρία 1989, Ιταλία 1992, Βουλγαρία 1994). Ήταν μόνιμος καθηγητής μουσικής σε δημόσια γυμνάσια και λύκεια. Έχει γράψει τρία χορωδιακά βιβλία:
-"Χορωδιακά τραγούδια (α) μέσα απ' την παράδοση"-1995 (55 τραγούδια)
-"Χορωδιακά τραγούδια (β) μέσα απ' την παράδοση" -2000" (100 τραγούδια)
- "Μικρασιάτικα τραγούδια Σμύρνης, Μ. Ασίας, Καππαδοκίας, Πόντου" 2004
Έχει βραβευτεί από τους Δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και άλλους φορείς για την πολιτιστική του προσφορά.
Την τελευταία εικοσαετία ασχολείται επίμονα με την Μικρασιατική μουσική και το ρεμπέτικο του '30, όχι ως εκτελεστής, αλλά σαν συλλέκτης-ερευνητής. Το 2008 παρουσίασε στην Κωστάντζα της Ρουμανίας, σε συνεργασία με την εκεί ελληνική κοινότητα, μουσική των Σμυρνιών λαϊκών συνθετών του ρεμπέτικου Παντελίδη, Παπάζογλου, Τούντα με ρουμάνους μουσικούς.

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-7118-92-8
Book pages: 
272
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο