Product

Στους αντίποδες ή περί αντιστροφής

Product

Στους αργυρασπίδες του Μεγαλέξανδρου

Στους αντίποδες του ορθολογισμού

Κωδικός:
95887
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Ο Λεβ Σεστώφ, όπως και ο Νίτσε και για τους ίδιους μ' εκείνον λόγους (δυσπιστία στη συστηματική σκέψη, επιδίωξη της αμεσότητας), προχωρεί σε μια ασυνεχή και μερικές φορές αφοριστική παράθεση των απόψεών του. Η αληθινή γνώση, ισχυρίζεται ο Σεστώφ, βρίσκεται στους αντίποδες του ορθολογισμού, δεν αποκαλύπτεται παρά όσο το δυνατόν μακρύτερα από τα μέρη που έχουν οργανωθεί από τον πολιτισμό και το πνεύμα, εμφανίζεται στη διαίσθηση και διατηρείται στον πόνο.

19,08 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο Λεβ Σεστώφ, όπως και ο Νίτσε και για τους ίδιους μ' εκείνον λόγους (δυσπιστία στη συστηματική σκέψη, επιδίωξη της αμεσότητας), προχωρεί σε μια ασυνεχή και μερικές φορές αφοριστική παράθεση των απόψεών του. Η αληθινή γνώση, ισχυρίζεται ο Σεστώφ, βρίσκεται στους αντίποδες του ορθολογισμού, δεν αποκαλύπτεται παρά όσο το δυνατόν μακρύτερα από τα μέρη που έχουν οργανωθεί από τον πολιτισμό και το πνεύμα, εμφανίζεται στη διαίσθηση και διατηρείται στον πόνο. Τη θέση του αυτήν ο Σεστώφ την αναπτύσσει με παραδείγματα που δανείζεται από τη ρωσική λογοτεχνία, κυρίως από τον Ντοστογιέφσκι, αλλά επίσης από το Σαίξπηρ, τον Πασκάλ, τον Νίτσε. Όπως και στο έργο του "Η εξουσία των κλειδιών", αυτό που τον οδηγεί είναι μια διαρκής αμφισβήτηση των υποτιθέμενων κατακτήσεων της πάντοτε ορθολογιστικής και άθεης φιλοσοφίας της Δύσης. Δεν υπάρχουν αιώνιες αλήθειες που πάνω τους μπορεί να χτίσει κανείς. Δεν υπάρχει παρά ένας Θεός ακατανόητος, που ο άνθρωπος τον ανταμώνει μέσα στην απελπισία και το φόβο. Ο Σεστώφ μένει προσηλωμένος στα άλυτα προβλήματα, εκείνα ακριβώς τα οποία η κοινωνία μας έμαθε να αποφεύγει. Και επανέρχεται ακούραστα σ' αυτά, κάνοντας επιθέσεις από δεξιά και αριστερά σε όλα τα δόγματα. Δεν επιζητεί ωστόσο να πείσει: "Το να πείθεις τους ανθρώπους" γράφει "είναι βαρετό, δύσκολο και, σε τελική ανάλυση, ανώφελο".
Subtitle: 
Απόπειρα για μια αδογμάτιστη σκέψη
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-6624-01-3
Book pages: 
327
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Λεβ Σεστώφ (ψευδώνυμο του Λεβ Ισαάκοβιτς Σβάρτσμαν) γεννήθηκε το 1866 στο Κίεβο και πέθανε στη Γαλλία το 1938. Αφού έκανε νομικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Κιέβου, αφοσιώθηκε στη μελέτη των προβλημάτων της ηθικής φιλοσοφίας. Επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τον Νίτσε και τον Κίρκεγκωρ, τους αφιέρωσε πολλά δοκίμια. Το μυστικιστικό ενδιαφέρον αποτελούσε το επίκεντρο της σκέψης του.
Έργα του: "Η νύχτα της Γεσθημανή", "Η εξουσία των κλειδιών", "Στους αντίποδες του ορθολογισμού - Απόπειρα για μια αδογμάτιστη σκέψη" (1927), "Αθήνα και Ιερουσαλήμ" (1938). Τα έργα του, στα οποία αποκαλύπτεται μια εξαιρετικά ισχυρή θεωρητική σκέψη, τον καθιστούν έναν από τους κατ' εξοχήν εκπροσώπους της σύγχρονης ρωσικής διανόησης.

Subtitle: 
Απόπειρα για μια αδογμάτιστη σκέψη
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-6624-01-3
Book pages: 
327
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο