Product

Στο δρόμο για την Ελλάδα

Product

Στο δρόμο για το Χόγκουαρτς

Στο δρόμο για το Ερμιτάζ

Κωδικός:
73177
Manufacturer: 
Description: 

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Μάλκομ Μπράντμπερυ Στο δρόμο για το Ερμιτάζ αφηγείται δύο παράλληλες ιστορίες: η πρώτη εξιστορεί τις περιπέτειες ενός συγγραφέα που, παρέα με μια τραγουδίστρια της όπερας, έναν θεωρητικό της λογοτεχνίας, έναν ξυλουργό, έναν ηλεκτρολόγο και έναν πρώην διπλωμάτη, λαμβάνει μια μυστηριώδη πρόσκληση για τη Στοκχόλμη και από εκεί για τη Ρωσία, στα ίχνη ενός άλλου ταξιδιού, που έγινε διακόσια χρόνια πριν, τότε που ο μεγάλος γάλλος φιλόσοφος Ντενί Ντιντερό επισκέφτηκε στη νεόκτιστη Αγία Πετρούπολη τη Μεγάλη Αικατερίνη προκειμένου να συζητήσει μαζί της για το ιδανικό κρά

22,93 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Μάλκομ Μπράντμπερυ Στο δρόμο για το Ερμιτάζ αφηγείται δύο παράλληλες ιστορίες: η πρώτη εξιστορεί τις περιπέτειες ενός συγγραφέα που, παρέα με μια τραγουδίστρια της όπερας, έναν θεωρητικό της λογοτεχνίας, έναν ξυλουργό, έναν ηλεκτρολόγο και έναν πρώην διπλωμάτη, λαμβάνει μια μυστηριώδη πρόσκληση για τη Στοκχόλμη και από εκεί για τη Ρωσία, στα ίχνη ενός άλλου ταξιδιού, που έγινε διακόσια χρόνια πριν, τότε που ο μεγάλος γάλλος φιλόσοφος Ντενί Ντιντερό επισκέφτηκε στη νεόκτιστη Αγία Πετρούπολη τη Μεγάλη Αικατερίνη προκειμένου να συζητήσει μαζί της για το ιδανικό κράτος. Η δεύτερη ιστορία σκιαγραφεί τα έργα και τις ημέρες του Ντιντερό στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης και αποτυπώνει τη θυελλώδη πνευματική ατμόσφαιρα της εποχής των Φώτων, την πολυδαίδαλη εκδοτική περιπέτεια της Εγκυκλοπαίδειας, τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις των προσωπικοτήτων που σημάδεψαν το 18ο αιώνα. Ο Μπράντμπερυ διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι ιδέες ταξιδεύουν ανά τους αιώνες, αναρωτιέται για τη μοίρα των βιβλίων και των χειρογράφων σ' έναν κόσμο εικόνων, ειρωνεύεται τις εκκεντρικότητες των θεωρητικών συρμών, σατιρίζει τα σύγχρονα ακαδημαϊκά ήθη, διακωμωδεί τις αγγλο-αμερικάνικες σχέσεις και θίγει την απαξίωση της πολιτικής και της τέχνης στη μεταμοντέρνα εποχή μας. Ένα πνευματικό παιχνίδι, που αναμειγνύει παρελθόν και παρόν, γεγονός και μυθοπλασία, χιούμορ και σοβαρότητα σε μια ισορροπημένη και ιδιαίτερα απολαυστική δοσολογία.
Subtitle: 
Ένα μυθιστόρημα
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-8132-82-7
Book pages: 
712
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μάλκολμ Μπράντμπερι γεννήθηκε το 1932 στο Sheffield της Αγγλίας, από πατέρα σιδηροδρομικό. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Harrow, ώσπου η οκογένειά του μετακόμισε στο Nottingham, εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σπούδασε στα πανεπιστήμια του Λέστερ και του Λονδίνου, παντρεύτηκε τη βιβλιοθηκονόμο του Nottinghamshire και ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1959 στο πανεπιστήμιο Hull και αργότερα στο East Anglia. Μαζί με τον Angus Wilson, εισήγαγαν το 1965 το περίφημο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής (creative writing) στο πανεπιστήμιο East Anglia, που επρόκειτο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά νέων άγγλων συγγραφέων, του λεγόμενου "New British writing" (στους αποφοίτους του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Ian McEwan και Kazuo Ishiguro). Ο Μάλκολμ Μπράντμπερι κράτησε το πόστο ως τη συνταξιοδότησή του, το 1995, οπότε τον διαδέχτηκε ο ποιητής Andrew Motion. Τιμήθηκε με τους τίτλους Commander of the British Empire (CBE), το 1991, Ιππότης του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, το 2000, για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία, καθώς και με τον τίτλο του Sir. Πέθανε στο σπίτι του, στο Norwich, από πνευμονία, στις 28 Νοεμβρίου 2000.

Οι περισσότερες από 40 φιλολογικές εργασίες που άφησε ο Μάλκολμ Μπράντμπερι αποβλέπουν, χωρίς κανένα πνεύμα ελιτισμού, στη διάδοση της αγάπης για τη "σοβαρή" λογοτεχνία στο ευρύ κοινό, καθώς και στη διάδοση του σύγχρονου μυθιστορήματος. Από τα έργα του ξεχωρίζουν: "Phogey!, or How to Have Class in a Classless Society", 1960, "All Dressed up and Nowhere to Go: The Poor Man's Guide to the Affluent Society", 1962, "Evelyn Waugh", 1962, "(ed.) E.M. Forster: A Collection of Critical Essays", 1966, "What is a Novel?", 1969, "Metaphysical Poetry", 1970, "A Passage to India: A Casebook", 1970, "The Social Context of Modern English Literature", 1971, "The American Novel and the Nineteen Twenties", 1971, "Shakespearean Comedy", 1972, "Victorian Poetry", 1972, "Medieval Drama", 1973, "Possiblities: Essays on the State of the Novel", 1973, "Outland Dart: American Writers and European Modernism", 1979, "Mensonge: My Strange Quest for Henri Mensonge, Structuralism's Hidden Hero", 1987, "From Puritanism to Postmodernism: A History of American Literature", 1991, "The Modern British Novel", 1993.

Ταυτόχρονα, κρατώντας με ιδανικό τρόπο την ισορροπία ανάμεσα στον θεωρητικό και τον συγγραφέα, έγραψε σενάρια για την τηλεόραση και δημοσίευσε στη διάρκεια της καριέρας του οκτώ, όλα κι όλα, απολαυστικά μυθιστορήματα, που μπορούν να διαβαστούν σαν σάτιρα των ιδεών της εποχής του: "Eating People is Wrong/Δεν κάνει να τρώμε ανθρώπους", 1959, "Stepping Westward", 1965, "The History Man/Ο άνθρωπος Ιστορία", 1975, "Rates of Exchange/ Τιμές συναλλάγματος", 1982, "Why Come to Slaka?", 1986, "Cuts", 1987, "Doctor Criminale/ Δόκτωρ Κριμινάλε", 1992, "Στο δρόμο για το Ερμιτάζ", 2000. Το πιο διάσημο απ' όλα, ο "Άνθρωπος Ιστορία"-με θέμα τον ετερόκλητο, γυναικά, αριστερό καθηγητή της Ιστορίας Χάουαρντ Κερκ- τιμήθηκε με το βραβείο Heinemann της Royal Society of Literature και γυρίστηκε σήριαλ για την τηλεόραση του BBC με πρωταγωνιστή τον Antony Sher. Μαζί με τον Κίνγκσλεϊ Έιμις, τον Ντέιβιντ Λοτζ και τον Χάουαρντ Τζέικομπσον θεωρείται ότι καλλιέργησαν το είδος του σατιρικού ακαδημαϊκού (ή πανεπιστημιακού) μυθιστορήματος, του "campus novel". Ωστόσο, ο ίδιος δεν φαίνεται να συμφωνούσε και τόσο: "Οι ιστορίες μου αφορούν διανοούμενους που έχουν το χάρισμα της ειρωνείας και που τους απασχολούν ζητήματα μεταβολής, απελευθέρωσης και ουμανισμού. Επομένως, θα μπορούσαν να βρίσκονται σε οποιονδήποτε άλλο χώρο εκτός από αυτόν του πανεπιστημίου".

Μια ολόκληρη γενιά νέων άγγλων συγγραφέων αντιμετώπιζε μέχρι το τέλος τον Μάλκολμ Μπράντμπερι με ευγνωμοσύνη. Ανάμεσά τους, ο βραβευμένος με Booker Ίαν Μακ Γιούαν, δήλωσε τη μέρα του θανάτου του στο Radio 4: "Θεωρώ εξαιρετική τύχη το γεγονός ότι ήμουν μαθητής του. Κάθε φορά που τέλειωνα μια ιστορία, είχα το προνόμιο της πλήρους και απερίσπαστης προσοχής του Μάλκολμ... της δεκτικής, ευσυνείδητης λογοτεχνικής του κρίσης. Ο Μάλκολμ ήταν ένα θαυμάσιος πρεσβευτής του μυθιστορήματος σ' όλο τον κόσμο. Αφιέρωσε τη ζωή του στη γιορτή του μυθιστορήματος".

Subtitle: 
Ένα μυθιστόρημα
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-8132-82-7
Book pages: 
712
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο