Product

Συλλογή Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

Product

Συλλογή νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

Συλλογή Μπέλτσιου: Οι πρωτοπόροι

Κωδικός:
84065
Manufacturer: 
Description: 

[...] Είναι κοινός τόπος ότι μια συλλογή έργων τέχνης δεν είναι μόνο ένα θεωρητικό, ιστορικό, καλλιτεχνικό και οικονομικό γεγονός αλλά και μια καθημερινή πρακτική και ζωή με τα έργα, που με τον καιρό γίνεται πιο απαιτητική. Πιστεύω ότι η συλλογή δεν πρέπει να είναι στατική αλλά να έχει μια συνεχή ροή και αγωνία για το σήμερα και για το μέλλον. Με την προϋπόθεση βέβαια, για την αξιοπιστία και τον παιδευτικό της ρόλο, να αναπτύσσεται και να εμβαθύνει στους βασικούς της άξονες. Μ' αυτή τη σκέψη,

60,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

[...] Είναι κοινός τόπος ότι μια συλλογή έργων τέχνης δεν είναι μόνο ένα θεωρητικό, ιστορικό, καλλιτεχνικό και οικονομικό γεγονός αλλά και μια καθημερινή πρακτική και ζωή με τα έργα, που με τον καιρό γίνεται πιο απαιτητική. Πιστεύω ότι η συλλογή δεν πρέπει να είναι στατική αλλά να έχει μια συνεχή ροή και αγωνία για το σήμερα και για το μέλλον. Με την προϋπόθεση βέβαια, για την αξιοπιστία και τον παιδευτικό της ρόλο, να αναπτύσσεται και να εμβαθύνει στους βασικούς της άξονες. Μ' αυτή τη σκέψη, η συλλογή, που ένα μεγάλο μέρος της παρουσιάζεται σ' αυτό το βιβλίο, έχει συμπεριλάβει και νεώτερους Έλληνες καλλιτέχνες. Την προοπτική αυτή δεν την υπαγορεύει μόνο η ανάγκη μιας συνέχειας, αλλά και το ενδιαφέρον, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός περαιτέρω διαλόγου με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. [...] (από τον πρόλογο του Λεωνίδα Μπέλτσιου)
Subtitle: 
Μια άποψη της τέχνης στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-7980-69-7
Book pages: 
498
Book Dimensions: 
29χ23
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος είναι ιστορικός και κριτικός της τέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1952. Τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο το 1970 και παράλληλα σπούδασε μουσική και ιστορία της μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Σπούδασε σύγχρονη φιλολογία και αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Αιξ-αν-Προβάνς, κοινωνιολογία της τέχνης και σημαντική των αναπαραστατικών συστημάτων στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι. Ανώτατο δίπλωμα κοινωνικών επιστημών με τον J. Cassou, το 1976. Μεταπτυχιακό στην ιστορία και θεωρία της τέχνης με τους L. Marin, H. Damish και G. Genette, το 1980. Παρακολούθησε συστηματικά το διδακτορικό σεμινάριο φιλοσοφίας και αισθητικής του L. Marin από το 1980 έως το 1985. Από το 1986 μέχρι το 1991 δίδαξε στην Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών της Γενεύης· από το 1986 μέχρι το 1993 στη Μεταπτυχιακή Σχολή του Εθνικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, "Le Magazin", της Γκρενόμπλ· από το 1992 μέχρι το 1996 εκλέχτηκε ομότιμος καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης και διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης. Δίδαξε ως καθηγητής στο Μεταπτυχιακό της Rijksacademie van Beeldende Kunsten, στο Άμστερνταμ, και ως έκτακτος καθηγητής στη Hochschulle fur Kunst und Gestaltung της Βέρνης. Από το 2002 διδάσκει ιστορία της τέχνης και μουσειολογία στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.
Έχει διατελέσει: διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού και Πάρκου Γλυπτικής, Domaine de Kerguehennec στη Βρετάνη, Γαλλία από το 1992-1999. Συν-διευθυντής της Documenta IX του Κάσσελ, 1992. Κομισάριος του Γαλλικού Περιπτέρου στη 48η Μπιενάλε της Βενετίας, 1999. Σύμβουλος της Επιτροπής Αναγνώρισης Ανωτάτων Διπλωμάτων Καλών Τεχνών του Ομοσπονδιακού Συνεδρίου Δημόσιας Εκπαίδευσης της Ελβετίας. Επιμελητής και οργανωτής πολυάριθμων εκθέσεων σε Μουσεία και Κέντρα Τέχνης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Μαυροβούνιο και τις Η.Π.Α. Εκλέχτηκε Γενικός Επιθεωρητής Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας το 1999, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2000. Έχει διατελέσει σύμβουλος και σύνεδρο μέλος της Εθνικής Συλλογής Σύγχρονης Τέχνης της Γαλλίας, από το 1993 μέχρι το 2000, των περιφερειακών συλλογών της Καμπανίας και Αρδεννών, από το 1997 μέχρι το 2000, του Βορρά και Καλαί, από το 1984 μέχρι το 1990. Διατέλεσε σύνεδρο μέλος της επιτροπής διεθνούς πολιτιστικής πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας από το 1993 μέχρι το 1999. Από το 1987 μέχρι το 1989 συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής Εκθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας. Συντονιστής Προγράμματος του Ελληνικού Μήνα στο Λονδίνο, 1975-1976, Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης. Βοηθός του Τ. Σπητέρη από το 1973 μέχρι το 1979, για τη συγγραφή του τρίτομου "Τρεις αιώνες νεοελληνικής τέχνης (1660-1967)". Κριτικός τέχνης, συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά. Δημοσίευσε βιβλία, καταλόγους, δοκίμια και μελέτες πάνω στη σύγχρονη τέχνη, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την άρτε πόβερα, την τοιχογραφία, το χώρο, την αναπαράσταση, την αρχιτεκτονική, το τοπίο, τον ήχο, την ιστορία της τέχνης, τη μεθοδολογία, την ιστορία των θεσμών, την κριτική της τέχνης, και σημαντικό αριθμό μονογραφιών πάνω σε σύγχρονους και ιστορικούς καλλιτέχνες. Έχει δώσει διαλέξεις και συμμετάσχει, διευθύνει και οργανώσει συνέδρια σε πολυάριθμα μουσεία, ιδρύματα και πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την Αμερική.

Subtitle: 
Μια άποψη της τέχνης στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-7980-69-7
Book pages: 
498
Book Dimensions: 
29χ23
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο